Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto3427.05.20193

6421-2018 (00 04 02, 02 07 00)

"Sepänkatu 1" kehittämiskumppanikilpailun voittajan valinta ja kiinteistöjen myynti

Tiivistelmä:

Turun kaupunki on hakenut kehittämiskumppania / -kumppaneita kilpailualueena toimivalle kokonaisuudelle, joka koostuu Sepänkatu 1:n asemakaava-alueen kiinteistöstä 853-3-19-8 sekä siihen liittyvästä puistoalueen osasta. Kilpailun 1. vaihe käynnistyi kaupunkikehitysjaoston päätöksellä 4.6.2018 § 61 ja mukaan ilmoittautui 11 kohteen kehittämisestä kiinnostunutta tahoa. Päätös 3:sta jatkoon valittavasta tahosta tehtiin kaupunkikehitysjaostossa 26.11.2018 § 107. Kilpailun 2. vaiheen arviointi- ja valintatyön tuloksena arviointiryhmä esittää kehittämiskumppanikilpailun voittajaksi Jatke Länsi-Suomi Oy:tä ja Taaleri Pääomarahastot Oy:tä.

Khkeh § 34

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, tonttipalvelut, maankäyttöinsinööri Tuomas Lindholm ja tonttipäällikkö Timo Laiho, 22.5.2019:

 

Turun kaupunki on hakenut avoimella kaksivaiheisella kilpailullisella menettelyllä kehittämiskumppania / -kumppaneita koskien vireillä olevaa asemakaavan muutosta 21/2017 ja tähän liittyvää kiinteistönluovutusta. Kilpailualueena toimi kokonaisuus, joka koostuu Sepänkatu 1:n asemakaavan muutosalueen tontista 853-3-19-8 sekä sen viereisestä osasta pysäköintialueena toimivaa yleistä aluetta 853-3-9903-0. Kilpailualueen pinta-ala on kokonaisuudessaan noin 1,51 ha ja se sijoittuu alle kilometrin etäisyydelle Kauppatorista etelään. Katuosoitteet ovat Sepänkatu 1 sekä Sirkkalankatu 39 ja Neitsytpolku 6, minkä lisäksi em. katujen kanssa kilpailualuetta rajaa Samppalinnan vuori -niminen puisto.

 

Tontilla 8 sijaitsevien rakennusten tilat vapautuvat Turun ammattikorkeakoulun käytöstä arviolta kesän 2020 aikana. Pyrkimyksenä on ollut löytää kilpailualueelle ja sen rakennuksille uusi omistaja / omistajat sekä innovatiivinen suunnitelma, joka mahdollistaisi olemassa olevien rakennusten saneerauksen ja uudiskäytön sekä mahdollisen korvaavan ja / tai muun uudisrakentamisen.

Kilpailuohjelman sisältö ja tavoitteet valmisteltiin kaupunkiympäristötoimialan tonttipalvelujen ja kaavoituksen yhteistyönä. Kilpailuohjelman laatimisesta ja kilpailun arviointityöstä ovat vastanneet arviointiryhmään kuuluvat jäsenet:

1. Timo Laiho, tonttipäällikkö, DI, kaupunkiympäristötoimiala

2. Paula Keskikastari, kaavoituspäällikkö, arkkitehti SAFA, kaupunkiympäristötoimiala

3. Mika Rajala, arkkitehti SAFA, kaupunkiympäristötoimiala

4. Katja Tyni-Kylliö, kaavoitusarkkitehti, arkkitehti SAFA, kaupunkiympäristötoimiala

5. Tuomas Lindholm, maankäyttöinsinööri, DI, kaupunkiympäristötoimiala

 

Arviointiryhmän päätökset ovat olleet enemmistöpäätöksiä puheenjohtajan äänen ollessa tasatilanteessa ratkaiseva. Arviointiryhmällä on ollut myös mahdollisuus kuulla muitakin asiantuntijoita. Arviointiryhmän puheenjohtajana on toiminut Timo Laiho ja sihteerinä Tuomas Lindholm. Arviointiryhmä on kuullut työnsä aikana seuraavia asiantuntijoita:

 

1. Maarit Talamo-Kemiläinen, intendentti, vapaa-aikatoimiala (museopalvelut)

2. Kaarin Kurri, tutkija, vapaa-aikatoimiala (museopalvelut)

3. Maija Norava, liikennesuunnitteluinsinööri, kaupunkiympäristötoimiala

 

