Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto1504.03.20195

2011-2019 (10 03 02)

Koukkarinkadun päiväkodin väistötila

Tiivistelmä:

Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostolle esitetään, että se hyväksyy Varissuolla sijaitsevan Koukkarinkadun päiväkodin väistötilaratkaisun. Väistötilat ehdotetaan toteutettavaksi Moisiosta Varissuolle siirrettävään tilaelementtiin, jota laajennetaan Koukkarinkadun lapsimäärän tarvetta vastaavaksi. Koukkarinkadun päiväkoti on tyhjennettävä 8 kuukauden kuluessa.

Khkeh § 15

Toimitilapäällikkö Nora Hilden, sisäilmapäällikkö Kati Järvi ja tilacontroller Minna Juselius 20.2.2019:

Lähtötilanne

Koukkarinkadun päiväkotirakennuksessa Varissuolla, osoitteessa Koukkarinkatu 3, tehtiin syksyllä 2018 kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus aiemman kuntoarvion sekä rakennuksessa havaittujen mahdollisten sisäilmaongelmaan viittaavien oireilujen ja havaintojen perusteella. Loppuraportti valmistui 1.2.2019. Raportti oheismateriaalina 1.

Selvityksen perusteella Koukkarinkadun päiväkodin ulko- ja väliseinien alaosista ja yläpohjasta on löytynyt mikrobivaurioon viittaavaa, toimenpiderajat ylittävää mikrobikasvua. Lisäksi merkkiainekokeen perusteella ilmavuodot rakenteista sisäilmaan ovat todennäköisisä. Rakennuksen länsipäädystä löydettiin viitteitä muovimaton mattovaurioista. Kuitunäytteissä löytyi myös ylityksiä teollisten mineraalivillakuitujen osalta kolmessa näytteessä neljästä. Ryömintätilasta löytyi epätiiveyksiä ja orgaanista ainesta.

Ympäristöterveydenhuollon lausunnon mukaan päiväkotirakennusta ei voida käyttää normaalisti korjaustoimenpiteiden aikana niiden luonteen ja laajuuden takia. Tämän vuoksi on perusteltua, että koko rakennuksesta siirrytään mahdollisimman nopeasti väistötiloihin, viimeistään kahdeksan kuukauden kuluessa. Edellytyksenä toiminnan jatkamiseksi seuraavan 8 kk:n ajan rakennuksessa on suoritettava välittömiä toimenpiteitä terveyshaitan rajoittamiseksi. Ympäristöterveydenhuollon lausunto oheismateriaalina 2.

Rakennuksessa tehdään seuraavat välittömät toimenpiteet kevään käyttöä turvaavina toimenpiteinä:

- Säädetään ilmamäärät ja painesuhteet niin, että mahdollisia epäpuhtauksia ei kulkeudu rakenteista sisäilmaan. Painesuhteita seurataan jatkuvatoimisilla mittareilla. Ilmanvaihdon kuntotutkimus on tilattu, ja samalla kartoitetaan ja poistetaan kuitulähteet.

- Alapohjan läpiviennit tiivistetään, orgaaninen aines poistetaan ja ryömintätila siivotaan.

- Tehdään yläpohjan puhdistustyöt.

- Rakennuksesta otetaan kattavasti sisäilmasta VOC-näytteet.

Kosteusvaurioiden korjaamisen osalta on käynnistetty korjaussuunnitelman tekeminen, jossa huomioidaan vaurioiden laajuuden selvittäminen kokonaisvaltaisesti sekä tarvittavat korjaustoimenpiteet. Tämän jälkeen tulee vielä arvioida, ovatko korjaustarpeet niin laajoja, että olisiko kokonaisuuden kannalta parempi ratkaisu tehdä korjaukset vai korvata nykyiset tilat uusilla. Mikäli korjauksiin päädytään, arvioidaan keston olevan noin 12 kuukautta. Työt pyritään käynnistämään kesällä/syksyllä 2019, riippuen väistötilaratkaisun aikataulusta.

Väistötilatarve ja ratkaisuehdotus

Koukkarinkadulla on noin 90 hoitopaikkaa, eli väistötilat tarvitaan 5:lle ryhmälle.

