Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto4209.04.201810

4013-2018 (00 04 02, 10 02 03)

Yhteistyösopimus Turun keskustan III kaupunginosan 853-3-12-4 ja -6 kehittämiseksi, (os. Sepänkatu 2, Luostarinkatu 16 ja Sirkkalankatu 35a)

Tiivistelmä:

Sopimusalueen tonttien 853-3-12-4 ja -6 asemakaavoituksen jouduttamiseksi esitetään hyväksyttäväksi sopimusaluetta koskeva yhteistyösopimus Turun kaupungin, Asunto-osakeyhtiö Sirkkalankatu 35:n sekä Bonava Suomi Oy:n välillä. Sopimuksen tavoitteena on sopia tehtävä- ja kustannusjaosta kaavoituksen valmistelun osalta sekä sopia kaavoitusta koskevien toimenpiteiden käynnistämisestä. Sopimusaluetta on tarkoitus kehittää täydennysrakentamalla asuinkerrostaloja ja etsimällä entisen Turun Teknillisen oppilaitoksen suojeltaviksi tuleville rakennuksille uutta omistajaa sekä käyttöä.

Khkeh § 42

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, tonttipalvelut; tonttipäällikkö Timo Laiho ja maankäyttöinsinööri Tuomas Lindholm, 27.3.2018:

Kaupunkiympäristötoimiala on käynyt neuvotteluja Turun keskustan kaupunginosassa III korttelissa 12 sijaitsevien tonttien 853-3-12-4 ja -6 kehittämiseksi siten, että alueelle voitaisiin sijoittaa uudisrakennus/-rakennuksia asumistoiminnoille, ja että kaupunki pystyisi luopumaan entisen Turun Teknillisen oppilaitoksen tiloista.

Sopimusalueen tontti 4 on kaupungin omistuksessa. Tontin 6 omistaa As. Oy Sirkkalankatu 35 (jäljempänä As. Oy), joka maanomistajana yhdessä kaupungin kanssa on valmistelemassa sopimusaluetta koskevaa asemakaavaa. Bonavalla on lisäksi As. Oy:n kanssa erillinen sopimus As. Oy:n omistaman tontin 6 kehittämisestä. Kaupungin tavoitteena on Bonavan avustuksella löytää entisen teknillisen oppilaitoksen suojeltaviksi tuleville rakennuksille uusi omistaja ja käyttötarkoitus, myydä kaavanmuutoksen yhteydessä mahdollisesti syntyvä lisärakennusoikeus sekä saada sopimusalueelle aikaiseksi yhtenäinen suunnitelma. Sopimusalueen tavoitellut muutokset tukevat keskustan maankäytön tehostamista sekä kaupungin tilojen käytölle, hallinnalle ja omistajuudelle asetettuja tavoitteita. As. Oy:n tavoitteena on purkaa huonokuntoinen autotallirakennus tontiltaan 6 sekä rahoittaa mahdollisen syntyvän lisärakennusoikeuden myynnistä saatavilla tuloilla sen omistaman asuintalon korjauskustannuksia. Uudisrakennuksen/-rakennusten rakentamisesta vastaavan Bonavan tavoitteena on ostaa sopimusalueelle mahdollisesti syntyvä lisärakennusoikeus kaupungilta ja As. Oy:ltä. Tontin 4 osuus lisärakennusoikeudesta voidaan toteuttaa Bonavan toimesta ko. tontille jäävien oppilaitosrakennusten uutta omistusta ja käyttötarkoitusta koskevien tavoitteiden toteuduttua.

Sopimusalueen kehittämisen yhteensovittamiseksi, jouduttamiseksi ja edesauttamiseksi on neuvoteltu osapuolten kanssa yhteistyösopimus, jonka tavoitteena on em. maanomistajien alueiden yksityiskohtainen asemakaavoitus. Sopimusalue rajautuu Sepänkatuun, Luostarinkatuun ja Sirkkalankatuun sekä korttelin 12 tontteihin 7 - 10. Kaupungin omistamalla tontilla 4 sijaitsee entisen Turun Teknillisen oppilaitoksen rakennuksia, joiden tilojen käytöstä Turun Ammattikorkeakoulu on luopunut vuonna 2015. Ko. oppilaitostiloja on sittemmin käytetty kaupungin kouluverkostotarpeita palvelevina väistötiloina. As. Oy:n omistamalla tontilla 6 sijaitsee yhtiön rakennuttama asuinkerrostalo sekä yhteydessä oleva autotallirakennus.