Kilpailuohjelma liiteasiakirjoineen hyväksyttiin kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostossa, joka päätti kilpailun ensimmäisen vaiheen käynnistämisestä 4.6.2018 § 61. Kilpailun ensimmäiseen vaiheeseen ilmoittautui 11 kohteen kehittämisestä kiinnostunutta tahoa. Kilpailun arviointiryhmän yhteisen näkemyksen mukaan parhaiten jatkojalostettavissa olevat kilpailuehdotukset toimittaneet tahot (3 kpl) olivat kokonaisarvioinnin perusteella ostajan mukaan eriteltyinä: Auratum Asunnot Turku Oy; Jatke Länsi-Suomi Oy ja Taaleri Tonttirahasto; sekä TKU-Rakennus Oy ja SL-Yhtiöt Oy. Päätös jatkokehitysvaiheeseen valittavista tahoista tehtiin kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostossa 26.11.2018 § 107.

 

Jatkoneuvottelut (2 kierrosta) em. tahojen työryhmineen kanssa käytiin alkuvuodesta 2019. Neuvotteluiden päätteeksi jatkoon valituille tahoille toimitettiin suunnitelmien kehittämisen ohjeistus 1.3.2019 sekä 29.3.2019 tarjouspyyntö ja sen yhteydessä vastauksia neuvotteluissa esiin nousseisiin kysymyksiin. Lopullisia kilpailuehdotuksia ja sitovia tarjouksia jätettiin tarjouspyynnössä pyydettyyn määräaikaan 26.4.2019 klo 12.00 mennessä 3 kpl, ja osallistumiskirjekuorten avaustilaisuus järjestettiin samana päivänä klo 12.20. Kilpailun arviointiryhmä on huhti- toukokuussa 2019 suorittanut lopullista arviointi- ja valintatyötä.

 

Lopullisten kilpailuehdotusten arvioinnissa pääpaino oli kilpailun ensimmäisen vaiheen arvioinnin tavoin seuraavilla asioilla:

-säilytettävien oppilaitosrakennusten erityyppisten tilojen innovatiivinen ja luonteva uusiokäyttö yhdistettynä mahdollisten uusien rakennusten rakentamiseen ja eri toimintojen yhteensovittamiseen korttelialueella, vanhan ja uuden synergia,

-toimintojen monipuolisuuden tavoitteessa onnistuminen,

-laadukas arkkitehtuurin yleisilme: kaupunkikuvaan sopiva, hallitusti sommiteltu ja arkkitehtoniselta laadultaan korkeatasoinen ja mielenkiintoinen ratkaisu, joka kestää aikaa ja tukee olemassa olevien rakennusten ominaispiirteiden sekä rakennuskannan kerroksellisuuden säilymistä, sekä

-tarjottu kokonaishinta.

 

Lisäksi arvostelussa kiinnitettiin huomiota seuraaviin asioihin:

-pysäköintiratkaisun joustavuus ja toimivuus, liikkuminen alueella ja toimintojen luonteva liittyminen toisiinsa,

-hulevesiratkaisun toimivuus,

-vehreys ja viihtyisyys,

-asumisratkaisujen joustavuus sekä asunto- ja asumismuotojen monipuolisuus, sekä

-referenssit.

 

Suunnitelmien kehittämisen ohjeistuksessa tarkennettiin kilpailun kannalta keskeisiä teemoja liittyen kaupunkikuvaan, säilytettäviin rakennuksiin, toimintojen monipuolisuuteen ja sijaintiin, asumisen monipuolisuuteen ja huoneistojakaumaan sekä suunnitelman yhteydessä esitettävään siltayhteyteen kohti Urheilupuistoa. Uudisrakennusten korkeuden tuli kunnioittaa Luostarivuoren koulurakennuksen asemaa Samppalinnan vuoren näkymiä hallitsevana julkisena rakennuksena. Olemassa olevista rakennuksista tuli säilyttää ainakin kirjastorakennus K sekä koulurakennukset A ja L, mutta esteitä koulurakennusten laajempaan säilyttämiseen ei todettu olevan. Neitsytpolun ylittävän sillan sijainti tuli esittää kilpailuehdotuksen kannalta luontevaan paikkaan. Lopullisten kilpailuehdotusten vertailukelpoisuuden helpottamiseksi ohjeistuksessa määriteltiin lisäksi toimitettavien asiakirjojen vaadittu formaatti.

