Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto 39 22.06.2009 4
Kaupunginhallituksen konsernijaosto 59 29.09.2009 3
Kaupunginhallituksen konsernijaosto 65 13.10.2009 4

2731-2009 (011)

Konserniohjauksen asiakirjat

Tiivistelmä: -

Khkon § 39

Kaupunginsihteeri Tuomas Heikkinen 18.6.2009:

Konsernijaosto päätti 3.3.2009 § 4 antaa kaupunginjohtajalle toimeksiannon tuoda kevään 2009 aikana konsernijaostolle tarvittavat esitykset omistajaohjauksen ja konserniohjauksen kehittämisestä.

Omistajapolitiikka

Kaupunginhallitus käsitteli 16.6.2009 omistajapolitiikka –nimistä asiakirjaa. Asia päätettiin palauttaa uudelleen valmisteltavaksi. Omistajapolitiikka kokonaisuudesta kaupunginhallitus päätti esittää valtuustolle, että TVT Asunnot Oy ja Kiinteistö Oy Lehtolaakso fuusioidaan yhdeksi kokonaisuudeksi ja että tästä kokonaisuudesta pyritään irrottamaan toimialakonsernin osiksi yhtiöiden omistamat lämpö- ja huoltoyhtiöiden osakkeet, yksittäiset vapaarahoitteiset asunnot, aravarajoitteiset asunnot, korkotuetut asunnot ja muut rajoituksista vapaat asunnot.

Omistajapolitiikalla määritellään pääasialliset visiotavoitteet ja valtuustokauden toimenpiteet eri liiketoimintojen alueille omistajan näkökulmasta. Siten omistajapolitiikassa esitetään myös keskeisimmät kehityslinjaukset konserniemoon kuuluvia kunnallisia liikelaitoksia koskien.

Oheismateriaali 1Omistajapolitiikka

Liikelaitosten ohjausprosessiin pääperiaatteista ja liikelaitosten kehittämisestä tulee päättää omistajapolitiikka-asiakirjasessa. Tämän vuoksi tässä esityksessä ei ole otettu kantaa liikelaitosten ohjaamiseen. 

Omistajapolitiikan ja konserniohjeiden hyväksymisen yhteydessä on tarkoituksenmukaista kumota vanhat konserniohjeet ja valtuuston 24.8.1998 hyväksymät konserniohjauksenperiaatteet.

Konserniohjeet

Konserniohjeella säädellään siitä menettelystä, jolla omistajaohjausta omistajapolitiikan mukaan toteutetaan. Kun omistajapolitiikalla on tarkoitus määrittää, omistukselle tehdään, on konserniohjeilla tarkoitus määrittää, miten se tapahtuu.

Oheismateriaali 2Konserniohjeluonnos

Konserniohjeluonnos jakautuu kolmeen kokonaisosuuteen: Johdanto-osaan, määrittely ja yleiseen osaan sekä keskitettyjen konsernitoimintojen osaan.

Konserniohjeluonnoksen merkittävimmät uudistukset voimassa olevaan ohjeeseen nähden ovat seuraavat:

- Yhtiöiden jakaminen operatiivisiin ja strategisiin yhtiöihin (kohta 7)

- Liikelaitosten taseessa olevien yhtiöiden ohjauksen siirtäminen johtokunnan vastuulle, pois lukien strategiset yhtiöt

- Hallitusten nimeämistapa ja määrittelyt mm. hallituksen pj:n rooli (kohta 8)

- Valvontavastuun määrittely (kohta 9)

- Tavoitteiden asettaminen yhtiöille (kohta 11)

Konserniohjeluonnoksen mukaan konsernijaosto asettaisi tavoitteet strategisille yhtiöille. Tavoitteiden asetanta tapahtuisi BSC-korttien avulla ja seuranta tapahtuisi kaupungin toiminnan ja talouden seurannan yhteydessä kuitenkin siten, että valitut yhtiöt raportoivat konsernijaostolle, joka käsittelee yhtiöiden raportit ennen kaupunginhallituksen ja valtuuston käsittelyä. Yhtiöiden 2010 tavoitteiden asetannasta tuodaan erillinen esitys jaostolle syyskaudella.  Samalla jaostolle tuodaan esitys valvontavastuun jakautumisesta.

