Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto804.02.20193
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto1404.03.20194

12023-2015 (642)

Kehityskiinteistöjen operatiivinen toimintasuunnitelma vuodelle 2019

Tiivistelmä:

Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostolle esitetään hyväksyttäväksi kaupungin omistamien rakennettujen kehityskiinteistöjen operatiivinen toimintasuunnitelma vuodelle 2019.

Khkeh § 8

Kaupunkiympäristötoimiala, tonttipäällikkö Timo Laiho 23.1.2019:

Turun kaupunki on vuodesta 2010 lähtien luokitellut omistamansa kiinteistöt siten, että kehitettäviä, kaupungin palvelutoiminnasta poistuneita/poistuvia rakennuksia käsittävä suorassa omistuksessa oleva kiinteistökanta käsitellään omana kehityskiinteistökokonaisuutena. Osakeomistuksia ei ole huomioitu tässä kokonaisuudessa. Luokittelu on laadittu vuonna 2010 Tilaliikelaitoksen ja Kiinteistöliikelaitoksen vuoden 2009 alussa määritettyjen aloittavien taseiden laatimisen seurauksena ja se on merkitty tiedoksi Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnassa 19.1.2011 § 27.

Kehityskiinteistötoiminta on usean kaupungin yksikön yhteistoimintaa. Operatiivisia kehittämistoimia ohjataan kaupunkiympäristötoimialan tonttipalvelujen toimesta. Kiinteistönpito järjestetään Tilapalvelukeskuksen toimesta. Konsernitasoista, kiinteistöjen omistuksen elinkaarta koskevaa ennakoivaa kiinteistöstrategiaa ei ole laadittu, jolloin kehityskohteeksi päätyminen olemassa olevaan kehityskantaan tapahtuu joko kaupungin yhtiöjärjestelyjen kautta, kaupungin palveluverkkoselvityksiin perustuvien toimenpiteiden kautta taikka ennakoimattomasti kiinteistön poistuessa äkillisesti kaupungin omasta käytöstä. Lisäksi kohteita hankitaan kaupungille jonkin verran maanhankinnan kautta.

Operatiivisen kiinteistökehitystoiminnan pohjana olevassa vuoden 2010 luokittelussa kehityskiinteistöt on luokiteltu neljään perusluokkaan: 1. Pidettäviin, 2. Purettaviin, 3. Kehitettäviin ja 4. Myytäviin. Luokittelun peruslähtökohtana on pidetty kohteen nykyisen sekä odotettavissa olevan maankäytön ohella rakennetun kohteen nykyistä käyttöä ja kuntoa. Luokittelu perustuu siis kiinteistön kokonaisvaltaiseen tarkasteluun ottaen huomioon sekä maa-alueen että rakennuksen kehittämismahdollisuudet. Perusluokittelua on edelleen täsmennetty ja luokitusten kohteille on asetettu yksityiskohtaisia tavoitteita. Luokittelu on edellisen kerran esitelty kaupunkikehitysjaostolle vuoden 2018 kehityskiinteistöjen operatiivisen toimintasuunnitelman hyväksymisen yhteydessä (9.4.2018 § 36).

Kehityskiinteistöiksi luokiteltuja kiinteistöjä on suorassa kiinteistöomistuksessa olevasta noin 715.000 m2:n suuruisesta tilakannasta yhteensä noin 169.000 m2 (n. 25 %) ja kaupungin hallinnoimasta koko tilakannasta noin 15 %. Kaikista kehityskohteina pidettävistä kiinteistöistä pääosa eli noin 75 % on kehitettävää ja myytävää kiinteistökantaa. Kehityskiinteistöistä 5 % on kaupungin matkailu-, ulkoilu- ja virkistysaluekäytössä olevia, lähinnä vähäisiksi katsottavia rakennuksia. Noin 20 % kehityskiinteistöistä on purettavaksi luokiteltava kiinteistökantaa. Purettavaksi luokitelluista kohteista osa on tyhjiä ja vuokrauskelvottomia, osaa vuokrataan normaalisti ja osa on luovutettu suurempana, usean kohteen kiinteistömassana edelleen vuokrattavaksi. Vuosittain ohjelmoidaan purettavaksi kohteita maankäytön kehityksen, ylläpidon ja kaupunkikuvan tarpeet huomioiden.

