Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto 48 18.05.2010 7

5861-2010 (642, 041)

Jätteenpolttolaitoksen myynnistä luopuminen ja talousarviomuutokset 2010

Tiivistelmä: -

Khkon § 48

vs. talousjohtaja Heikki Silpola 11.5.2010:

Turun omistajapolitiikassa on maininta: ”Jätteenpolttoliikelaitoksen toiminnasta luovutaan viimeistään 2010 aikana, mikäli jätteenpolttolaitoksen ympäristöluvitus mahdollistaa sen.” Vuoden 2010 talousarviossa tämä on konkretisoitu seuraavasti: ”Jätteenpolttolaitoksen myynti Turku Energia Oy:lle vuoden 2010 aikana; + 5.000.000 €.”Kaupunginhallituksen talousarvioon kohtaan 1 04 14 96 (pysyvien vastaavien arvopapereiden myyntivoitot) on kirjattu jätteenpolttoliikelaitoksen myyntivoittotavoite 5.000.000 euroa ja kohtaan 2 04 31 64 vastaavan suuruinen luovutustulo. Rahoituslaskelmassa vastaavan suuruinen tulo on pysyvien vastaavien hyödykkeiden luovutustulona ja tulorahoituksen korjauseränä.

Jätteenpolttoliikelaitokselle saatiin uusi ympäristölupa vuoden 2014 loppuun saakka, joskin luvasta on valitettu. Alueen asukkaat ovat valittaneet luvan myöntämisestä. Päätöksestä on valittanut myös Turun kaupunki, sillä lupaa haettiin alun perin vuoteen 2017 asti. Päätös valituksiin on odotettavissa Vaasan hallinto-oikeudesta syksyllä 2010.

Jätteenpolttolaitoksen liiketoiminta-arvoa on selvittänyt PriceWaterhouseCoopers Oy. Sen mukaan Turku Energia voisi maksaa laitoksesta enintään 3,2 M€, jos kauppa toteutuisi 1.1.2011 ja laitos jouduttaisiin sulkemaan 31.12.2014.  Vastaavasti kauppahinta voisi olla 7,0 M€, jos laitos saa jatkaa vuoden 2017 loppuun. Vastaavasti laitosrakennuksen ja tontin kauppahinnan tulisi Tilaliikelaitoksen teettämän selvityksen mukaan olla 2,0 M€, jos laitos toimii 31.12.2014 saakka ja 4,25 M€, jos toiminta voi jatkua siitä eteenpäinkin.

Jätteenpolttoliikelaitos tuottaa kaukolämpöä Turku Energia Oy:lle. Myymällä jätteenpolttoliiketoiminta konserniin kuuluvalle Turku Energia Oy:lle, jää toteutumatta kaupungin tuloslaskelmasta Jätteenpolttoliikelaitoksen liikeylijäämät, yhteensä noin 8,9 milj. euroa, vuosien 2011 - 2014 ajalta.

Talouden vastuualueen mukaan liiketoimintakaupan arvoksi on laskettu n. 7,8 – 11,5 milj. euroa, riippuen lasketaanko kassavirran nettonykyarvo vuoden 2014 loppuun vai oletetaanko, että laitoksen jatko on mahdollista vuoteen 2017 asti 50 % todennäköisyydellä. Laskelmissa on mukana rakennusten ja kiinteiden rakennusten sekä maaomaisuuden siirtyminen. Arvio on laadittu perustuen maltillisiin oletuksiin hintojen kehityksestä sekä laitosrakennuksen arvosta. Turku Energia Oy ei ole kiinnostunut liiketoimintakaupasta tähän kauppahintaan.

Jos jätteenpolttolaitos myydään Turku Energia Oy:lle, tulee toiminta verolliseksi. Kaupunki saa tämän jälkeen osuutensa yhteisöverosta sekä kiinteistöveron. Alustavien laskelmien mukaan konsernin maksamat nettoverot olisivat kuitenkin n. 400.000 € vuoden 2014 loppuun ja n. 2 milj. euroa vuoden 2017 loppuun.

Liikelaitoksen piirissä toiminta ei kuulu tuloverotuksen piiriin, joten veromenetys liiketoiminnan siirryttyä yhtiöön ja tuloverotuksen piiriin, lisää kaupan epäedullisuutta konsernin kannalta. Liiketoiminnan tulot muodostuvat kokonaan ulkoisten asiakkaiden kautta.

Jätteenpolttolaitoksen myynnistä luopuminen merkitsisi kaupungin talousarvion tuloslaskelmaosassa 5 milj. euron heikennystä toiminta- ja vuosikatteisiin sekä tilikauden tulokseen. Rahoituslaskelmaosassa erän poistuminen merkitsisi vastaavasti maksuvalmiuden heikkenemistä. Talousarvion tasapainon kannalta olisi vastaavan suuruinen (5 milj. euroa) erä katettava kompensoimaan Jätteenpolttolaitoksen myynnistä saamatta jäävää tuloa.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 12.5.2010:

Mikäli kaupunginvaltuusto päättää luopua jätteenpolttolaitoksen liiketoimintakaupasta Turku Energia Oy:lle, vastaava tuloutus vuodelle 2010 voidaan saada myymällä Turku Energia Oy:lle ns. johtokatuja ja muuntamoalueiden käyttöoikeuksia. Nämä alueet ovat Kiinteistöliikelaitoksen taseessa, joten Kiinteistöliikelaitoksen tuloutusta tulisi lisätä vuonna 2010 myyntituloa vastaavalla summalla. Käyttöoikeuden myyntiä vastaava vuokratuoton menetys kiinteistöliikelaitokselle tulisi vastaavasti huomioida vuoden 2011 talousarviossa. Kaupunginvaltuuston tulisi antaa johtokatujen myyntiä koskeva toimeksianto kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle.

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että

- jätteenpolttoliikelaitoksen myynnistä luovutaan

- kiinteistöliikelaitokselle annetaan tehtäväksi 5 milj. euron arvoisten johtokatujen ja muuntamoalueiden käyttöoikeuksien myynti Turku Energia Oy:lle ja vastaavasti kiinteistöliikelaitoksen korvausta peruspääomasta korotetaan vuonna 2010 5 milj. eurolla.

 

PäätösAleksi Randell Petja Raaskan kannattamana ehdotti asian palauttamista jätteenpolttoliikelaitoksen myynnin osalta ja että johtokatujen myyntiä koskeva esitys lähetetään kaupunginhallituksen päätettäväksi.

Päätös asiassa tehtiin yksimielisesti.

Jakelu

siirKaupunginhallitus
palVirtanen Jarkko