Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto9422.10.20181

6407-2018 (10 00 02)

Vireillä olevan asemakaavan 2/2013 "Kirstinpuisto" mukaisen kahden korttelialueen tontinluovutuskilpailun voittajaehdotusten valinta (os. Ruissalontie)

Tiivistelmä:

Turun kaupunki on järjestänyt tontinluovutuskilpailun, jonka pohjana ovat olleet alustava asemakaavaehdotus (päivätty 12.6.2018) sekä kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston hyväksymä kilpailuohjelma. Kilpailu on ollut suunnittelu- ja toteutusryhmille suunnattu avoin kilpailu asemakaavaehdotuksen laatimisen pohjaksi ja alueelle sijoittuvien kahden korttelialueen rakennuttajien/rakentajien valitsemiseksi. Kilpailu on ratkaistu ehdotuksien laatuarvioinnin ja hintatarjouksien pohjalta.

Khkeh § 94

Kaupunkiympäristötoimiala, Tonttipalvelut arkkitehti Mika Rajala, 9.10.2018:

Turun kaupunki on järjestänyt suunnittelu- ja toteutusryhmille suunnatun tontinluovutuskilpailun Kirstinpuiston asemakaava-alueelle sijoittuvien kahden korttelialueen rakennuttajien/rakentajien valitsemiseksi. Kilpailun tavoitteena oli löytää arkkitehtonisesti korkeatasoisia ja toteutuskelpoisia rakennussuunnitelmia, joiden pohjalta alueen lopullisen asemakaavaehdotuksen laadinta etenee yhteistyönä kaupungin ja kilpailun kautta kumppaneiksi valittujen suunnittelu- ja toteutusryhmien kesken. Järjestetyn kilpailun pohjana ovat olleet alustava asemakaavaehdotus 2/2013 ”Kirstinpuisto” (päivätty 12.6.2018) sekä kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston 4.6.2018 § 60 hyväksymä kilpailuohjelma.

Kirstinpuiston tontinluovutuskilpailuun saatiin määräaikaan 17.9.2018 klo 15:00 mennessä neljä ehdotusta, joiden nimimerkit ovat ”Punahilkka”, ”Artturinkulma 2020”, ”Vice Versa” ja ”Duo”.

Kilpailu on ratkaistu ehdotuksien laatuarvioinnin ja hintatarjouksien pohjalta. Ehdotuskohtaiset arvostelut löytyvät arviointipöytäkirjasta (liite 1). Kilpailussa on arvostettu alustavan asemakaavaehdotuksen ideologian mukaisuutta, arkkitehtonista korkeatasoisuutta sekä toteuttamiskelpoisuutta. Arvostelussa on pidetty kokonaisratkaisun ansioita tärkeämpänä kuin yksityiskohtien virheettömyyttä. Arvioinnissa on kiinnitetty huomiota siihen, että kilpailun tuloksena Artturinaukiosta muodostuisi Kirstinpuiston alueen toiminnallinen, viihtyisä ja vetovoimainen sydän, jonka ympärille sijoittuvat asuinrakentamisen lisäksi alueen keskeisimmät kaupalliset ja muut palvelut. Lisäksi arvioinnissa on huomioitu tehdyt hintatarjoukset.

Arviointiryhmä esittää yksimielisesti, että kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää ”Kirstinpuiston” tontinluovutuskilpailuun osallistuneiden kilpailutöiden sijajärjestyksestä sekä jatkoneuvotteluiden pohjana toimivista tontinluovutuskilpailun kortteleista A ja B seuraavaa:

Kilpailun 1. sija ja korttelit A ja B menevät nimimerkille ”Duo”

Kilpailun 2. sija menee nimimerkille ”Punahilkka”

Kilpailussa ei jaeta muita sijoja.

Kilpailuehdotuksien tekijöiden nimikuoret avataan vasta sen jälkeen, kun kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto on vahvistanut arviointiryhmän päätöksen.

Kilpailuehdotukset ja kilpailuasiakirjat ovat nähtävillä kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston kokouksessa.

Voittaneen työn pohjalta Turun kaupunki laatii jatkosuunnittelun aikana yhteistyössä voittaneiden tahojen kanssa kilpailuehdotusten pohjalta tarkennuksia asemakaavaehdotukseen, joka viedään kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn ja edelleen kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Jatkoneuvottelut sekä suunnitelmien tarkistaminen saatetaan valmiiksi siten, että asemakaavaehdotus on mahdollista esittää kaupunkiympäristölautakunnalle hyväksyttäväksi tammikuun 2019 loppuun mennessä. Ellei jatkoneuvotteluissa tai suunnitelmien tarkistamisessa päästä yhteisymmärrykseen määräaikaan 31.1.2019 mennessä, yhteistyö päättyy voittajan kanssa ilman erillistä irtisanomista. Mikäli yhteistyö kilpailun voittajan kanssa päättyy, on Turun kaupungilla mahdollisuus niin halutessaan aloittaa neuvottelut kilpailussa 2. sijan saaneen suunnittelu ja toteutusryhmän kanssa.

Osapuolen, jonka kanssa jatkoneuvottelut sekä suunnitelmien tarkistaminen on yhteisymmärryksessä saatu päätökseen, tulee ostaa tai vuokrata korttelien tontit yhden vuoden kuluessa siitä, kun Kirstinpuiston asemakaava on kuulutettu voimaan, edellyttäen että alueen kunnallistekniikka on rakennettu siihen tasoon, että tonttien toteuttaminen on mahdollista. Kauppakirjaan tai vuokrasopimukseen sisältyy toteutusvelvoite sekä sitoumus hyväksyttyjen tontinkäyttösuunnitelmien noudattamiseen. Luovutuksissa noudatetaan Turun kaupungin yleisesti käyttämiä kauppa- tai maanvuokrasopimusehtoja täydennettynä tonttikohtaisilla ehdoilla. Kaupunki rakentaa kustannuksellaan määräämänään aikana alueelle hulevesien hallintajärjestelmän, kadut katusuunnitelmien mukaisesti, yleiset sähkö-, tele-, vesi- ja viemärijohdot sekä katuvalaistuksen.

Kuten edellä on todettu, tavoitteena on, että Artturinaukiosta muodostuu Kirstinpuiston alueen uusi toiminnallinen, viihtyisä ja vetovoimainen sydän, jonka ympärille sijoittuvat asuinrakentamisen lisäksi alueen keskeisimmät kaupalliset ja muut palvelut.

Liite 1Arviointipöytäkirja

Liite 2”Punahilkka” kilpailutyö

Liite 3”Artturinkulma 2020” kilpailutyö

Liite 4”Vice Versa” kilpailutyö

Liite 5”Duo” kilpailutyö

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää ”Kirstinpuiston” tontinluovutuskilpailuun osallistuneiden kilpailutöiden sijajärjestyksestä sekä jatkoneuvotteluiden pohjana toimivien tontinluovutuskilpailun korttelialueista A ja B seuraavaa:

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä tonttipäällikkö Timo Laiho ja arkkitehti Mika Rajala.

Jakelu

aoAhti Invest Oy
aoAvara Oy
aoNCC Suomi Oy
aoPeab Oy
aoSkanska Talonrakennus Oy
aoTurun Osuuskauppa
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus
tpvKaupunkiympäristötoimiala, tonttipalvelut


Liitteet:

Khkeh § 94
Liite 1:Arviointipöytäkirja
Liite 2:"Punahilkka" kilpailutyö
Liite 3:"Artturinkulma 2020" kilpailutyö
Liite 4:"Vice Versa" kilpailutyö
Liite 5:"Duo" kilpailutyö