Sopimusalue on voimassa olevassa Turun yleiskaava 2020:ssä osoitettu tontin 4 osalta julkisten palvelujen ja hallinnon alueeksi (PY) sekä kulttuurihistoriallisesti, kaupunkikuvallisesti, maisemallisesti tai luonnonoloiltaan arvokkaaksi alueen osaksi ja tontin 6 osalta kaavamerkinnällä AK kerrostalovaltaiseksi asuntoalueeksi. Voimassa olevassa asemakaavassa (117/1962) sopimusalueen tontti 6, jonka vireillä oleva asemakaava (6/2013) on tarkoitus laajentaa koskemaan koko suunnittelualuetta, on merkinnällä AK asuinkerrostalojen korttelialuetta teholuvulla e=1. Sopimusalueen tontin 4 osalta voimassa on Turun keskustan alueen vanha asemakaava (1/1897) vuodelta 1897.

Laatimalla yhteistyösopimus voidaan varmistaa osapuolten tavoitteiden parempi yhteensovittaminen sekä mahdollistaa kaupungin oman toiminnan ulkopuolelta tulevan innovatiivisuuden ja resursoinnin luoma lisäarvo suunnitteluvaihtoehtojen tarkastelussa. Yhteistyöllä pyritään vaikuttamaan sopimusalueen kaavoitukseen siten, että alueiden kehittämiselle asetetut mm. laadulliset, hanketaloudelliset ja aikataululliset tavoitteet saavutetaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Sopimusalueen maankäytön suunnittelusta on laadittava vaihtoehtoisia ratkaisuja, sillä esim. suojelun laajuus on toistaiseksi epäselvä. Kaupunki laatii sopimusalueelle asemakaavan. Arkkitehtikonsultin hankkii Bonava hyväksytettyään em. konsultin osapuolten projektia varten perustettavassa projektiryhmässä. Arkkitehtikonsultti laatii asemakaavoitusta varten vaihtoehtoisia maankäyttösuunnitelmia, tarvittavat rakennussuunnitelmat sekä havainnekuvat ja mallinnukset. Arkkitehdin ja muiden konsulttien kustannuspuitteen sopivat projektiryhmä sekä kukin konsultti yhdessä ja yhteistyössä.

Mikäli kaavan laatiminen edellyttää ulkopuolisella asiantuntijalla teetettäviä selvityksiä, kustannusten jakamisesta sovitaan em. projektiryhmässä. Päätös ulkopuolisten asiantuntijoiden käytöstä ja valinnasta tulee olla yksimielinen, muussa tapauksessa ulkopuolisen asiantuntijan palkkion maksaa asiantuntijan tilaava osapuoli. Asiantuntijoilla tulee olla riittävä koulutus ja kokemus selvitysten tekemiseen. Selvitykset tilataan kaupungin ohjeistuksen mukaan ja kaupunki arvioi selvitysten riittävyyden. Asemakaavan laatimisesta sekä mahdollisesta asemakaavan yhteydessä As. Oy:n pyynnöstä laaditusta tonttijaosta perittävä maksu kohdentuu As. Oy:lle asemakaava-anomuksen jättämishetkellä voimassa olleen taksan perusteella.

Yhteistyösopimukseen on kirjattu osapuolten tavoitteet, tavoiteaikataulu sekä projektiryhmän perustaminen ja siinä on sovittu kaavan valmistelutyön edellyttämistä toimenpiteistä sekä näistä aiheutuvien kustannusten jakaminen. Muut sopimusosapuolet ovat ilmoittaneet hyväksyvänsä kaupungin esittämän menettelyn sekä sitoutuvansa sopimusalueen kehittämiseen kaupunkiympäristötoimialan valmisteleman yhteistyösopimuksen tavoitteiden mukaisesti. Asemakaavoitus tehdään maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämällä tavalla.

Osapuolten on määrä saada asemakaavoituksen edellyttämät selvitykset, lausunnot ja nähtävilläolot valmiiksi siten, että asemakaavanmuutosehdotus olisi kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyssä vuonna 2019. Tavoitteena on, että asemakaava olisi hyväksymiskäsittelyssä vuonna 2020. Toteutuksen aikataulusta sovitaan erikseen.

Liite 1Yhteistyösopimus

Kaupunginjohtaja Minna Arve

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää hyväksyä Turun keskustan kaupunginosan III korttelin 12 tonttien 4 ja 6 asemakaavanmuutosalueen kehittämistä koskevan yhteistyösopimuksen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Yrttiahon Miikkolan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Khkeh § 42
Liite 1:Yhteistyösopimus