Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto2715.04.20196

4596-2019 (10 00 02)

Yhtiömuotoiseen asuntorakentamiseen luovutettavat tontit keväällä ja syksyllä 2019

Tiivistelmä:

Yhtiömuotoiseen asuntorakentamiseen tarkoitettuja tontteja laitetaan tarjottaviksi keväällä yleisesti ajalle 16.4.2019 - 8.5.2019 ja syksyllä yleisesti ajalle 7.10.2019 - 30.10.2019. Luovutuksista tehdään erilliset päätökset.

Khkeh § 27

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, tonttipalvelut, maankäyttöinsinööri Suvi Panschin, 28.3.2019: 

Turun kaupungin maapoliittisten periaatteiden mukaisesti kaupunki luovuttaa yhtiömuotoiseen asuntotuotantoon (AK/AR/AP) tarkoitetut rakentamattomat asuntotontit pääsääntöisesti tarjousmenettelyn perusteella, mutta myös neuvottelumenettelyllä. Turun kaupungin hallintosäännön mukaan kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää tontinluovutuskilpailujen järjestämisestä.

Kaupunkikehitysjaostolle esitetään, että liitteen 1 mukaiset kolme kohdetta laitetaan tarjottaviksi yleisesti ajalla ti 16.4.2019 – ke 8.5.2019. Tontit luovutetaan vapaarahoitteiseen asuntotuotantoon tarjouskilpailun perusteella liitteenä 1 olevan esitteen mukaisin ehdoin.

Tarjouskilpailun kohteena ovat seuraavat tontit:

Molemmat Yli-Maarian kohteet sisältävät kolme tonttia, eli kumpikin tarjouskohde muodostuu kolmesta omakotitontista. Yli-Maarian omakotitalotontit ovat muodostuneet vuonna 2010 voimaan tulleessa asemakaavassa. Alueen kunnallistekniikka valmistui 2011 ja kadun reunimmaiset tontit vuokrattiin vuonna 2012. Nyt luovutukseen esitettäviin tontteihin ei ole kohdistunut tarjouksia/hakemuksia.

Tontit sijaitsevat kahden katualueen rajaamalla alueella ja niiden toteutuminen yksittäisten omakotitalorakentajien toimesta on todettu haasteelliseksi, koska rakennukset muodostavat suojaavan muurin Mittumaarintien suuntaan vasta rakentuessaan kokonaisuudessaan. Asemakaava edellyttää kolmen metrin korkuista aitaa rakennusten väleihin Mittumaarintien puolelle suojaamaan tonttien pihoja melulta. Myös ammattirakentajat ovat kyselleet mahdollisuutta hankkia useampia omakotitontteja samanaikaisesti, jolloin he voisivat saavuttaa etua rakentamalla samanaikaisesti tai limittäin useampaa omakotitaloa. Kaupunkiympäristötoimialan näkemyksen mukaan kyseiset omakotitalotontit sopisivat edellä mainituista syistä erinomaisesti ammattirakentajien toteutettavaksi siten, että yksi rakentaja toteuttaa useamman tontin. Tavoitteena on, että alue saataisiin rakentumaan valmiiksi.

Lisäksi kaupunkikehitysjaostolle esitetään, että liitteen 2 mukaiset 2 kohdetta laitetaan tarjottaviksi yleisesti ajalla 7.10.2019 - 30.10.2019. Tontit luovutetaan vapaarahoitteiseen asuntotuotantoon tarjouskilpailun perusteella liitteenä 2 olevan esitteen mukaisin ehdoin.

Tarjouskilpailun kohteena ovat seuraavat tontit:

Kaava-alueiden, joilla em. kaksi tonttia sijaitsevat, kunnallistekniikka on rakenteilla ja kunnallistekniikan urakkasopimuksen mukainen urakka-aika on kesäkuuhun 2020 asti. Alustavan arvion mukaan kunnallistekniikan valmistuminen on mahdollista jo aikaisemmin. Alueelle pääsee rakentamaan, kun kunnallistekniikan rakentaminen on valmistunut. Kunnallistekniikan keskeneräisyyden vuoksi nämä tontit laitetaan tarjouskilpailuun vasta syksyllä 2019.

Kaupungin tavoitteena on tonttien nopea toteutuminen, laadukas suunnittelu ja rakentaminen sekä asumisen kannalta uudet, joustavat tai innovatiiviset ratkaisut.

Asuntotonttien tarjouksesta tulee käydä ilmi:

Näiden lisäksi kaupungilla on ns. jatkuvasti tarjottavissa yhtiömuotoisia asuntotontteja 7 kpl Yli-Maariassa, 3 kpl Moisiossa ja 1 kpl Pansiossa.

Laadittavissa kauppakirjoissa/vuokrasopimuksissa noudatetaan kaupungin käyttämiä vakiokauppakirja- tai vuokrasopimusehtoja täydennettynä tonttikohtaisin ehdoin. Tonttien myynti- tai vuokrauspäätökset tarjouskilpailun jälkeen tehdään kaupungin hallintosäännön ja kaupunkiympäristötoimialan hallinnonjärjestämispäätöksen mukaisin valtuuksin.

Liite 1Tarjouskilpailun esite kevät 2019

Liite 2Tarjouskilpailun esite syksy 2019

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että:

Lisäksi kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että pöytäkirja tämän asian kohdalta tarkastetaan heti ja päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala
tiedKaupunkiympäristötoimiala, tonttipalvelut


Liitteet:

Khkeh § 27
Liite 1:Tarjouskilpailun esite kevät 2019
Liite 2:Tarjouskilpailun esite syksy 2019