 

Lopullisten kilpailuehdotusten yhteydessä toimitettavaksi pyydetyissä sitovissa tarjouksissa pyydettiin esittämään ehdotuksen mukaiseen toteutukseen perustuva kokonaiskauppahinta, minkä lisäksi tuli esittää ostettavista kiinteistöistä ml. säilytettävästä rakennuskannasta tarjottava hinta sekä uudisrakennusoikeudesta tarjottava kokonaishinta ja sen perusteena olevat eri käyttötarkoitukset ja niiden yksikköhinnat. Lisäksi pyydettiin ilmoittamaan kokonaiskauppahinnan muodostavat erät ja niiden suorittamisen aikataulutus. Kiinteän kauppahinnan maksun määräpäiväksi asetettiin 31.12.2020 rakennusten tilojen vapautuminen huomioiden. Uudisrakennusoikeuden määrään sidotun lisäkauppahinnan maksun osalta linjattiin, että lisäkauppahinta saa jaksottua enintään kolmeen osaan, enintään kolmelle vuodelle asemakaavan / poikkeamispäätöksen voimaantulosta lukien.

 

Tarjouspyynnön yhteydessä toimitetussa vastauskoonnissa otettiin kantaa mm. pelastustiejärjestelyihin, Samppalinnan vuoren puiston puoleisen rajan pintaan rakentamiseen, kerrostasokaavioihin, muihin kuin asuinkäyttöön tarkoitettujen pääkäyttötarkoituksenmukaisiin tiloihin sekä käytössä olevaan korkeusjärjestelmään.

 

Töiden arviointi

 

Kilpailun toisen vaiheen tavoitteena oli jatkojalostaa alueen asemakaavoituksen ja rakentamisen pohjaksi valittuja kolmea, laadukkaiksi ja toteuttamiskelpoisiksi koettua ratkaisua karsien niissä esiintyneitä heikkouksia ja kehittäen niiden vahvuuksia.

 

Lopullisissa kilpailuehdotuksissa oli erilaisia vahvuuksia ja heikkouksia. Kilpailuehdotukset olivat myös joidenkin keskeisten painopisteiden osalta lähentyneet toisiaan. Ehdotusten arvioinnissa kiinnitettiin huomiota siihen, kuinka hyvin ehdotukset olivat kehittyneet 1. vaiheen ehdotusten lähtökohdista jatkojalostusprosessin ja käytyjen neuvotteluiden sekä annetun suunnitelmien kehittämisen ohjeistuksen sekä tarjouspyynnön yhteydessä toimitettujen, neuvotteluissa esiin nousseisiin kysymyksiin annettujen vastausten suuntaisesti.

 

Auratum Asunnot Turku Oy

 

(Ostaja: Auratum Asunnot Turku Oy tai perustettavan / perustettavien yhtiöiden lukuun tai muu Auratum-konsernin taho, toteuttaja: Auratum Asunnot Turku Oy, suunnittelija: Arkkitehtitoimisto Sigge Oy)

 

Kilpailuehdotus säilyttää kilpailuehdotuksista eniten vanhaa rakennuskantaa, ohjeistuksessa säilytettäviksi osoitettujen K, A, L -rakennusten ohella myös C -rakennuksen.

 

Ensimmäisen vaiheen ehdotukseen verrattuna säilytettävien rakennusten lisäkerrosten ilme on parantunut. Toiminnallisuutta, jota ei ensimmäisen vaiheen ehdotuksessa ollut juuri lainkaan, on lisätty osoittamalla kortteliin asumisen lisäksi mm. liike-/ravintolatilaa ja toimitilaa, huoneistohotelli sekä palveluita, kuten päivittäistavarakauppa. Sekä Sepänkadun että Sirkkalankadun suuntiin on rakennusten maantasokerroksiin toivotusti sijoitettu kaupunkilaisille avoimia ja katukuvaa elävöittäviä liiketiloja. Ensimmäisen vaiheen suunnitelmaan verrattuna puiston laidan uudisosa on ilmeeltään täysin erilainen. Puistoa reunustaneet lamellitalot ovat vaihtuneet 4-5 -kerroksiseen tiilijalustaan, jonka päältä nousevat kolme neljäkerroksista lasimaista sisäänvedettyä pistetaloa. Tiilijalustan läpinäkyvyyttä lisäävistä kulkuteiden aukotuksista huolimatta vaikutelma jää raskaaksi. Yleisen jalankulun yhteys on osoitettu Luostarinkadulta suoraan korttelin läpi uudelle sillalle Urheilupuistoon. Ratkaisu on suunnitelmaan sopiva ja hyvin istuva. Asumisen osalta ehdotuksesta löytyy erilaisia asumismuotoja (omistus- ja vuokra-asumista ml. palvelutalo), huoneistojakauma on monipuolinen ja asuntojen keskikoko on hyvä. Arkkitehtuurissa on julkisen rakentamisen piirteitä. Suoraviivainen ja monumentaalinen arkkitehtuuri koetaan haasteena viihtyisän asuinympäristön rakentumiselle.