Kappalemääräisesti noin kolmannes kehityskiinteistöstä on raakamaa-alueilla sijaitsevia pientaloja. Tilamäärän osalta suurin osuus syntyy kuitenkin kaupungin palvelutoiminnan käytöstä poistuvista palvelutoiminnan rakennuksista esim. päiväkoti-, koulu- ja varikkokiinteistöistä. Kehityskiinteistöinä olevat rakennukset pyritään pitämään vuokrattuina kehittämistyön ajan, joko ulkoisin vuokralaisin tai kaupungin omassa tilapäiskäytössä. Kaupungin tilakanta onkin hyvin käytössä ja vajaakäyttöaste on ainoastaan noin 5 %:n luokkaa. Vuokrauskelvottomat kohteet pyritään myymään tai purkamaan vuosittain käytössä olevien resurssien puitteissa.

Kehityskiinteistötoiminnalla vastataan tilojen ylläpitokulujen vähentämisen lisäksi osaltaan kaupungille vuosittain asetettuihin kiinteän omaisuuden myynnin ja maanvuokrauksen tavoitteisiin. Vuonna 2018 kaupat tehtiin yhdeksästä rakennuksesta. Rakennuksia purettiin 34 kpl. Koska kehittämishankkeet ovat pitkäkestoisia, on kokonaisuutta perusteltua seurata pidemmällä aikavälillä.

Vuosien 2011–2018 aikana on purettu 166 kpl lähinnä kaikkein ongelmallisinta rakennusta. Rakennuksia on myyty 133 kpl ja myynneistä maa-alueineen on saatu tuloja yhteensä noin 51 miljoonaa euroa. Lisäksi joidenkin kehitettyjen kohteiden vuokratonteista saadaan vuotuisia maanvuokratuloja yhteensä noin 450.000 euroa/vuosi, mitkä huomioiden luovutuksista saatu tulo on pääoma-arvoltaan yhteensä noin 60 miljoonaa euroa.

Käynnissä olevat kehityskiinteistöjä koskevat maankäytön kehityshankkeet

Keskeisimmät kehityshankkeet on kaupungin strategisissa sopimuksissa nimetty maankäytön strategisiksi hankkeiksi. Kolmessa kehityskiinteistöjä koskevassa maankäytön strategisessa hankkeessa asemakaavoitus on jo saatu valmiiksi. Nämä hankkeet ovat Linnanfältti, Fortuna-kortteli ja Pääskyvuorenrinne.

Linnanfältti on puurakentamiskohde, jonka viimeinen tontti on luovutettu vuonna 2018. Koko alueen odotetaan rakentuvan valmiiksi muutaman vuoden sisällä. Viimeisimpiin luovutuksiin liittyen esirakentamistyöt pilaantuneiden maiden puhdistamisineen ovat käynnistymässä. Alueen kunnallistekniikkaa toteutetaan.

Fortuna-korttelissa Petreliuksen taloa ja sen piharakennuksia koskevat myyntipäätökset tehtiin kaupunginhallituksessa 30.4.2018 § 165 sekä kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostossa 17.12.2018 § 117. Piharakennuksia koskeva kauppa on toteutettu kesäkuussa 2018. Kaupunginvaltuuston kesällä 2016 tekemän päätöksen mukaisesti Petreliuksen talon myynnin jälkeen arvioidaan muiden korttelin rakennusten myyntiä erillisen valmistelun pohjalta.

Pääskyvuorenrinteen osalta alueen uudisrakentamistonttien luovutus saadaan täysimääräisesti liikkeelle alueen kunnallistekniikan valmistuttua vuoden 2019 aikana. Pääskyvuorenrinteen alueelta tullaan vaiheittain luovuttamaan 20 kpl kerrostalon rakennuspaikkaa. Ensimmäiset luovutukset tullaan tekemään vuonna 2015 järjestetyn tontinluovutuskilpailun perusteella vuoden 2019 aikana. Strategisen sopimuksen kirjausten mukaisesti alueelta tullaan luovuttamaan tontteja myös kohtuuhintaiseen asuntotuotantoon kaupunkikonsernin yhtiöille.

