Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto1604.03.20191

7191-2018 (10 03 01)

Myllysillan vieressä sijaitsevan vesialueen liikepaikanluovutuskilpailun ns. "Kulttuurijokilautta" voittajaehdotukset (os. Itäinen Rantakatu 38)

Tiivistelmä:

Kaupunki on järjestänyt kilpailun Myllysillan viereen sijoittuvan ponttonirakenteisen rakennelman ns. Kulttuurijokilautan liikepaikan toimijan ja rakennuttajan valitsemiseksi. Kilpailu on ratkaistu laadullisin perustein. Arviointiryhmä esittää kilpailun voittajaksi ehdotusta "Kaarna", jonka pohjalta alueelle valmistellaan asemakaavanmuutos ja alue vuokrataan liikepaikan toimijalle.

Khkeh § 16

Kaupunkiympäristötoimiala, Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, Tonttipalvelut, maankäyttöinsinööri Essi Korpela 19.2.2019:

Turun kaupunki on järjestänyt suunnittelu- ja toteutusryhmille suunnatun liikepaikanluovutuskilpailun Myllysillan viereen sijoittuvan ponttonirakenteisen rakennelman ns. Kulttuurijokilautan liikepaikan toimijan ja rakennuttajan valitsemiseksi. Järjestetyn kilpailun pohjana ovat olleet kaupunginhallituksen 22.1.2018 § 30 hyväksymä Aurajoen ja sen rantojen käytön yleisperiaatteet sekä kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston 18.6.2018 § 66 hyväksymä kilpailuohjelma. Kilpailun tavoitteena oli löytää arkkitehtonisesti korkeatasoinen ja toteutuskelpoinen suunnitelma.

Kulttuurijokilautan liikepaikanluovutuskilpailuun saatiin määräaikaan 3.12.2018 klo 15.00 mennessä viisi ehdotusta, joiden nimimerkit ovat ”Kaarna”, ”Kiila”, ”Kylä ja kaupunki”, ”Maininki” ja ”Uusi Aalto”.

Kilpailu on ratkaistu ehdotuksien laatuarvioinnin pohjalta. Arvioinnin on suorittanut arviointiryhmä, jonka jäseninä ovat Christina Hovi (pj), Minna Sartes, Jouko Turto, Jyrki Lappi, Paula Keskikastari, Mika Rajala, Essi Korpela ja Antti Pekanheimo. Arviointiryhmä on kuullut päätöksenteossa seuraavia asiantuntijoita: Visit Turku/Turku Touring Oy, Kaupunkiympäristötoimialan kaupunkikuvatyöryhmä, Konsernihallinnon kaupunkikehitysryhmä, Vapaa-aikatoimialan museopalvelut ja Wäino Aaltosen museon henkilökunta.

Kilpailussa on arvostettu innovatiivista, arkkitehtonisesti korkeatasoista, toteuttamiskelpoista ja ympäristöön soveltuvaa kokonaisratkaisua. Pääpaino on ollut rakennelman maisemaan sovittamisessa sekä mielenkiintoisessa liikeideassa. Arvostelussa on pidetty kokonaisratkaisun ansioita tärkeämpänä kuin yksityiskohtien virheettömyyttä. Ehdotuskohtaiset arvostelut on esitetty liitteenä olevassa arviointipöytäkirjassa.

Arviointiryhmä esittää yksimielisesti, että kaupunkikehitysjaosto päättää ”Kulttuurijokilautta” liikepaikanluovutuskilpailuun osallistuneiden kilpailutöiden sijajärjestyksestä seuraavaa:

- kilpailun 1. sija menee nimimerkille ”Kaarna”

- kilpailun 2. sija menee nimimerkille ”Kiila”

- kilpailun 3. sija menee nimimerkille ”Uusi Aalto”

- kilpailussa ei jaeta muita sijoja

Kilpailuehdotuksien tekijöiden nimikuoret avataan vasta sitten, kun Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto on hyväksynyt arviointiryhmän esityksen.

Kilpailuehdotukset ja kilpailuasiakirjat ovat nähtävillä kokouksessa.

Voittaneen ehdotuksen pohjalta Turun kaupungin on määrä laatia yhteistyössä voittaneen tahon kanssa asemakaavanmuutos, joka viedään hyväksyttäväksi kaupunginvaltuustoon. Jatkoneuvotteluissa ja varsinaisen asemakaavan laatimisessa tulee huomioida arviointipöytäkirjan jatkotyösuositukset.

