Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto 76 08.09.2010 1

7458-2010 (642)

Taiteilijoiden tilakysymys sekä siihen liittyvä konserniohjeistus Tilaliikelaitoksen johtokunnalle

Tiivistelmä: -

Khkon § 76

Tilajohtaja Mikko Lehtinen:

Kaupunginhallitus päätti 23.8.2010 § 447 Linnakiinteistöjen myynnistä Åbo Akademin säätiölle. Samalla kaupunginhallitus asetti kaupalle tiettyjä ehtoja. Kaupunginhallitus totesi, että Linnankiinteistössä toimiville taiteilijoille osoitetaan kaupungin myötävaikutuksella korvaavat tilat syyskuun loppuun mennessä. Lisäksi kiinteistökaupan esisopimuksessa ostajan vaatimuksesta todetaan, että ennen kauppakirjan allekirjoittamista tulee Linnankiinteistössä toimineille taiteilijoille olla osoitettuna korvaavat tilat.

Tilaliikelaitos on kartoittanut taiteilijatilakokonaisuuksia yhteistyössä Helsingin Ateljeetalosäätiön kanssa vuoden 2010 alusta lukien. Tämän lisäksi Linnankiinteistön ostajan pyynnöstä Turun satama on kartoittanut sataman vuokrattavissa olevat tilat, joita on tarjottu irtisanottaville vuokralaisille siten, että heillä on etuoikeus em. tiloihin. Lisäksi satama on kartoittanut satamassa tai sen läheisyydessä vapaana olevat vuokrattavissa olevat tilat. Erityisryhmänä ovat olleet kiinteistössä olevat taiteilijat, joille kaupunki on osoittamassa tilat ensisijaisesti joko valmisteilla olevan taiteilijoita koskevan kokonaistilaratkaisun puitteissa tai erillisenä osaratkaisuna.

Tilaliikelaitos ja Tilakeskus ovat omalta osaltaan esittäneet vaihtoehtoiseksi ratkaisuksi Pernon koulua. Pernon koulun tilat ovat kooltaan selkeästi suuremmat kuin Linnakiinteistön myynnin yhteydessä taiteilijoiden käytöstä poistuvat tilat. Pernon koulun osalta ongelmana on kiireinen aikataulu. Kaupunginhallituksen 23.8.2010 § 447 määrittelemä aikajänne ei anna mahdollisuutta toteuttaa vuokrahanketta kaupungin normaalin prosessin mukaisesti siten, että tarveselvitys ja hankesuunnitelmat laaditaan. Hankesuunnitelman osalta ongelmaksi nousee Pernon koulun selkeästi suurempi koko kuin Linnankiinteistöstä taiteilijoiden käytöstä poistunut tila. Lisäksi Pernon koulun teknistä kuntoa ei ole voitu varmistaa.

Huomioiden kaupunginhallituksen asettama aikataulu sekä mahdolliset epäselvyydet koskien Pernon koulun teknistä kuntoa ja jatkokäyttöä esitetään, että kaupunki vuokraa vuoden 2011 loppuun saakka noin 2.600 m2 taiteilijoille sopivaa tilaa ns. Alfa Barkerin kiinteistöstä (pohjakuva esityksen liitteenä). Määräaikainen vuokrasopimus on tässä vaiheessa perusteltu, koska kaupunginhallituksen asettama taiteilijatilatyöryhmä ei ole vielä saanut valmiiksi esitystään pysyvästä taiteilijatilaratkaisusta ja Helsingin Ateljeesäätiön kanssa käytävät neuvottelut ovat yhä kesken.

Alfa Barkerin tarjoamat tilat ovat niin neliömäärältään kuin laadultaan rinnastettavissa Linnankiinteistön tiloihin. Helsingin Ateljeesäätiö on tutustunut kohteeseen ja toteaa sen olevan taiteilijoille sopiva. Lisäksi kohteessa on jo nyt merkittävässä määrin vastaavaa toimintaa. Näin ollen kyseinen ratkaisu voidaan toteuttaa kaupunginhallituksen päättämässä aikataulussa ja se voi samalla teknisten ominaisuuksiensa ja kustannustasonsa perusteella muodostaa myös osan pysyvästä taiteilijatilakokonaisuudesta.

Liite 1Pohjapiirustus

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupungin konsernijaosto päättää,

että Tilaliikelaitos valmistelee ns. Alfa Barkerin tilojen vuokrasopimuksen Tilaliikelaitoksen johtokunnan päätettäväksi syyskuun loppuun mennessä siten, että Linnankiinteistöstä työtilansa menettäneet taiteilijat voivat muuttaa Alfa Barkerin tiloihin marraskuun alkuun mennessä,

että tiloja voidaan vuokrata enintään liitteenä olevan pohjapiirustuksen mukaisesti ja neliökohtainen bruttovuokra ei saa ylittää 6€/m2/kk,

että kyseessä on määräaikainen vuokrasopimus 31.12.2011 saakka,

että vuokrasopimuksessa tulee olla oikeus jatkovuokrata kohdetta tai vaihtoehtoisesti lunastaa kohde itselleen tai määräämälleen taholle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa käsiteltäessä paikalla oli tilajohtaja Mikko Lehtinen.

Esittelijänä asiassa oli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

ilmAvustustoimikunta
tiedTilaliikelaitos


Liitteet:

Khkon § 76
Liite 1:Pohjapiirustus