Käynnissä olevia asemakaavahankkeita, jotka kohdistuvat kehitettävään omaisuuteen on vireillä useita. Näistä keskeisimpiä ovat maankäytön strategisiksi hankkeiksi strategisissa sopimuksissa luokitellut kohteet eli Turku Energian tontti (Linnankatu) ja Kirstinpuisto (Iso-Heikkilä). Molempien alueiden kehittäminen perustuu vuonna 2015 allekirjoitettuihin yhteistyösopimuksiin.

Turku Energian tontin asemakaavaehdotus hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 29.1.2018 § 10. Asemakaavan hyväksymispäätöksestä valitettiin ja hallinto-oikeus antoi ratkaisun valitukseen 19.12.2018. Valittaja on hakenut hallinto-oikeuden päätöksestä valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta tammikuussa 2019. Turku Energian tontin osalta käynnissä on tontilla sijaitsevien teknisten laitteiden ja johtojen siirron suunnittelu- ja toteutustyöt. Uudisrakentaminen mahdollistuu teknisesti vuodesta 2020 alkaen. Turku Energian korttelin uudisrakennusoikeuksista osa tullaan yhteistyösopimuksen mukaisesti luovuttamaan kohtuuhintaiseen asuntotuotantoon kaupunkikonserniin kuuluvalle TVT Asunnot Oy:lle. Aikataulujen tarkennettua vapaaseen luovutukseen tulevista korttelin muista uudisrakentamistonteista pyritään käynnistämään tontinluovutuskilpailu syksyllä 2019.

Kirstinpuiston asemakaavaehdotus valmistunee vuoden 2019 aikana ja uudisrakentamisen aloittaminen mahdollistuu kaavaehdotuksen aikataulusta riippuen teknisesti vuodesta 2020 alkaen. Kirstinpuiston vapaaseen luovutukseen tulevista tonteista järjestettiin tontinluovutuskilpailu syksyllä 2018. Kilpailun voittaneen tahon kanssa valmistellaan tontinluovutusta ja pysäköintilaitoksen toteuttamisen käynnistämistä vuoden 2019 aikana. Kaupungin omistamat tontit tullaan yhteistyösopimuksen mukaisesti pääosin luovuttamaan vaiheittain yhteistyösopimuksen kumppanille ja tontinluovutuskilpailun voittajalle. Strategisen sopimuksen kirjausten mukaisesti alueelta tullaan luovuttamaan tontteja myös kohtuuhintaiseen asuntotuotantoon kaupunkikonserniin kuuluville yhtiöille.

Käynnissä olevat muut kiinteistökehitys- ja kumppanihankkeet

Käynnissä olevia kumppanuuskaavoituskokonaisuuksia ovat osoitteissa Sepänkatu 1 ja Sepänkatu 2 sijaitsevat, Turun AMK:n käytöstä Kupittaan Kampus-hankkeen myötä tarpeettomaksi jäävien kiinteistöjen kehittäminen ja myynti, kaupunginpuutarhan alueen kaavoittaminen (Peltola) ja Luolavuoren vanhainkodin kiinteistön kehittäminen (Luolavuori).

Sepänkatu 1:n kiinteistön kaavoittamiseksi ja myymiseksi käynnistetiin syksyllä 2018 kehittämiskumppanin hakua koskeva kilpailu. Kilpailun ensimmäinen vaihe ratkaistiin marraskuussa 2018. Toinen vaihe käydään vuoden 2019 aikana siten, että tavoitteena on kiinteistön myynti vuoden 2020 aikana.

Sepänkatu 2:ta koskeva yhteistyösopimus hyväksyttiin kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostossa huhtikuussa 2018. Kiinteistöä kaavoitetaan ja kehitetään yhteistyössä naapurikiinteistön kanssa ja tavoitteena on, että kaupunki voi luopua kiinteistön omistamisesta viimeistään vuonna 2021.