 

Kilpailuehdotus on muuttunut hengeltään suhteessa ensimmäisen vaiheen ehdotukseen nähden selvästi. Kilpailuehdotuksessa on nähtävissä vaikutteita muista ensimmäisen vaiheen kilpailuehdotuksista. Ainoastaan tässä kilpailuehdotuksessa uudisrakentamisen korkeus ylittää Luostarivuoren koulun räystäslinjan poiketen annetusta ohjeistuksesta. Ehdotuksen yleisvaikutelma on melko raskas: kerrosneliöitä on paljon, ja erityisesti puiston reunan tiilijalusta pistetaloineen koettiin turhankin massiiviseksi. Säilytettäviin rakennuksiin on tulossa parvekkeita, mutta niiden toteutustapaa ei ole esitetty selkeästi.

 

Uudisrakennuksiin on osoitettu pelastusteitä Samppalinnan vuoren puiston kautta. Ratkaisua ei koettu hyväksi ja suositeltavaksi. Muuten pelastustiet on järjestetty kortteliin sisälle ja korttelia ympäröiville kaduille.

 

Tarjottu kokonaishinta on laskenut ensimmäisen ehdotuksen tasosta ollen kilpailuehdotuksista toisiksi suurin. Vanhasta rakennuskannasta maksettava hinta on kilpailuehdotusten joukossa korkein. Tarjous ja sen pääerät:

-lopulliseen kilpailuehdotukseen perustuva tarjottu kokonaishinta: 23.341.500 €

-ostettavista kiinteistöistä rakennuksineen tarjottava kiinteä kauppahinta: 8.410.500 €

okauppakirjan allekirjoituksen yhteydessä, kun omistus- ja hallintaoikeus siirtyy ostajalle ja kaavanmuutoksella tai poikkeamispäätöksellä on mahdollistettu suunnitelmaluonnoksen mukaisen toiminnan harjoittaminen olevissa rakennuksissa

oerikseen voidaan sopia, että osa kiinteästä kauppahinnasta maksetaan kaupantekotilaisuudessa, vaikka em. muut ehdot eivät ole toteutuneet

-tarjottava kokonaishinta rakennusoikeuden määrään sidotusta lisäkauppahinnasta: 14.931.000 € (13.500.500 + 1.430.500 €)

olisäkauppahintana:

-olevien rakennusten lisäkerrokset (2.495 kem2): 1.430.500 €, asuinrakennusoikeus (talo C) 700 €/kem2 ja muu lisärakennusoikeus (talot A ja L) 500 €/kem2)

-uudisrakennukset 1, 2 ja 3: 13.500.500 € (1.300 €/kem2)

olisäkauppahinnan maksu kolmessa yhtä suuressa erässä:

-1. erä: 3 kk:n kuluttua kaavan tai poikkeamispäätöksen tultua lainvoimaiseksi

-2. erä: 15 kk lainvoimaisuudesta

-3. erä: 27 kk lainvoimaiseksi tulosta

 

Tarjous on nykyisistä kiinteistöistä tarjotun kiinteän kauppahinnan osalta ehdollinen.

 

Jatke Länsi-Suomi Oy ja Taaleri Pääomarahastot Oy

 

(Ostajat: Jatke Länsi-Suomi Oy ja Taaleri Pääomarahastot Oy tai määräämiensä lukuun, toteuttajat: Jatke Länsi-Suomi Oy ja Taaleri Pääomarahastot Oy, suunnittelija: JKMM Arkkitehdit Oy)

 

Kilpailuehdotus säilyttää vanhaa rakennuskantaa ohjeistuksen mukaisesti: K, A ja L -rakennukset.

