Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto9522.10.20186

2397-2017 (641)

Esisopimus tontin 853-73-24-7 (Vätti) myymiseksi, osoite Pyörämäentie 6

Tiivistelmä:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti 16.2.2016 § 77 valita avoimessa menettelyssä jätettyjen ilmoittautumisten perusteella Prestobella Oy:n kumppaniksi Kastun koulukiinteistön tontin kehittämistä koskeviin jatkoneuvotteluihin. Jatkoneuvottelut on saatu päätökseen siten, että kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostolle esitetään kiinteistökaupan esisopimuksen hyväksymistä. Esisopimuksen perusteella laadittavalla kauppakirjalla tontti 853-73-24-7 myydään vireillä olevan asemakaavanmuutoksen vahvistuttua Prestobella Oy:lle perustettavan yhtiön tai perustettavien yhtiöiden lukuun.

Khkeh § 95

Kaupunkiympäristötoimiala, tonttipalvelut, tonttipäällikkö Timo Laiho 8.10.2018:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti 28.10.2015 § 536, että rakennettu kiinteistö ”Kastun koulu” osoitteessa Pyörämäentie 4 myydään kaksivaiheisella avoimella neuvottelumenettelyllä. Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti 16.2.2016 § 77 valita avoimessa menettelyssä jätettyjen ilmoittautumisten perusteella Prestobella Oy:n kumppaniksi Kastun koulukiinteistön tontin kehittämistä koskeviin jatkoneuvotteluihin siltä osin, kun kiinteistöä ei tarvita Raunistulan päiväkodin toteuttamiseen. Edelleen johtokunta päätti, että jatkoneuvottelujen yhteydessä Prestobella Oy:n tulee kehittää suunnitelmiaan monipuolisen asuntojakauman ja tuotantomuotojen toteuttamiseksi lähiympäristön mittakaava huomioiden. Lisäksi johtokunta päätti, että Prestobella Oy:n tulee 28.2.2017 mennessä esittää ehdolliseen tarjoukseen pohjautuva tarkennettu tarjous kauppahinnasta ja sen maksuaikataulusta, ja että tonttien luovuttamisesta ja yksityiskohtaisista sopimusehdoista päätetään myöhemmin erikseen kaupungin johtosääntöjen mukaisessa järjestyksessä.

Alkuperäinen myyntikohde eli Kastun koulukiinteistö on myöhemmin jaettu kahteen osaan, joista toinen osa on vuokrattu Turun Päiväkodit Oy:lle ja tontille on valmistumassa puretun Kastun koulukiinteistön tilalle Kastun uusi päiväkotikiinteistö. Jäljelle jäänyt, nyt esitettävä esisopimuksen mukainen alue on lohkottu omaksi tontiksi 853-73-24-7 ja sen alueella on vireillä Kastun koulu -niminen asemakaavanmuutos 23/2016. Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätöksen 16.2.2016 § 77 edellyttämällä tavalla Prestobella Oy jätti 27.2.2017 tarkennetun tarjouksen kauppahinnasta. Tontin viitesuunnittelua jatkettiin edelleen muun muassa keskeneräisenä olleesta päiväkotihankkeesta johtuen em. ajankohdan jälkeen.

Prestobella Oy on 22.8.2018 esittänyt päivätyn arkkitehtitoimisto AJAK Oy:n laatiman suunnitelmaehdotuksen, jonka pohjalta asemakaavanmuutoksen laadintaa voidaan jatkaa. Asemakaavanmuutosluonnoksen pohjaksi laadittu suunnitelma toteuttaa hyvin alkuperäistä vaatimusta monipuolisen asuntojakauman tuottamisesta sekä lähiympäristön mittakaavan huomioimisesta. Tuotantomuotona olisi vapaarahoitteinen toteutus (RS), myös mahdollisesti toteutettavien vuokra-asuntojen osalta.

Prestobella Oy esittää tarkennettuna tarjouksena kauppahinnaksi 360 euroa/k-m2 pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaisille neliöille laskettuna. Suunnitelmaehdotuksen mukaisella kerrosalalla 5568 k-m2 laskettuna kokonaiskauppahinnaksi muodostuisi 2.004.480 euroa. Koska tarjous on jätetty alun perin jo 27.2.2017, tulee kauppahinta sitoa elinkustannusindeksiin. Lopullinen kauppahinta tullaan kuitenkin tarkistamaan elinkustannusindeksillä ja asemakaavanmuutoksessa tontille osoitettavalla rakennusoikeuden määrällä. Prestobella Oy:n tarjous vastaa kohteen käypää hintaa (arviolausunnot Kiinteistötaito Peltola & Co Oy 7.8.2015 ja Newsec Valuation Oy 6.7.2015 sekä Newsec Valuation Oy:n laatima vyöhykehintatarkastelu 18.6.2018). Arviolausunnot ovat nähtävänä kokouksessa.

Lopullinen kauppa toteutetaan kahden kuukauden kuluessa siitä, kun alueelle laadittavana oleva asemakaavanmuutos on tullut voimaan. Mikäli kaupan kohteen asemakaavanmuutosta koskeva Turun kaupungin hyväksymispäätös ei saa lainvoimaa 31.12.2021 mennessä, esisopimus purkautuu.

Karttalinkki

Liite 1Esisopimus ja kauppakirjaluonnos

Oheismateriaali 1Viitesuunnitelma arkkitehtitoimisto AJAK Oy 22.8.2018

Oheismateriaali 2Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös 16.2.2016 § 77

Oheismateriaali 3Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös 28.10.2015 § 536

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää:

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 10-2, 1 poissa.

Suoritetussa kättennostoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Toivari, Kallio, Miikkola, Sundqvist, Sarlund, Weber, Ruohonen, Aaltonen, Kattelus ja Eklund.

Yrttiahon seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lunden:

"Kaupunkikehitysjaosto päättää, että ko. tontti vuokrataan ja myynnistä luovutaan."

Achrén oli poissa kokouksesta.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä tonttipäällikkö Timo Laiho.

 

Jakelu

aoPrestobella Oy
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus


Liitteet:

Khkeh § 95
Liite 1:Esisopimus ja kauppakirjaluonnos