Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto11817.12.20182

14724-2018 (10 00 02, 10 00 00, 00 04 02)

Kehittämiskumppanin haku avoimella kaksivaiheisella kilpailullisella neuvottelumenettelyllä, os. Virvoituksentie 3

Tiivistelmä:

Esitetään käynnistettäväksi vuoden 2019 alusta avoin kaksivaiheinen kilpailullinen neuvottelumenettely, jolla haetaan kehittämiskumppania / -kumppaneita Virvoituksentien asemakaava-alueen tulevalle tontille 853-32-24-11. Tontilla 11 sijaitsevan ent. Luolavuoren vanhainkodin rakennusten tilat vapautuvat opiskelija-asuntolakäytöstä vuoden 2020 lopussa. Pyrkimyksenä on löytää alueelle ja sen rakennuksille uusi omistaja / omistajat sekä ympäristölliset ym. lähtökohdat huomioiva suunnitelma, joka mahdollistaisi paitsi alueen korvaavan ja / tai muun uudisrakentamisen myös olemassa olevien rakennusten taikka näiden osien saneerauksen ja uudiskäytön. Asemakaavaluonnos laaditaan valitun kehityskumppanin / -kumppaneiden kanssa prosessissa syntyneitä tuloksia hyödyntäen.

Khkeh § 118

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, Tonttipalvelut, maankäyttöinsinööri Tuomas Lindholm, 28.11.2018:

Turun kaupunki etsii avoimella kaksivaiheisella kilpailullisella menettelyllä kehittämiskumppania / -kumppaneita kilpailualueelle, jonka pinta-ala n. 4,49 ha, ja joka on länsipuoleinen osa tonttia 853-32-24-7. Kilpailualue sijaitsee Luolavuoren kaupunginosassa noin 2 km:n etäisyydellä Kauppatorista kaakkoon. Kyseessä on sitovan hyväksytyn tonttijaon mukainen tuleva tontti 853-32-24-11, jonka katuosoite on Virvoituksentie 3. Tontin 7 itäisellä puolella kilpailualueen vieressä sijaitsee 1963 valmistunut Mäntyrinteen vanhainkoti.

Kaskentiehen-Uudenmaantiehen rajautuen kilpailualueen välittömässä läheisyydessä ympäristössä on monipuolisia toimintoja mm. asumiseen, lähi- ja muihin palveluihin sekä virkistykseen liittyen. Edeltävistä mainittakoon lukuisat valtaosin 1950-luvulla rakennetut pien- ja kerrostalovaltaiset asuinalueet sekä esim. Petreliuksen uimahalli ja Kuntoutuskeskus Petrea. Lähellä sijaitsevat myös mm. Luolavuoren ja Vasaramäen koulut sekä Turun ammatti-instituutin Peltolan koulutalo. Kaupunginsairaala, Kupittaanpuisto ja Kupittaan Citymarket sijaitsevat muutamien satojen metrien etäisyydellä; apteekki ja lähikauppa kilpailualueen välittömässä läheisyydessä Kivikartiontien alussa.

Kilpailualueella sijaitsee vuonna 1955 valmistunut entinen Luolavuoren vanhainkoti, jonka viimeiset vanhainkotiasukkaat muuttivat pois vuoden 2013 lopulla. Vanhainkodin on suunnitellut Turun kaupungin entisen talorakennusosaston arkkitehti Heikki Sarainmaa vuonna 1954. Kyseessä on Turun ensimmäinen kunnallinen vanhainkoti.  

Alue rakennuksineen on Turun kaupungin omistuksessa ja rakennusten tiloissa toimii nykyään vaihto-opiskelija-asuntola Retrodorm. Tilat on vuokrattu kansainvälisille vaihto-opiskelijoille, minkä lisäksi kohteessa asuu jonkin verran tutkijoita. Opiskelija-asuntolan toiminta on alkanut osin vanhainkotitoiminnan kanssa limittäin vuonna 2012. Alun perin asuntola perustettiin akuuttiin tarpeeseen, kun Turun ylioppilaskyläsäätiöllä (TYS) ei ollut tarjota vaihto-opikelijoilleen kylliksi asuntopaikkoja. Kaupungin harjoittama vuokraustoiminta on laajentunut kattamaan koko entisen vanhainkodin ja kohteen nykyinen operatiivinen toiminta hoidetaan yhdessä sekä kaupungin että Turun yliopiston henkilöstöresurssein.

Päätös kohteen käyttämisestä opiskelija-asuntolana on tehty vuoden 2020 loppuun. Toiminnalle on löydettävä hyvissä ajoin tätä ennen uusi paikka, ja Turun kaupungin on kehitettävä vaihtoehtoinen ratkaisu vaihto-opiskelijoiden asuntotarpeisiin.

Kilpailu käynnistyy ja kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston hyväksymä kilpailuohjelma julkaistaan 2.1.2019.