 

Kilpailuehdotuksen korkeusmaailman sovittaminen ensimmäisen vaiheen ehdotusta matalammaksi on onnistunut. Ensimmäisen vaiheen ehdotukseen verrattuna kilpailuehdotuksessa on häivytetty pyramidimaiseksi koettua muotoa: sivu- ja korkeussuunnassa vaihteleva rakennusmassa luo julkisivuille rytmitetyn ja polveilevan vaikutelman. Kokonaisuus liittyy tyylikkäästi ja luontevasti ympäristöönsä. Kilpailuehdotuksen tehokkuus on noussut. Uutta ehdotuksessa on lisäoptiona Sepänkadun puoleisen säilytettävän rakennuksen katolle esitetyt lisäkerrokset, joita ei pidetty kaikilta osin onnistuneina. Katunäkymässä lisäkerrosten sisäänveto jättää kadun puoleiselle olemassa olevalle julkisivulle pääroolin.

 

Arkkitehtuurin yleisilme on tyyliltään korkeatasoista sekä ajatonta. Kilpailuehdotus esittää muihin ehdotuksiin verrattuna monipuolisimmin erilaisia toimintoja: toimistotilaa, toimitilaa/ hotelli, päiväkoti sekä palveluita (päivittäistavarakauppa, ravintola jne.). Kaupunkilaisille avoimia ja katukuvaa elävöittäviä liiketiloja palveluille on sijoitettu rakennusten maantasokerroksiin toivotusti sekä Sepänkadun että Sirkkalankadun suuntiin. Esitettyjen toimintojen toteutumista pidetään myös uskottavana. Ehdotuksesta löytyy erilaisia asumismuotoja (vuokra- ja omistusasumista ml. hoiva- ja senioriasumista). Huoneistojakauma on monipuolinen ja asuntojen keskikoko on kilpailuehdotuksista suurin. Pihan käyttöä on tutkittu kiitettävästi. Onnistuneena ratkaisuna ja erityisarvona pidetään keskipihan avokallion säilymistä pihamaiseman osana. Pihapaviljonkiin osoitetut eri toiminnot tarjoavat mahdollisuuksia yhteisöllisyydelle ja lisäävät pihan käyttöä. Piharatkaisu on kokonaisuutena sympaattinen ja viihtyisä. Urheilupuistoon osoitettu jalankulkuyhteys ja silta liittyvät luontevasti suunnitelmaan ja puistoon.

 

Kilpailuehdotus on jatkosuunnittelun myötä kehittynyt toivottuun suuntaan. Suunnittelutehtävään on panostettu ja kilpailulle asetettuihin tavoitteisiin perehdytty ammattitaitoisesti ja huolellisesti. Lopputulosta voidaan pitää kokonaisuutena korkealaatuisena, toimivana ja monipuolisena.

 

Tarjottu kokonaishinta on noussut ensimmäisen ehdotuksen tasosta ollen kilpailuehdotuksista korkein. Vanhasta rakennuskannasta maksettava hinta on kilpailuehdotusten joukossa alhaisin. Tarjous ja sen pääerät:

-lopulliseen kilpailuehdotukseen perustuva tarjottu kokonaishinta: 24.200.000 €

-ostettavista kiinteistöistä rakennuksineen tarjottava kiinteä kauppahinta: 2.400.000 €

oasemakaavan tultua lainvoimaiseksi, kuitenkin viimeistään 31.12.2020

-tarjottava kokonaishinta rakennusoikeuden määrään sidotusta lisäkauppahinnasta: 21.800.000 €

oD-rakennuksen korotusoptio (sis. ed. kokonaishintaan): 290.000 €

ouudisrakennusoikeus, asuntokohteet: 1.100 €/kem2

olisäkauppahinnan maksu kolmessa erässä:

-1. erä: A-talo ja B-talosta puolet, rakentamisen aloituskokoukseen mennessä

-2. erä: B-talon jälkimmäinen puolikas, rakentamisen aloituskokoukseen mennessä

-3. erä: C-talon osalta, rakentamisen aloituskokoukseen mennessä, viimeistään kolme vuotta asemakaavan lainvoimaiseksi tulemisesta

 

Tarjousta selvennettiin ostettavista kiinteistöistä maksettavan kauppahinnan ehtojen osalta sähköpostitse 6.5.2019. Tarjous on todettu tarjouspyynnön mukaiseksi.

 

TKU-Rakennus ja SL-Yhtiöt Oy

 

(Ostajat: TKU-Rakennus Oy ja SL-Yhtiöt, toteuttajat: TKU-Rakennus Oy ja Prestobella Oy, suunnittelija: Arkkitehtitoimisto AJAK Oy)

 

Kilpailuehdotus säilyttää vanhaa rakennuskantaa ohjeistuksessa säilytettäväksi osoitetulta osin: K, A ja L -rakennukset.

