Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto6618.06.20185

7191-2018 (10 03 01)

Myllysillan vieressä sijaitsevan vesialueen liikepaikanluovutuskilpailu ns. "Kulttuurijokilautta (os. Itäinen Rantakatu 38)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus on päätöksellään 22.1.2018 § 30 hyväksynyt Aurajoen ja sen rantojen käytön yleisperiaatteet. Yleisperiaatteet on laadittu ohjeistamaan Aurajokeen liittyvien toimintojen kehittämistä. Myllysillan ja Wäinö Aaltosen museon edustalla sijaitseva vesialue on katsottu soveltuvan liikepaikaksi, joka toteutetaan ponttonirakenteisena. Alueen luovuttamisesta liiketoimintakäyttöön järjestetään suunnittelukilpailu.

Khkeh § 66

Kaupunkiympäristötoimiala, Tonttipalvelut, maankäyttöinsinööri Essi Korpela 4.6.2018:

Kaupunginhallitus on päätöksellään 22.1.2018 § 30 hyväksynyt Aurajoen ja sen rantojen käytön yleisperiaatteet. Yleisperiaatteet on laadittu ohjeistamaan Aurajokeen liittyvien toimintojen kehittämistä. Myllysillan ja Wäinö Aaltosen museon edustalla sijaitseva vesialue on katsottu soveltuvan liikepaikaksi, joka toteutetaan ponttonirakenteisena. Kaupunkiympäristötoimiala esittää, että liikepaikan toimijan ja rakennuttajan valitsemiseksi järjestetään liikepaikanluovutuskilpailu Turun kaupungin kaupunkiympäristötoimialan valmisteleman kilpailuohjelman mukaisesti.

Kilpailualue sijaitsee Aurajoen ja sen rantojen käytön yleisperiaatteissa Kulttuurijoki -alueeksi nimetyllä alueella. Kulttuurijoki, joka on Auransillan ja Martinsillan välinen jokiosuus, on kaupungin keskeisintä ruutukaava-aluetta. Myllysillan ja Wäinö Aaltosen museon edustalla sijaitseva vesialue on katsottu soveltuvan liikepaikaksi, joka toteutetaan ponttonirakenteisena. Alueelle on katsottu voivan sijoittua esimerkiksi ravintola-, kahvila-, sauna-, tai uima-allastoimintaa. Ponttonin korkeuteen, ulkonäköön ja soveltuvuuteen ympäristöön tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Kilpailuehdotuksia pyydetään kilpailualueen suunnittelusta ja toteutuksesta sekä sen liiketoiminnan ideoinnista. Suunnittelu- ja toteutusryhmien tulee suunnitella jokeen sijoitettava ponttonirakenteinen rakennelma sekä ideoida sen liiketoiminta ja heidän on esitettävä kuvaus visualisointeineen siitä, miltä ponttonirakennelma näyttää jokeen sijoitettuna.

Kilpailuehdotusten arvioinnissa painotetaan erityisesti korkeatasoista arkkitehtuuria, innovatiivisuutta ja toteuttamiskelpoisuutta sekä ympäristöönsä soveltuvuutta.

Kilpailu on avoin kaikille.

Turun kaupunki päättää kilpailun voittajan kuultuaan arviointiryhmän esityksen. Voittajan valintapäätös esitetään hallintosäännön mukaisesti toimivaltaiselle toimielimelle.

Alueen kehittäminen liikepaikaksi vaatii asemakaavan muutoksen. Alueen asemakaava-ehdotus laaditaan yhteistyössä kilpailun voittaneen tahon kanssa.

Alue luovutetaan voittaneelle taholle pitkäaikaisella maanvuokrasopimuksella liikepaikaksi ponttonirakenteisen rakennelman sijoituspaikaksi. Maanvuokrasopimuksen ehdoista käydään erilliset neuvottelut kilpailun jälkeen, sillä maanvuokran määrittämiseen vaikuttavat muun muassa alueen rakentamisen määrä, alueen laajuus sekä alueen mahdolliset eri käyttötarkoitukset. Kilpailuehdotuksessa tulee antaa indikatiivinen tarjous (hintahaarukka) kohteen maanvuokran määrästä (€/vuosi).

Tavoitteena on kilpailun avulla saada alueelle korkeatasoisen, toteuttamiskelpoinen ja Kulttuurijoki -alueen tavoitteiden mukainen suunnitelma.

Kilpailun voittajan tulee vuokrata alue liikepaikan sijoittamista varten yhden vuoden kuluessa siitä, kun asemakaava on kuulutettu voimaan, edellyttäen että alueen kunnallistekniikka on rakennettu siihen tasoon, että alueen toteuttaminen on mahdollista. Maanvuokrasopimuksen ehdot hyväksytään myöhemmin erikseen.

Liite 1Kilpailuohjelma (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1 momentti 2 kohta.)

Liite 2Kartta

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että Myllysillan ja Wäinö Aaltosen museon edustalla sijaitsevasta vesialueesta, joka on osoitettu liitteessä 2, järjestetään liikepaikanluovutuskilpailu liitteenä 1 olevan kilpailuohjelman mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ennen päätöksentekoa esittelijä lisäsi liitteen 1 kohtaan 1.4 arviointiryhmän jäseneksi vapaa-aikatoimialan toimialajohtaja Minna Sarteksen.

Tämän asian kohdalla puheenjohtajana toimi Aaltonen.

Weber ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus


Liitteet:

Khkeh § 66
Liite 1:Kilpailuohjelma (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1 momentti 2 kohta)
Liite 2:Kartta