Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto4431.08.20203

9200-2020 (10 00 01)

"Impivaaran tenniskeskus" asemakaavanmuutosehdotuksen 10/2017 edellyttämä maankäyttösopimus (os. Kekkurintie 6)

Tiivistelmä:

Kaerlan kaupunginosaan laaditaan asemakaavanmuutos, joka mahdollistaa tennis- ja sulkapallotoiminnan kehittämisen jatkossakin Impivaaran urheilualueella. Asemakaavassa tontin Kaerla-59-3 rakennusoikeudeksi osoitetaan 14500 k-m2 ja kaupungin omistamaa maa-aluetta liitetään osaksi urheilutoimintaa palvelevaa korttelia Kaerla-53. Kaupungin ja tontin Kaerla-59-3 (853-83-59-3) maanomistajan Impivaaran Tenniskeskus Oy:n välillä tehdään maankäyttösopimus, jolla maanomistaja osallistuu asemakaavanmuutoksen edellyttämien yhdyskuntarakenneinvestointien toteuttamiskustannuksiin.

Khkeh § 44

Maankäytönsuunnittelija, Juha Lipponen 3.8.2020:

Kaerlan kaupunginosaan laaditaan asemakaavamuutos, jolla mahdollistetaan Jarkko Nieminen Areenan tennis- ja sulkapallotoiminnan kehittäminen ja säilyminen jatkossakin Impivaaran urheilualueella. Asemakaavanmuutosalue sijaitsee Impivaaran uimahallin pohjoispuolella rajoittuen Nunnavuoren luonnonsuojelualueeseen, Jukolanpuistoon ja Takakirveen pientaloalueeseen. Kaava-alueen pinta-ala on n. 6,7 ha.

Asemakaavanmuutoksessa Impivaaran Tenniskeskus Oy:n omistaman tontin Kaerla-59-3 (853-83-59-3) rakennusoikeudeksi osoitetaan 14500 k-m2 ja tonttiin liitetään kaupungin omistaa aluetta yhteensä 4147 m2.

Kaupunginvaltuuston hyväksymän asunto- ja maanpoliittisten periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

Kaerlan kaupunginosassa on viime vuosina tehty ja tulevaisuudessa tullaan tekemään sellaisia liikenne- ja kunnallistekniikan investointeja, jotka edellyttävät maankäyttösopimusten laatimista. Asemakaavanmuutoksessa osoitetun lisärakennusoikeuden myötä tulee tontille Kaerla-59-3 (853-83-59-3) sellaista arvonnousua, jonka seurauksena laaditaan yhdyskuntarakennekustannusten korvaamiseksi maankäyttösopimus.

Kaupunki on esittänyt Impivaaran Tenniskeskus Oy:n maanmaankäyttösopimuskorvauksen määräksi 175.000 euroa, jonka tontinomistaja on ilmoittanut hyväksyvänsä. Koska YU-1 rakennusoikeuden kauppoja ei ole viime vuosina tehty Turussa, on kaupunki määrittänyt YU-1 rakennusoikeuden arvon 100 €/k-m2 käyttämällä perusteena ko. alueen asuinkerrostalojen rakennusoikeuden arvoa (ARA 180 €/k-m2) ja omakotitonttien vyöhykehintaa (45 €/m2).  

Sopimuskorvaus 175.000 euroa erääntyy maksettavaksi 3 kuukauden kuluttua siitä, kun tontille Kaerla-59-3 tai pääosin siitä muodostetulle kiinteistölle myönnetään lainvoimainen rakennuslupa kiinteistön täydennysrakentamiselle. Korvaukselle lasketaan 2 % suuruinen vuotuista korkoa asemakaan lainvoimaiseksi tulemisesta alkaen.

Asemakaavanmuutoksessa on osoitettu kortteliin Kaerla-59 kuuluvaksi noin 4147 m2 suuruinen kaupungin omistama alue pysäköimispaikaksi (p-1).  Impivaaran Tenniskeskus Oy on maankäyttösopimusneuvotteluissa esittänyt, että ko. pysäköintialueen kauppa liitetään osaksi maankäyttösopimusta. Koska pysäköimispaikka palvelee yksinomaan Jarkko Nieminen areenaa ja on osa korttelia Kaerla-59, ei kaupunki näe estettä sisällyttää alueen luovutusta osana maankäyttösopimusta. Impivaaran Tenniskeskus Oy on hyväksynyt kaupungin esittämän kauppahinnan 82.940 €, joka on määritetty 20 €/m2:n arvolla. Kauppahinta erääntyy maksettavaksi 3 kuukauden kuluttua maankäyttösopimuksen voimaantulosta.

Liite 1Maankäyttösopimus

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoImpivaaran Tenniskeskus Oy
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus


Liitteet:

Khkeh § 44
Liite 1:Maankäyttösopimus