 

Ensimmäiseen ehdotukseen verrattuna väliosien / jaluskerrosten väri ja kerrosluku on muuttunut. Tästä johtuen ensimmäisen vaiheen ehdotuksen raikas ja selkeä vaikutelma on osin hävinnyt. Pihat ovat kuitenkin valoisia. Kilpailuehdotuksessa on laajasti toiminnallisuutta: kirjasto, liikunta- ja juhlasalitiloja, työtilaa sekä liiketilaa ja palveluita, kuten kahvila-ravintola, päivittäistavarakauppa jne. Steiner-koulun siirtäminen mahdollisena ratkaisuna kortteliin koettiin mielenkiintoiseksi. Suunnitelmassa Steiner-koululle esitetyt tilat on esitetty vaihtoehtoisesti myös toimistotiloina. Kaupunkilaisille avoimia ja katukuvaa elävöittäviä liiketiloja palveluille on sijoitettu rakennusten maantasokerroksiin toivotusti sekä Sirkkalankadun suuntaan, että Sepänkadun päähän. Steiner-koulu ei elävöitä kaupunkikuvaa siinä määrin kuin jos rakennuksessa olisi esim. liiketilaa. Asumisen osalta ehdotuksesta löytyy erilaisia asumismuotoja (ml. senioritalo). Huoneistojakauma on monipuolinen ja asuntojen keskikoko hyvä, mutta kuitenkin kilpailuehdotuksista pienin. Silta ja kävely-yhteys Urheilupuistoon on ehdotuksessa osoitettu puiston kautta.

 

Kilpailuehdotuksessa korostuva pistetalomaisuus ei luo kaupunkimaista vaikutelmaa jalustakerroksesta huolimatta. Kattokerrosten sekä jalustan muodostavan rakennusmassan muotokieli ja valittu värimaailma jää selkiytymättömäksi. Pihakansi on huomiota herättävän korkealla. Uudisrakennukset ja Sepänkadun puoleinen säilytettävä rakennus näyttävät korttelin sisään vajonneilta. Korttelin liittyminen Samppalinnan vuoren suuntaan on onnistunutta ja luontevaa. Neitsytpolunpuoleinen katujulkisivu puolestaan luo yksivärisenä tiilimassana muurimaisen ja melko raskaan vaikutelman. Kilpailuehdotuksen tehokkuus on pysynyt ensimmäiseen ehdotukseen nähden kutakuinkin samassa suuruusluokassa käsittäen selvästi muita kilpailuehdotuksia vähemmän rakentamista.

 

Tarjottu kokonaishinta on hieman noussut ensimmäisen ehdotuksen tasosta ollen tarjouksista pienin. Kokonaisneliöiden (vanha ja uusi) suhde tarjottuun kokonaishintaan yksikköhintana (€/brm2) on kilpailuehdotusten joukossa korkein. Tarjous ja sen pääerät:

-lopulliseen kilpailuehdotukseen perustuva tarjottu kokonaishinta: 20.677.000 €

-ostettavista kiinteistöistä rakennuksineen tarjottava kiinteä kauppahinta: 5.000.000 €

-käyttötarkoitus tarjouksen liitteenä olevien suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti

-kaupantekotilaisuudessa tarjouksen hyväksymisen jälkeen, kuitenkin viimeistään 31.12.2020

-tarjottava kokonaishinta rakennusoikeuden määrään sidotusta lisäkauppahinnasta: 15.677.000 €

-pääkäyttötarkoituksen mukainen asuinrakennusoikeus suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti: 1.220 €/kem2

-lisäkauppahinnan maksu kolmessa erässä:

-1. erä: 12 kk:n kuluttua kaavamuutoksen saatua lainvoiman

-2. erä: 24 kk:n kuluttua kaavamuutoksen saatua lainvoiman

-3. erä: 36 kk:n kuluttua kaavamuutoksen saatua lainvoiman

 

Tarjousta selvennettiin lisäkauppahinnan maksun erien aikataulutuksen osalta sähköpostitse 7.5.2019. Tarjous on todettu tarjouspyynnön mukaiseksi.