Kaupunginpuutarhan aluetta (Peltola) koskeva yhteistyösopimus Seurakuntayhtymän kanssa hyväksyttiin kaupunginhallituksessa joulukuussa 2017 (18.12.2017 § 550) ja alueen asemakaavanmuutos on vireillä. Alueelle järjestettiin suunnittelukutsukilpailu yhteistyössä kumppanien kanssa syksyllä 2018. Alueen kaavoitusta jatketaan vuoden 2019 aikana suunnittelukilpailun voittaneiden ryhmien kanssa.

Luolavuoren vanhainkodin kiinteistön kehittämiskumppanin hakua koskeva kilpailu valmisteltiin ja se on käynnistetty alkuvuodesta 2019.

Käynnissä olevista muista kehityskiinteistöjen kaavoitushankkeista mainittava on syyskuussa 2017 myyty Kurjenlinna-kokonaisuus, jonka asemakaavanmuutoksen kaupunginvaltuusto hyväksyi tammikuussa 2018. Kurjenmäen alueen laajempi kehittämisen selvittäminen käynnistetään vuoden 2019 aikana.

Käynnistyvät kehityshankkeet

Käynnistyvistä muista kehityskiinteistöjen kaavoitushankkeista on mainittava osoitteessa Luostarinkatu 5 sijaitsevan entisen lastenkotikiinteistö, jonka tontin täydennysrakentamista selvitetään vireillä olevan asemakaavanmuutoksen kautta. Rakennuksen tilat on vuokrattu päiväkotitoimintaan. Kohteesta järjestetään tontinluovutuskilpailu kaavaluonnoksen käsittelyn jälkeen.

Esiselvitysvaiheessa ovat Vesilaitoksen tontti (Halinen) ja Linnakaupungin kehittämisen jatko Vaasanpuiston alueella sekä Eerikinkatu 32-34/Vedenjakelun korttelikokonaisuus.

Keskustan kehittämisen kärkihankkeen yhteydessä valmistaudutaan keskustan kehittämistä tukevan Kauppahallin korttelin kehittämiseen.

Purku

Vuonna 2018 merkittävimpiä purkutöitä olivat osoitteessa Teollisuuskatu 16 (Itäharju) sijaitsevan rakennuksen purku sekä Aurajoen ulkoilureitin läheisyydestä purettu rakennuskanta osoitteissa Konsankuja, Viruskuja ja Jokipellonkuja.

Vuonna 2019 merkittävimpiä purkukohteita tulevat olemaan osoitteessa Amiraalistonkatu 6 sijaitsevan liikennelaitoksen vanha toimistorakennus, Itäharjun alueelta purettavat entiset teollisuuskiinteistöt osoitteissa Teollisuukatu 18 ja Ilmarisenkatu 4-6 sekä kaupungin teknisen toimen entisen varikon rakennuskanta osoitteessa Ruissalontie 23-31/Akselintie 10. Näillä purkutoimenpiteillä valmistaudutaan alueiden käynnissä olevan kaavoituksen toteuttamiseen (Turku Energian tontti, Itäharju, Kirstinpuisto). Lisäksi tullaan purkamaan muuta vähäisempää käytöstä poistunutta ja huonokuntoista sekä vuokrauskelvotonta rakennuskantaa. Vuoden 2019 aikana tullaan myös hakemaan useita purkulupia lentokentän ympäristöstä eri vaiheissa hankittujen pientalojen purkamiseksi. Tällä varaudutaan niiden purkamiseen vuodesta 2020 alkaen.

Yksittäiset myyntikohteet

Vuoden 2018 aikana kaupat tehtiin Ruissalon telakan lopuista kolmesta rakennuksesta, Villa Medicasta (Kupittaa), Petreliuksen piharakennuksista sekä Hirvensalon entisestä nuorisotalosta. Paltankadun entinen päiväkotirakennus luovutettiin purettavaksi maanvuokrauksen yhteydessä. Pääskyvuoren toimistoluolan tarjousmyynti ei tuottanut hyväksyttävissä olevaa tulosta ja kohteen jatkokäyttöä selvitetään toistaiseksi kaupungin omia tarpeita varten. Sävelkodin myynti siirtyi vuodelle 2019.

