Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto314.01.20193

1540-2018 (10 03 02, 02 02 02, 11 05 02)

Mars -korttelin päiväkodin tarveselvityksen hyväksyminen

Tiivistelmä: -

Khkeh § 3

Toimitilapäällikkö Nora Hildén, tilacontroller Minna Juselius, hankepäällikkö Kaisa Simula 21.12.2018:

Turun kaupunki omistaa niin kutsutun Mars -korttelin kiinteistön, jolla tarkoitetaan Sairashuoneenkadun, Linnankadun ja Puistokadun rajaamaa tonttia. Kokonaisuus koostuu useammasta historiallisesta rakennuksesta, joista yksi toimii nykyään pienenä päiväkotina ja kaksi yhdistyskäytössä. Lisäksi kokonaisuudessa mukana on entinen hostelli. Rakennukset ovat suojeltuja lukuun ottamatta hostellia ja tiloihin tulee väistämättä kohdistumaan merkittäviä korjaustarpeita tulevaisuudessa.

Samaan aikaan keskusta-alueella on suuri tarve kunnallisille päivähoitopaikoille ja etenkin vuorohoidon tarjonnan lisäämiselle. Väestöennusteiden mukaan 0–6 -vuotiaiden määrä lähtee vuoden 2020 jälkeen nousuun ja kasvaa Turussa vuoteen 2030 mennessä noin 2 000 lapsella. Pelkästään varhaiskasvatuksen läntisen keskustan varhaiskasvatusalueelle ennustetaan yli 300 lapsen kasvua (0–6 -vuotiaat). 

Keskusta-alueella on vuorohoitopaikkoja sekä varhaiserityiskasvatuksen alueellisia integroituja ryhmiä, jotka supistavat ns. tavallisten varhaiskasvatuspaikkojen määrää alueella. Vuorohoidon palvelukirjoon kuuluu iltahoito, viikonloppuhoito ja ympärivuorokautinen hoito. Vuorohoitoa tarjotaan Turussa 7 yksikössä, joista vain yksi on yksityinen päiväkoti. Tämä johtuu siitä, että vuorohoito on kustannuksiltaan huomattavasti kalliimpaa, kun muu varhaiskasvatus.

Tilapalvelukeskus on yhdessä sivistystoimialan ja kaupunkiympäristötoimialan kanssa selvittänyt, voisiko Mars -korttelin kiinteistöjä jalostaa varhaiskasvatuksen tarpeisiin. Kohteen muuttaminen päiväkotikäyttöön nykyisiä tiloja korjaamalla sekä osittain uudisrakentamalla nähdään mahdollisena ja hankkeesta on laadittu tarveselvitys (liite 1).

Kasvatus- ja opetuslautakunta käsitteli 7.3.2018 § 39 kokouksessaan esiselvitystä, joka oli laadittu Mars -korttelin rakennusten muuttamisesta päiväkotikäyttöön. Tällöin lautakunta linjasi, että selvityksessä huomioidaan Sairashuoneenkadun, Förituvan ja Hostellin rakennukset, mutta ei niin sanottua Köydenpunojantaloa.

Tarveselvitys esittää seuraavaa kokonaisuutta:

Mars -korttelin päiväkotiin sijoittuisi hankkeen myötä 2 ympärivuorokautista ryhmää, 3 viikonloppu- ja iltaryhmää, 6 päivähoitoryhmää sekä avointa varhaiskasvatustoimintaa ja kerhoryhmä. Hoitopaikkamäärä on maksimissaan 244 paikka (sekä lisäksi avoin toiminta). Vuorohoitoryhmät on mitoitettu laskennallisen maksimin mukaan, mutta muilta osin mitoituksien taustalla on kiinteistöjen sallimat ryhmäkoot.

Tarveselvitystyön aikana teetettiin kuntoarviot Sairashuoneenkadun päiväkodista ja Föritupa-rakennuksesta. Raportin mukaan Sairashuoneenkadun rakennus on rakennustekniikan osalta kokonaisuutena kuntoluokassa tyydyttävä ja LVI-tekniikan sekä sähköjärjestelmien osalta kuntoluokassa välttävä. Föritupa -rakennus on niin rakennustekniikan kuin LVI- ja sähkötekniikan osalta kuntoluokassa välttävä. Rakennukset ovat siis tulossa peruskorjausikään lähitulevaisuudessa riippumatta Mars -kortteli hankkeen toteutumisesta. Sairashuoneenkadun ja Förituvan rakennukset vajoavat, joten niihin pitää tehdä perustustenvahvistukset.

Mikäli päiväkotihankkeeseen ryhdytään, rakennuksiin toteutetaan nykyaikaiset päiväkotivaatimukset täyttävät lämmitys-, ilmanvaihto- ja sähköjärjestelmät sekä nykyaikaiset wc- ja märkätilat.

Mars -kortteli muodostaa luonnollisen kokonaisuuden, jossa kyetään huomioimaan lapsen vuorohoidosta ja vanhempien vuorotyöstä johtuva perheen muuttuva arki. Hanke korvaa Sairashuoneenkadun päiväkodin nykyiset paikat (51), mutta muilta osin hoitopaikkamäärä lisääntyy. Uusia paikkoja saadaan yhteensä noin 190. Tarveselvitysvaiheessa on arvioitu, että vuorohoitoa tarjoavien Käsityöläiskadun ja Kaskenkadun yksiköiden tilat tarvitaan myös Mars -korttelin päiväkotihankkeen toteutumisen jälkeen. Tätä asiaa tutkitaan ja linjataan vielä tarkemmin kevään aikana laadittavan varhaiskasvatusverkkoselvityksen yhteydessä.

