Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto6518.06.20184

4462-2014 (613, 627)

Ruohonpään kaupunginosan korttelin 38 asemakaavanmuutoksen "Nuppulantie 40" 5/2016 edellyttämä maankäyttösopimus (os.Nuppulantie 40)

Tiivistelmä:

Turun kaupungin ja tontin Ruohonpää-38-11 omistajan N&H Yhtiöt Oy:n välillä tehdään maankäyttösopimus, jolla maanomistaja osallistuu yhdyskuntarakentamiskustannuksiin "Nuppulantie 40" 5/2016 asemakaavanmuutoksen johdosta.

Khkeh § 65

Konsernihallinto kaupunkikehitysryhmä, maankäytönsuunnittelija Juha Lipponen 5.6.2018:

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi 29.5.2018 § 238 Ruohonpään kaupunginosan asemakaavanmuutosehdotuksen ”Nuppulantie 40” 5/2016. Asemakaavanmuutoksella tontin Ruohonpää-38-11 käyttötarkoitus muutetaan asuin-, liike- ja toimistorakennustontiksi ja rakennusoikeudeksi osoitetaan 5200 k-m2.

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistön omistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

Ruohonpään kaupunginosassa on viime vuosina tehty ja tulevaisuudessa tullaan tekemään sellaisia liikenne– ja kunnallistekniikan investointeja, jotka edellyttävät maankäyttösopimusten laatimista.

Asemakaavanmuutoksessa osoitetun lisärakennusoikeuden ja käyttötarkoituksenmuutoksen myötä N&H Yhtiöt Oy:n omistamalle Ruohonpää-38-11 tontille tulee sellaista arvonnousua, jonka seurauksena laaditaan yhdyskuntarakennekustannusten korvaamiseksi maankäyttösopimus.

Maankäyttösopimuskorvaus on määritetty käyttämällä AL-rakennusoikeuden (asuin-, liike- ja toimistorakennus) arvona 290 €/k-m2. Kerrosneliömetrihinta vastaa kaupungin käyttämään rakennusoikeuden arvoa vastaavissa maankäyttösopimuksissa Turun läntisissä kaupunginosissa. 

Edellä esitetyin korvausperiaattein on maankäyttösopimuskorvaukseksi määritetty 394.000 euroa, jonka kiinteistön omistaja on ilmoittanut omalta osaltaan hyväksyvänsä ja allekirjoittavansa liitteenä olevan maankäyttösopimuksen.

Sopimuskorvaus erääntyy maksettavaksi kahdessa erässä kun tontilla aloitetaan uudisrakentaminen. Korvaukselle lasketaan 2 %:n vuotuista korkoa asemakaavanmuutoksen lainvoimaiseksi tulemisesta alkaen.

Liite 1Maankäyttösopimus

Nuppulantie 40

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että kaupunki hyväksyy liitteenä olevan Ruohonpään kaupunginosan korttelin 38 tonttia 11 koskevan maankäyttösopimuksen oheisen liitteen mukaisin ehdoin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoN&H Yhtiöt Oy
tpvKaupunkiympäristötoimiala
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus


Liitteet:

Khkeh § 65
Liite 1:Maankäyttösopimus