Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto4109.04.20189

1615-2017 (510)

Niitunniskantien päiväkodin tarveselvityksen muutosesityksen hyväksyminen

Tiivistelmä: -

Khkeh § 41

Toimitilapäällikkö Nora Hilden ja hankepäällikkö Kaisa Simula 22.3.2018:

Niitunniskantien päiväkodin peruskorjauksesta on käynnissä hankesuunnittelu. Kohteen tarveselvitys on hyväksytty kasvatus- ja opetuslautakunnassa 15.3.2017 § 38 ja kaupunginhallituksessa 3.4.2017 § 151. Tällöin toteutusvaihtoehdoksi valittiin nykyisen päiväkotirakennuksen peruskorjaus niin, että päiväkoti muuttaa väistötiloihin rakentamisen ajaksi. Väistötilaratkaisu oli määrä suunnitella hankesuunnitteluvaiheessa. Tarveselvityksessä esiteltiin myös uudisrakennusvaihtoehto.

Niitunniskantien päiväkoti

Hankesuunnittelun käynnistyttyä ja suunnittelun edetessä on laskettu, että Niitunniskantien päiväkodin peruskorjauksen tavoitehintakustannusarvion mukainen hinta on n. 3,5 M€. Tarveselvityksessä hinta-arvioksi saatiin 2,4 M€.

Lisäksi on selvinnyt, että ainoa vaihtoehto väistötiloiksi on Tommilankatu 24 sijaitseva kiinteistö. Tällä hetkellä tilat ovat Kastun koulun väistötiloina. Rakennus tyhjenee alkuvuonna 2019. Talon muuttaminen päiväkodin väistötilaksi maksaa n. 610 000 €.

Tommilankatu 24

Tommilankatu 24:n tontille toteutettavan uudisrakennuksen indeksikorjattu hinta-arvio on tällä hetkellä 5,8 M€ sisältäen Tommilankadun nykyisen kiinteistön purkukustannukset.

Tommilankadun nykyinen rakennus on käyttöikänsä päässä ja sen peruskorjaus tulisi maksamaan neliöhintaperusteisesti laskettuna 4,7 M€ – 5,6 M€ neliöhintojen ollessa 2300 €/m2 – 2700 €/m2.

Päivähoidon kasvavan kysynnän ja tilahaasteiden näkökulmasta on tarpeellista lisäksi tarkastella päivähoitopaikkojen lisäämisen mahdollisuutta Niitunniskantien päiväkotihankkeen myötä. Nykyisen päiväkodin tai Tommilan nykyisen rakennuksen peruskorjaus ei tuota lisää hoitopaikkoja. Hoitopaikkoja Niitunniskantien päiväkodin peruskorjauksella saadaan toteutettua 127 ja uudisrakennukseen hoitopaikkoja tulee 152.

Muutosesitys

On perusteltua muuttaa tarveselvitysvaiheessa hyväksyttyä vaihtoehtoa peruskorjata nykyinen rakennus, koska Niitunniskantien päiväkodin peruskorjauksen hinta on noussut noin miljoonalla ja on selvinnyt, että väistötilojen korjaus maksaa noin 610 000 € eikä peruskorjausvaihtoehdolla saada toteutettua lisää hoitopaikkoja.

Tommilankadun kiinteistön peruskorjausta ei nähdä vaihtoehtona samoilla perusteilla kuin Niitunniskantien päiväkodin peruskorjaustakaan ei esitetä enää toteutettavaksi.

Kasvatus- ja opetuslautakunta on osaltaan hyväksynyt 21.3.2018 § 52 Niitunniskantien tarveselvityksen muutosesityksen, jonka mukaan tilaratkaisuksi ja hankesuunnittelun pohjaksi valitaan peruskorjauksen sijaan uudisrakennus Tommilankatu 24 tontille.

Toteutusmalliksi ehdotetaan uudisrakennuksen toteutusta Tommilankatu 24:ään aiemmin hyväksytyn tarveselvityksen uudisrakennuksen tilaohjelman mukaisesti. Niitunniskantien päiväkoti siirtyisi suoraan nykyisistä tiloistaan uusiin tiloihin.

Uutta päiväkotia ei voida todennäköisesti toteuttaa elementtiratkaisuna tarveselvityksessä esitetyn mukaisesti tontin korkeuserojen vuoksi.

Suikkilan Talinkorventien päiväkodin ja koulun tarveselvitys on meneillään. Ketjutuksella voidaan ratkaista tässä yhteydessä myös Talinkorventien päiväkodin väistötilojen toteuttaminen. Kun Niitunniskantien päiväkoti muuttaa uusiin tiloihin, voi nykyinen päiväkotirakennus tämän jälkeen toimia Talinkorventien päiväkodin väistötilana.

Niitunniskantien päiväkotihanke on ohjelmoitu Turun kaupungin vuoden 2018 talousarviossa ja vuosien 2018–2021 taloussuunnitelmassa hyväksytty toteutettavaksi vuosina 2018–2020 (suunnittelu 2018, toteutus 2019–2020) eli viivästystä ei näin ollen pitäisi tulla. Talousarviossa hankkeelle on hyväksytty aiemman peruskorjausvaihtoehdon mukainen kustannusarvio 2 575 000 €. Talousarviovuodelle 2018 hankkeelle on varattu 200 000 €. Muuttunut kustannusarvio tulee huomioida vuoden 2019 talousarvion ja vuosien 2019–2022 taloussuunnitelman valmistelussa.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto hyväksyy edellä esitetyn Niitunniskantien tarveselvityksen muutoksen, jonka mukaan tilaratkaisuksi ja hankesuunnittelun pohjaksi valitaan peruskorjauksen sijaan uudisrakennus Tommilankatu 24 tontille.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala
tpvTilapalvelukeskus