 

Tarjousten tekniset perustiedot yhteenvetona

 

 

Auratum Asunnot Turku Oy

Jatke Länsi-Suomi Oy ja Taaleri Pääomarahastot Oy

TKU-Rakennus ja SL-Yhtiöt Oy

Ala-/laajuustiedot

 

 

 

Säilytetty

K, A, L, C

K, A, L

K, A, L

Uudisrakentamista

22.880 ktm2 (lis. uudet kattoker. 2.495 ktm2), josta pääkäyttötarkoituksen mukaista rakentamista 13.175 ktm2 (lis. uudet kattoker. 2.495 ktm2)

22.550 kem2 (lis. korotus 1.490 kem2), josta pääkäyttötarkoituksen mukaista rakentamista 21.180 kem2 (lis. korotus 1.490 kem2)

15.500 brm2, josta pääkäyttötarkoituksen mukaista rakentamista 12.850 kem2

Yhteensä (ei sis. paikoitusta)

33.190 ktm2

34.920 ktm2

26.215 brm2

Bruttoala kaikkiaan

41.435 brm2

40.780 brm2

33.230 brm2

 

 

 

 

Tarjous

 

 

 

Tarjottu kokonaishinta

23.341.500 €

24.200.000 €

20.677.000 €

Kiinteä kauppahinta

8.410.500 €

2.400.000 €

5.000.000 €

Kiinteän kauppahinnan maksu

kaupantekotilaisuudessa, kun omistus- ja hallintaoikeus siirtyy ostajalle ja kaavanmuut. / poikkeamispäät. on mahdollistettu suunnitelmien mukaisen toiminnan harjoittaminen olevissa rakennuksissa

erikseen voidaan sopia, että osa kiinteästä kauppahinnasta maksetaan kaupantekotilaisuudessa, vaikka em. muut ehdot eivät ole toteutuneet

asemakaavan tultua lainvoimaiseksi, kuitenkin viimeistään 31.12.2020

käyttötarkoitus suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti

kaupantekotilaisuudessa tarjouksen hyväksymisen jälkeen, kuitenkin viimeistään 31.12.2020

Lisäkauppahinta

14.931.000 €

21.800.000 €

15.677.000 €

Lisäkauppahinnan määrän perusteena olevat yksikköhinnat

lisäkerrokset: asuinrakennusoikeus 700 €/kem2, muu 500 €/kem2
uudisrakennukset: 1.300 €/kem2

lisäkerrokset: 290.000 €
uudirakennusoikeus, asuntokohteet: 1.100 €/kem2

pääkäyttötarkoituksen mukainen asuinrakennusoikeus: 1.220 €/kem2

Tarjottu kokonaishinta / bruttoala

n. 563 €/brm2

n. 593 €/brm2

622 €/brm2

 

 

 

 

Autopaikat

 

 

 

 

249 kpl

234 kpl

239 kpl

Toiminnallisuus

 

 

 

 

huoneistohotelli, toimitilaa, liiketilaa / palveluita (ravintola ja pt-kauppa jne.)

toimistotilaa, toimitilaa / hotelli, palveluita (pt-kauppa, ravintola jne.), päiväkoti

Steiner-koulu tai toimistotiloja, palveluita (kirjasto, työhuoneita, kahvilaruokala, vt-kauppa jne.)

Asuminen

 

 

 

 

omistus- ja vuokra-asumista, palvelutalo

omistus- ja vuokra-asumista, seniori- ja hoiva-asumista

omistus- ja vuokra-asumista, senioritalo

 

Kilpailun lopputulos

 

Kaikki kilpailun toisessa vaiheessa mukana olleet työt täyttävät kilpailuohjelman ensimmäisen pääarviointikriteerin vaatimukset eli säilytettävien oppilaitosrakennusten erityyppisten tilojen uusiokäytöstä yhdistettynä mahdollisten uusien rakennusten rakentamiseen ja eri toimintojen yhteensovittamiseen korttelialueella. Annettuja ohjeistuksia ei kaikilta osin ole kuitenkaan noudatettu Auratum Asunnot Turku Oy:n ehdotuksessa/tarjouksessa. Suunnitelman uudisrakennusten korkeusasema ylittää annetun ohjeistuksen ja tarjous on vanhan rakennuskannan osalta ehdollinen eli kiinteän kauppahinnan maksu on sidottu käyttötarkoituksen muutokseen.

 

Kilpailuohjelmassa asetettujen pääarviointikriteerien osalta kilpailun arviointiryhmä toteaa yksimielisesti, että yksi ehdotus/tarjous on kokonaisuutena selkeästi paras ja se muodostaa alueen asemakaavoituksen sekä yhteistyön pohjaksi erinomaisen lähtökohdan.