Oheismateriaali 3Nykyiset BSC kortit konserniyhtiöille

Toimiva konserniohjaus edellyttää helppoa saatavuutta. Esityksenä on että kaupungille perustetaan nykyisiä ohjelmistoja hyväksikäyttävä konsernitaitokanta, jonka ylläpitovastuu määritetään selkeästi.

Oheismateriaali 4Konsernitaitokannan kuvaus

Konserniasioiden valmisteluun vastuutetaan tiimi, johon kuuluvat mm. konsernijaoston sihteeri, konsernilaskentapäällikkö, controller sekä kaupunginlakimies. Tiimi valmistelee konsernijaostolle esiteltävät asiat vastuuhenkilöille, jotka toimisivat jaoston esittelijänä konserniasioissa.   

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKonsernijaosto käy konserniohjauksen asiakirjoista lähetekeskustelun ja merkitsee valmisteluvaiheen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Khkon § 59

Kaupunginsihteeri Tuomas Heikkinen 18.9.2009:

Konsernijaoston kaupunkikonsernin ohjausasiakirjoja käsittelevässä 22.6.2009 lähetekeskustelussa edellytettiin, että konserniohjeasiakirjaa täydennetään mm. liikelaitosten ja kuntayhtymien ohjaamista koskevilla luvuilla. Olen täydentänyt asiakirjaa lähinnä teknisten yksityiskohtien osalta lähetekeskustelun, lakiosaston, revisiotoimiston ja talousasioiden kommenttien perusteella.

Konsernijaosto edellytti 22.6.2009 käsittelyssään, että jaostolle tuodaan päätettäväksi strategisten yhtiöiden ja liikelaitosten tavoitekortit ja mittarit. Kortit on laadittu yhteistyössä yhtiöiden ja keskushallinnon talousasioiden kanssa. Esityksen oheismateriaalina on konserniyhtiöiden kanssa läpi käydyt tavoitekortit sekä yhtiöiden vastuunjakotaulukko.

Konsernijaostolle esitetään, että konserniohje- asiakirja hyväksytään ja lähetetään kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi. Lisäksi yhtiöiden ja liikelaitosten tavoitekortit esitetään lähetettäväksi kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi talousarviokäsittelyn yhteydessä.

Liite 1Konserniohjeet

Liite 2Vastuunjakotaulukko

Oheismateriaali 1Yhtiöiden ja liikelaitosten tuloskortit

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että konserniohje- asiakirja hyväksytään ja lähetetään kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi. Lisäksi yhtiöiden ja liikelaitosten tavoitekortit lähetetään kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi talousarviokäsittelyn yhteydessä.

PäätösAsia palautettiin valmisteluun Sarlundin ehdotuksesta yksimielisesti.

Lisäksi konsernijaosto päätti Ilolan ehdotuksesta Sarlundin kannattamana yksimielisesti, että konserniyhteisöjen hallituksille ilmoitetaan, että johdon palkkauksen osalta ei saa tehdä yhtiötä sitovia ratkaisuja ennen konserniohjeiden hyväksymistä.

Khkon § 65

Kaupunginsihteeri Tuomas Heikkinen 9.10.2009

Kaupunginhallituksen konsernijaosto palautti 29.9.2009 konserniohjeasiakirjan uudelleen valmisteltavaksi. Konserniohjetta on tarkastettu kokouksessa käyden keskustelun pohjalta:

Liite 1Konserniohjeet

Liite 2Valvontavastuu

Oheismateriaali 1Kuntayhtymät

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että konserniohje- asiakirja hyväksytään ja lähetetään kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi. Lisäksi yhtiöiden ja liikelaitosten tavoitekortit lähetetään kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi talousarviokäsittelyn yhteydessä.

PäätösAsia palautettiin yksimielisesti puheenjohtaja Sarlundin ehdotuksesta.


Liitteet:

Khkon § 59
Liite 1:Konserniohjeet
Liite 2:Vastuunjakotaulukko

Khkon § 65
Liite 1:Konserniohjeet
Liite 2:Valvontavastuu