Koukkarinkadun nykyisen päiväkodin asiakasperheiden kulkemisen vuoksi väistötiloja on kartoitettu Varissuolta. Varissuon alueen kaikki päiväkodit ovat täynnä. Näin ollen lasten hajasijoittaminen muihin päiväkoteihin ei ole mahdollista. Alueelta on myös kartoitettu muita väistötilavaihtoehtoja, mutta sopivaa ratkaisua ei ole löytynyt. Yksi noin 200 m2:n kokoinen kerhohuone alueella olisi mahdollisesti saatavissa, mutta tämä kattaisi vain noin neljäsosan koko tarpeesta ja hajasijoittuminen on toiminnan järjestämisen kannalta haastavaa.

Sivistystoimialalla on Moisiossa Halikonkadun päiväkodin yhteydessä käytössä siirtokelpoinen tilaelementti, josta toimiala on päättänyt luopua Yli-Maarian monitoimitalon valmistumisen myötä. Aikaisemmin kasvatus- ja opetuslautakunta käsitteli elementin siirtoa ja laajennusta Ruiskadulle, mutta hylkäsi ajatuksen. Tällöin katsottiin mm. sijainnin olevan väärä vallitsevaan tarpeeseen (vuorohoidon tilat) nähden. Koska hanketta ei lähdetty toteuttamaan, on Halikonkadun elementti vielä käytettävissä. Koukkarinkadun päiväkodin väistötilahankinnan kiireellisen aikataulun vuoksi tämä elementti esitetään nyt siirrettäväksi Varissuolle, jossa tilaelementtiä laajennetaan vielä kolmen ryhmän tiloilla. Kokonaisuuden pinta-alaksi muodostuu 746 m2 (kerrosala 828 m2). Pohjakuvat väistötilaratkaisusta oheismateriaalina 3.

Väistötilojen sijoitusta esitetään Seikonkadun päiväkodin tontille osoitteeseen Seikonkatu 4 ja viereiselle Marjavuoren kentälle. Elementtien sijoittaminen ko. alueelle edellyttää puuston kaatoa päiväkodin tontilta ja rakentamista myös puistoalueelle/kentän päälle. Tämä alue mahdollistaa elementtien sijoittamisen, mutta poikkeamislupa kaavaan tarvitaan ja rakennusluvasta on olemassa valitusriski. Vaihtoehtoisia sijainteja on pohdittu, mutta toista sijoitusvaihtoehtoa, joka ei häiritsisi mitään muuta toimintoa, ei ole tällä aikataululla kyetty löytämään. Esitetty sijoituspaikka on toteutuskelpoinen, mutta optimaalisemman sijoituspaikan arviointia jatketaan vielä yhdessä elementtitoimittajan kanssa. Havainnollistava kuva tavoiteltavasta sijoituspaikasta, oheismateriaali 4.

Kustannusvaikutukset

Kaupungilla on tällä hetkellä voimassa oleva vuokrasopimus Halikonkadun tilaelementistä Parmaco Oy:n kanssa. Elementtitilan nykyinen ulosmaksettava vuokra on noin 67 000 € vuodessa. Elementin laajentamisen jälkeen kaupungin uusi ulosmaksama vuokra Seikonkadulle sijoitettavasta väistöpäiväkodista on 190 800 € vuodessa. Purkamis- ja poiskuljetusveloitus sopimuskauden päättyessä on 50 000 €. Käyttäjälle muodostuva sisäisen vuokran arvio on noin 270 800 € vuodessa (laskettu 10 vuoden vuokra-ajalla).

Seikonkadulla tarvitaan elementtejä varten perustukset ja pihatöitä. Päiväkoti voi osittain hyödyntää Seikonkadun olemassa olevaa pihaa, mutta sitä tulee hieman laajentaa. Perustamis- ja pihatöiden kustannusten arvioidaan olevan noin 300 000 €. Tämä on huomioitu tilapalvelujohtajan hyväksymässä pienten investointien ohjelmassa vuodelle 2019.

Aikataulu

Vuokavaikutus on laskettu 10 vuoden vuokrasopimuksella. Vaikka Koukkarinkadun päiväkodin korjausten aikatauluksi on arvioitu noin yksi vuosi, on Varissuon alueelle perusteltua sijoittaa väistöpäiväkoti pidemmäksi aikaa. Alueella on kaikkiaan viisi päiväkotia, jotka kaikki on rakennettu noin 1980-luvun taitteessa ja odottavat peruskorjauksia tai korvaavia uudishankkeita seuraavan 10 vuoden aikajänteellä. Väistötila tullaan näin ollen tarvitsemaan myös jatkossa.