 

Kilpailun arviointiryhmä esittää kokonaisarvioinnin perusteella kilpailun voittajaksi Jatke Länsi-Suomi Oy:n ja Taaleri Pääomarahastot Oy:n yhdessä JKMM Arkkitehtien kanssa tekemää ehdotusta/tarjousta. Laadittu suunnitelma on arkkitehtuuriltaan korkeatasoisin ja toimintojen monipuolisuudessa uskottavin.

 

Toimintojen osalta ryhmittymä on ehdotuksessaan todennut käyneensä keskustelut alueen mahdollisten toimijoiden kanssa ja on myös työssään nimennyt nämä toimijat: Aurahovi Senioripalvelut Oy, Touhula Varhaiskasvatus Oy, GreenStars Hotels Oy, Forenom sekä Kesko K-Market. Lisäksi Jatke Länsi-Suomi Oy sijoittasi omat toimitilansa korttelin rakennuksiin. Suunniteltuja toimintoja on pidetty kilpailun arvioinnissa monipuolisina ja uskottavina. Suunnittelutehtävään on panostettu ja kilpailulle asetettuihin tavoitteisiin perehdytty huolellisesti. Ammattitaitoisella suunnittelulla rakennukset ja niiden edellyttämät liikenne- ja piha-aluetarpeet on onnistuttu sijoittamaan kilpailualueelle mm. korkeusaseman osalta annetun ohjeistuksen mukaisesti. Arkkitehtuurin yleisilme on silti säilynyt korkeatasoisena. Lopputulosta voidaan pitää kokonaisuutena korkealaatuisena, toimivana ja monipuolisena. Lisäksi liikennejärjestelyiden toimivuuteen ja piha-alueiden viihtyisyyteen on suunnittelussa panostettu erityisesti. Ehdotuksessa on myös esitetty aikataulutettu vaiheistus eli hankkeen toteuttaminen vuosina 2020-2024.

 

Kilpailuohjelman arviointikriteereissä on hinnan osalta painotettu tarjottavaa kokonaishintaa. Kokonaishinnan painottaminen arviointikriteereissä on perusteltua kokonaisarvioinnissa onnistumisen takia. Jatke Länsi-Suomi Oy:n ja Taaleri Pääomarahastot Oy:n tarjous on kokonaishinnan osalta saaduista tarjouksista korkein.

 

JKMM Arkkitehtien laatima ja Jatke Länsi-Suomi Oy:n sekä Taaleri Pääomarahastot Oy:n esittämä kilpailuehdotus on hyvä lähtökohta kaavaluonnoksen laatimisen pohjaksi. Lopullisen kilpailuehdotuksen mukaisessa suunnitelmassa ja laskelmissa esitetyt kerrosneliömäärät tarkentuvat voittajaksi valitun kilpailuehdotuksen suunnitelmien tarkentamisen ja yhteistyössä voittajan kanssa tehtävän kumppanuuskaavoituksen yhteydessä. Lopullinen uudisrakennusoikeutta koskeva kauppahinta vahvistuu asemakaavassa osoitetun rakennusoikeuden perusteella.

 

Turun kaupunki ei vastaa kumppanille mahdollisesti syntyvistä vahingoista, haitoista eikä kustannuksista, mikäli asemakaava ei tule lainvoimaiseksi tai mikäli asemakaava hyväksytään toisen sisältöisenä kuin mitä nyt jätetty suunnitelmaluonnos on.

Liite 1Kilpailuehdotus, Auratum

Liite 2Kilpailuehdotus, Jatke ja Taaleri

Liite 3Kilpailuehdotus, TKU-Rakennus & SL-Yhtiöt

Liite 4Tarjous, Auratum

Liite 5Tarjous, Jatke ja Taaleri

Liite 6Tarjous, TKU-Rakennus & SL-Yhtiöt

Oheismateriaali 1Avauspöytäkirja

Oheismateriaali 2Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston päätös 4.6.2018 § 61

Oheismateriaali 3Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston päätös 26.11.2018 § 107

Karttalinkki

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että

Samalla kaupunkikehitysjaosto päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että

PäätösAsia pantiin pöydälle Achrénin Katteluksen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Khkeh § 34
Liite 1:Kilpailuehdotus, Auratum
Liite 2:Kilpailuehdotus, Jatke ja Taaleri
Liite 3:Kilpailuehdotus, TKU-Rakennus & SL-Yhtiöt
Liite 4:Tarjous, Auratum
Liite 5:Tarjous, Jatke ja Taaleri
Liite 6:Tarjous, TKU-Rakennus & SL-Yhtiöt