Luovutuspäätökset on tehty Kirjamäenkuja 9:stä (Moikoinen, Hirvensalo), Fortuna-korttelissa sijaitsevasta Petreliuksen talosta, osoitteessa Malminkatu 2B sijaitsevasta suojellusta asuintalosta sekä kahdesta vähäisestä suojellusta rakennuksesta Puustellinkadulla ja Räntämäessä. Myynnissä ovat Virusmäentie 6:ssa sijaitseva entinen päiväkotirakennus sekä Wäinö Aaltosen koulutie 3:ssa sijaitseva vanha koulukäytöstä poistunut rakennus (Kukola, Hirvensalo). Kauppojen odotetaan näistä kohteista toteutuvan vuoden 2019 aikana.

Ruissalossa sijaitsevan Villa Ståhlströmin huvilan myynti aloitetaan vuonna 2019 kaupunginhallituksen 13.8.2018 § 285 tekemään päätökseen perustuen. Lisäksi kuluvan vuoden aikana avoimella menettelyllä myytäväksi esitetään seuraavat kohteet: Sävelkuja 2 (Sävelkoti, Harittu), Kuikkulankatu 8 (Nummi) ja Toijaistentie 271 (Hirvensalo).

Kaupunginhallitus on 29.10.2007 § 650 linjannut rakennettujen kohteiden ja huoneistojen myyntiperiaatteita. Näihin periaatteisiin pohjautuen voidaan perustellusti joitain muita kohteita myydä myös neuvottelumenettelyä käyttäen, samoin kuin tilanteissa, joissa palvelurakennusten tai yleisten rakennusten korttelialueeksi osoitetulla tontilla oleva kohde luovutetaan purettavaksi kaupungin palvelutarpeen järjestämistä varten.

Myyntipäätökset tehdään hallintosäännön ja hallinnonjärjestämispäätösten mukaisin toimivaltuuksin.

Palveluverkon uudistamiseksi Tilapalvelukeskuksella on valmistelussa edelleen myös palveluverkkoselvityksiä ja tarveselvityksiä / hankesuunnitelmia, joiden käsittelyn myötä on odotettavissa joitain uusia kohteita kehityskiinteistöjen joukkoon.

Liite 1Kehityskiinteistöjen operatiivinen luokittelu 23.1.2019

Oheismateriaali 1Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 19.1.2011 § 27

Oheismateriaali 2Kaupunginhallitus 29.10.2007 § 650

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää hyväksyä kehityskiinteistöjen operatiivisen toimintasuunnitelman vuodelle 2019 esitystekstin ja liitteen 1 mukaisesti.

PäätösAsia pantiin pöydälle Yrttiahon Eklundin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä tonttipäällikkö Timo Laiho.

Khkeh § 14

Pöydältä 4.2.2019 § 8

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 11-2.

Suoritetussa kättennostoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Maaskola, Kallio, Miikkola, Achrén, Sundqvist, Sarlund, Vornanen, Ruohonen, Aaltonen, Kattelus ja Eklund.

Yrttiahon tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Rinne:

"Seuraavat kohteet poistetaan myyntikohteista:

- Luostarinkatu 5, Luostarinkadun lastenkoti sekä muut rakennukset -Niitunniskantie 1, Niitunniskantien päiväkoti -Saarontie 90, Villa Ståhlström (huvila ja talousrakennus) ja -Sävelkuja 2, Sävelkodin palvelutalo.

Yrttiahon muutosehdotuksen perustelut:

Kyseiset kiinteistöt ovat edelleen kaupungin palvelutoimintaan soveltuvia tai sijaitsevat kehittyvillä alueilla. Niiden omistuksesta ei ole perusteltua luopua."

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä tonttipäällikkö Timo Laiho.

 

Jakelu

tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala, tonttipalvelut


Liitteet:

Khkeh § 8
Liite 1:Kehityskiinteistöjen operatiivinen luokittelu 23.1.2019

Khkeh § 14
Liite 1:Kehityskiinteistöjen operatiivinen luokittelu 23.1.2019