Väistötila Koukkarinkadun päiväkodille tarvitaan elokuuksi 2019. Aikataulu on todella haastava ottaen huomioon päätöksentekoon, poikkeamislupaan ja rakennuslupaan kuluvan ajan sekä perustusten tekemisen ja elementtien pystyttämisen ja varustelun. Tilapalvelukeskus ei voi taata, että väistötila on käytettävissä elokuussa, mutta siihen pyritään kaikessa valmistelussa. Alustavan arvion mukaan tilat olisi käytettävissä viimeistään lokakuun alussa. Mikäli tarve vaatii, on Koukkarinkadun nykyisiä päiväkotitiloja mahdollista vielä elo-syyskuussa ympäristöterveydenhuollon luvalla käyttää.

Kasvatus- ja opetuslautakunnan lausunto

Kasvatus- ja opetuslautakunta käsitteli Koukkarinkadun väistötila-asiaa kokouksessaan 13.2.2019 § 31. Asian esittelyssä toimialajohtaja toi esiin, että ”Sivistystoimala puoltaa, että Moisiossa tarpeettomaksi tullut päiväkotirakennus voitaisiin siirtää Varissuolle Seikonkadulla jo toimivan päiväkodin läheisyyteen. Varissuolla on muitakin huonokuntoisia päiväkotirakennuksia ja kyseinen tila voisi toimia useammassakin tapauksessa väistötilakohteena alueella. Myös päivähoidon kysyntä nykyisessä suhdannetilanteessa on tarjontaa suurempi Varissuon alueella.”

Kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyi osaltaan esitetyn väistötilaratkaisun ja sitoutui siitä aiheutuviin vuokrakustannuksiin.

Tilapalvelukeskus, vuokrauspäällikkö Tiina Aaltonen 20.2.2019:

Tilapalvelukeskus esittää, että Koukkarinkadun päiväkodin väistötiloiksi siirretään Halikonkadun päiväkotitilaelementti ja sitä laajennetaan, jolloin vuokrattavia neliötä on yhteensä 828 m2 (5 ryhmää) ja vuokrahinta kuukaudessa on 15.900 €, alv 0 %. Tilat vuokrataan Parmaco Oy:ltä 10 vuodeksi aikaisintaan 1.8.2019. Käyttäjä maksaa käyttökustannukset, muutoin liitteenä 1 olevan vuokrasopimuksen ehtojen mukaan.

Liite 1Vuokrasopimus

Oheismateriaali 1Koukkarinkadun päiväkodin tutkimusraportti

Oheismateriaali 2Ympäristöterveydenhuollon lausunto 8.2.2019

Oheismateriaali 3Väistötilaratkaisun pohjakuvat

Oheismateriaali 4Väistötilaratkaisun sijainti

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto hyväksyy Koukkarinkadun päiväkodille esitetyn väistötilaratkaisun ja, että viiden ryhmän tilat vuokrataan Parmaco Oy:ltä 10 vuodeksi.

Lisäksi kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että Tilapalvelukeskuksen vuokrauspäällikkö oikeutetaan allekirjoittamaan vuokrasopimus, ja tekemään siihen mahdolliset teknisluontoiset muutokset.

PäätösEhdotus hyväksyttiin siten muutettuna, että Tilapalvelukeskuksen vuokrauspäällikkö oikeutetaan käymään vielä neuvotteluja optimaalisemmasta väistötilan toteutustavasta Seikonkadulle siten, että minimoidaan yleisten alueiden käyttö, mikäli tämä on mahdollista.

Lisäksi kaupunkikehitysjaosto päättää, että Koukkarinkadun päiväkodin väistötilaratkaisusta tullaan järjestämään asukastilaisuus Tilapalvelukeskuksen toimesta.

Päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta ehdotuksesta yksimielisesti.

 

Jakelu

tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedKaupunkiympäristötoimiala
tiedSivistystoimiala
tpvTilapalvelukeskus


Liitteet:

Khkeh § 15
Liite 1:Vuokrasopimus