Jatkoneuvottelut voittajan kanssa aloitetaan 2019 kevään aikana. Suunnitelmien ja maanvuokrasopimuksen sisällöstä sekä hankkeen edistämisen menettelytavoista tulee päästä yhteisymmärrykseen vuoden 2019 aikana. Ellei jatkoneuvotteluissa tai suunnitelmien tarkistamisessa päästä yhteisymmärrykseen määräaikaan mennessä, yhteistyö sopimusta koskevalla alueella päättyy voittajan kanssa ilman erillistä irtisanomista. Mikäli yhteistyö kilpailun voittajan kanssa päättyy, on Turun kaupungilla oikeus aloittaa neuvottelut kilpailussa 2. ja 3. sijan saaneen suunnittelu- ja toteutusryhmän kanssa.

Kilpailun järjestäjän tavoitteena on luovuttaa omistamansa alue voittajalle vuoden kuluessa asemakaavan voimaantulosta. Luovutusehdoista sovitaan myöhemmin erikseen. Tarkistetun suunnitelman pohjalta tullaan laatimaan aluetta koskeva maanvuokrasopimus siten, että sopimuksen tulee olla hyväksytty ja allekirjoitettu vuoden kuluessa siitä, kun asemakaava on tullut voimaan. Ellei sopimusta saada syntymään määräaikaan mennessä, yhteistyö sopimusta koskevalla alueella päättyy voittajan kanssa ilman erillistä irtisanomista.

Kulttuurijokilautta -projektille on tarve asettaa projektiryhmä. Ryhmän nimeää kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtaja.

Liite 1Arviointipöytäkirja

Liite 2”Kaarna” kilpailutyö

Liite 3”Kiila” kilpailutyö

Liite 4”Kylä ja kaupunki” kilpailutyö

Liite 5”Maininki” kilpailutyö

Liite 6”Uusi Aalto” kilpailutyö

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää,

- että ”Kulttuurijokilautta” liikepaikanluovutuskilpailun 1. sija menee nimimerkille ”Kaarna”, 2. sija menee nimimerkille ”Kiila”, 3. sija menee nimimerkille ”Uusi Aalto”, ja että kilpailussa ei jaeta muita sijoja,

- että kilpailun voittajan kanssa käydään jatkoneuvottelut ja ehdotuksen pohjalta valmistellaan alueelle asemakaavanmuutos,

- että kilpailuehdotuksen omaleimaisuuden peruspiirteiden säilymisestä tulee jatkokehityssuunnittelussa huolehtia. Jatkoneuvotteluissa ja asemakaavanmuutoksen laatimisessa tulee huomioida arviointipöytäkirjan jatkotyösuositukset, ja

- että tarkistettujen suunnitelmien pohjalta laaditaan aluetta koskeva maanvuokrasopimus siten, että sopimus tulee olla hyväksytty ja allekirjoitettu vuoden kuluessa siitä, kun asemakaava on tullut voimaan. Ellei sopimusta saada syntymään määräaikaan mennessä, yhteistyö sopimusta koskevalla alueella päättyy voittajan kanssa ilman erillistä irtisanomista. Mikäli yhteistyö kilpailun voittajan kanssa päättyy, on Turun kaupungilla oikeus aloittaa neuvottelut kilpailussa 2. ja 3. sijan saaneen suunnittelu- ja toteutusryhmän kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoBluet Oy Ltd
aoCustomare Oy
aoEräpohja Arkkitehdit Oy
aonollaE Oy
aoOOPEAA Office for Peripheral Architecture Oy
aoRS-Planering Ab
aoTöölö Urban Oy
aoElovirta Artturi
aoJämsä Esa
aoKyllönen Heikki
aoNiemi Juho
aoWeber Konsta
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus


Liitteet:

Khkeh § 16
Liite 1:Arviointipöytäkirja
Liite 2:"Kaarna" kilpailutyö
Liite 3:"Kiila" kilpailutyö
Liite 4:"Kylä ja kaupunki" kilpailutyö
Liite 5:"Maininki" kilpailutyö
Liite 6:"Uusi Aalto" kilpailutyö