Hankkeen tarveselvitysvaiheen kokonaiskustannusarvio Mars –korttelin päiväkodille on 9 944 000 euroa. Hankkeen laajuus on yhteensä 2 671 kem2. Kustannusarvio neliötä kohti on keskimäärin 3 723 €/kem2, mutta kustannukset jakautuvat eri rakennusten osalta eri tavalla. Kustannusarvion pohjalta määritetty arvio käyttäjälle kohdistuvista vuokravaikutuksista on 75 770 €/kk ja 909 242 €:a vuodessa. Kustannukset täsmentyvät jatkosuunnittelussa. Henkilöstökustannukset nousevat hankkeen toteutuessa noin 1,3 M€:a vuodessa.

Alustavan arvion mukaan hankkeen nopein mahdollinen valmistumisajankohta on vuoden 2023 loppu, mikäli hankkeen suunnittelu saadaan käyntiin 2020.

Tarveselvitystyöryhmä ehdottaa, että muutostyöt aloitetaan entisestä hostellista, johon Sairashuoneenkadun lapsiryhmät voitaisiin siirtää ja tämän jälkeen siirtyä operoimaan tontin toisessa laidassa. Tällä tavalla korttelin ulkopuolisia väistötiloja ei tarvita.

Ensivaiheessa Mars -korttelin päiväkodin on suunniteltu toimivan myös Kaskenkadun päiväkodin peruskorjauksen aikaisina väistötiloina. Näin ollen Kaskenkadun päiväkodin hanke voitaisiin käynnistää Mars -korttelin päiväkodin valmistuttua, eikä erillisiä väistötiloja tarvittaisi senkään hankkeen aikana.

Tilapalvelukeskus on pyytänyt lausuntoa kasvatus- ja opetuslautakunnalta ja kaupunkiympäristölautakunnalta liitteenä 1 olevasta Mars -korttelin päiväkodin tarveselvityksestä.

Kasvatus- ja opetuslautakunta käsitteli selvityksen kokouksessaan 3.10.2018 § 165. Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti, että se hyväksyy osaltaan Mars-korttelin päiväkodin tarveselvityksen. Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päätti, että hankkeen toteutusta tulisi priorisoida Turun kaupungin tilainvestointiohjelmassa niin, että se valmistuisi 2023.

Kaupunkiympäristötoimiala käsitteli selvityksen kokouksessaan 16.10.2018 § 430 ja totesi lausuntonaan, ettei sillä ole huomautettavaa laadittuun tarveselvitykseen ja hyväksyi osaltaan tarveselvityksen.

Yhteenveto

Mars -korttelin päiväkotikokonaisuus koostuu useammasta kaupungin omistamasta suojellusta rakennuksesta, joihin on joka tapauksessa kohdistumassa peruskorjaustarpeita. Hankkeen myötä rakennukset palvelisivat sijaintinsa vuoksi kaupungin varhaiskasvatustoimintaa erityisen hyvin. Se tuottaisi keskusta-alueelle tarvittavia varhaiskasvatuspaikkoja yhteensä jopa 240 ja kohde palvelisi niin vuorohoidon kuin tavallisen päivähoidon tarpeita sekä mahdollistaisi lisäksi avoimen varhaiskasvatuksen ja kerhotoiminnan.

Tarveselvityksessä suunnitellun kokonaisuuden toteuttamiselle tulisi varata kaiken kaikkiaan neljä vuotta suunnittelun aloituksesta. Mikäli hankkeessa edetään kasvatus- ja opetuslautakunnan lausunnon esittämässä aikataulussa, tulisi suunnittelun käynnistyä ja hanke huomioida viimeistään talousarviossa 2020. Ennen suunnitteluvaihetta tulee vielä laatia kohteen hankesuunnitelma.

Mars -korttelin päiväkotihanke ei sisälly sivistystoimialan aikaisempiin palveluverkkotarkasteluihin, sillä idea hankkeen toteuttamisesta on syntynyt edellisen verkkotyöskentelyn jälkeen. Palvelutarpeita seurataan myös verkkoselvitysten välillä ja nähtävissä on ollut selkeä tarve keskusta-alueen varhaiskasvatuspalvelujen lisäämiselle. Tästä syystä Mars -korttelin päiväkodin tarveselvitys on laadittu. Seuraava varhaiskasvatusverkkoselvitys laaditaan kevään 2019 aikana ja saatetaan päätöksentekoon kesään mennessä. Mikäli Mars -korttelin tarveselvitys hyväksytään ja laadittava verkkosuunnitelma tukee sen toteuttamista, voidaan hankkeessa siirtyä hankesuunnitteluvaiheeseen.

Tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeiden mukaisesti tarveselvityksen hyväksyy kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto.

Liite 1Mars -korttelin päiväkoti tarveselvitys

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto hyväksyy liitteessä 1 esitetyn Mars -korttelin päiväkodin tarveselvityksen.

Lisäksi kaupunkikehitysjaosto päättää, että hankesuunnitteluun voidaan siirtyä, mikäli laadittava varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvitys tukee hankkeen toteuttamista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala
tiedSivistystoimiala
tpvTilapalvelukeskus


Liitteet:

Khkeh § 3
Liite 1:Mars -korttelin päiväkoti tarveselvitys