Ensimmäisessä vaiheessa kohteen kehittämisestä kiinnostuneita pyydetään ilmoittautumaan ja toimittamaan kaupungille kilpailuehdotuksensa, mikä tarkoittaa suunnitelma- ja tarjousasiakirjoja oheisselvityksineen. Toisessa vaiheessa neuvotteluja on tarkoitus jatkaa yhden tai useamman (enintään kolmen) ensimmäisessä vaiheessa ilmoittautuneen tahon kanssa edellyttäen, että kilpailuehdotus on toteutuskelpoinen ja täyttää kilpailun reunaehdot sekä hankkeelle asetetut yleiset tavoitteet. Jatkosuunnitteluvaiheen kilpailuehdotuksia kehitetään yhteistyössä ensimmäisessä vaiheessa jatkoon valittujen kilpailuehdotusten ideoiden, niissä havaittujen mahdollisten kehitystarpeiden sekä kilpailun reunaehtojen pohjalta.

Pyrkimyksenä on löytää kilpailualueelle ja sen rakennuksille uusi omistaja / omistajat sekä ympäristölliset ym. lähtökohdat huomioiva suunnitelma, joka mahdollistaisi paitsi alueen korvaavan ja / tai muun uudisrakentamisen myös olemassa olevien rakennusten taikka näiden osien saneerauksen ja uudiskäytön; olevan arkkitehtuurin ominaispiirteitä sekä alueen paikallisesti merkittäviä maisema- ja luontoarvokohteita varjellen.

Kaupunki luovuttaa kilpailutusprosessin päätteeksi kohteen kehitettäväksi sille jatkoon valituista tarjoajista, joka on sitoutunut tontinluovutukseen ja toteutukseen yhdessä hyväksytyin ehdoin, jolla on taloudelliset edellytykset ja resurssit kokonaisuuden toteuttamiseen, ja joka kykenee parhaiten vastaamaan kaupungin ja kilpailuohjelman asettamiin vaatimuksiin sekä odotuksiin. Koko kilpailutusprosessin ajan rinnalla valmisteltava alueen asemakaavaluonnos laaditaan valmiiksi voittajaksi valitun kehityskumppanin / -kumppaneiden kanssa prosessissa syntyneitä tuloksia hyödyntäen.

Vireillä olevassa asemakaavanmuutoksessa (13/2018) tutkitaan kilpailualueen maakäyttövaihtoehtoja kuten täydennysrakentamista, uudisrakentamista ja käyttötarkoituksen muutosta. Kaava-alueen rakennuksista on tehty selvityksiä yhdessä kaavoituksen ja rakennusvalvonnan kanssa Turun Yleiskaava 2029 luonnosta varten vuonna 2016. Luolavuoren vanhainkoti on arvotettu luokkaan 1, ja Turun museokeskuksen näkemyksen mukaan rakennus tulisi merkitä suojelukohteeksi. Virvoituksentietä lähempänä oleva, päärakennuksen viereinen pienkerrostalo ei kuulu ensisijaisesti suojeltavaan kokonaisuuteen. Kilpailualueen ulkopuolinen osa tontista 7 on mukana kaavanmuutoksessa kaavateknisessä tarkoituksessa, tontin rakennusalan uudelleen rajauksen vuoksi.

Kohteesta on tekeillä rakennushistoriaselvitys, jonka on määrä valmistua viimeistään alkuvuodesta 2019. Lopullinen suojelupäätös tehdään kilpailun pohjalta käynnistyvän kaavaprosessin yhteydessä.

Tarkempi kuvaus kohteesta ja ympäristöstä, kilpailutusprosessin kulusta ja kilpailun ehdoista, sekä mm. ensimmäisessä vaiheessa vaadittavien kilpailuehdotusten sisällöstä ja arviointikriteereistä löytyy liitteestä 1.

Liite 1Kilpailuohjelma

Oheismateriaali 1Kilpailualueen kartta

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että Turun kaupunki käynnistää avoimen kaksivaiheisen kilpailullisen neuvottelumenettelyn, jolla haetaan kehittämiskumppania / -kumppaneita sitovan hyväksytyn tonttijaon mukaisen tulevan tontin 853-32-24-11 muodostamalle kilpailualueelle. Kilpailutusprosessin ensimmäinen vaihe käynnistetään vuoden 2019 alusta liitteenä olevan kilpailuohjelman mukaisin ehdoin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 7-2, 4 poissa.

Suoritetussa kättennostoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät:

Kallio, Miikkola, Achrén, Sundqvist, Ruohonen, Aaltonen ja Kattelus.

Yrttiahon seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Rinne:

”Kaupunkikehitysjaosto päättää, että aluetta tulee kehittää kaupungin omaan palvelutuotantoon ja julkiseen asuntorakentamiseen.”

Sarlund oli poissa kokouksesta.

Eklund, Weber ja Toivari ilmoitti olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Puheenjohtajana toimi varapuheenjohtaja Aaltonen. Pöytäkirjan tarkastajana toimi tämän asian kohdalla Kallio.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

 

Jakelu

tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedKaupunkiympäristötoimiala
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus


Liitteet:

Khkeh § 118
Liite 1:Kilpailuohjelma