MAANKÄYTTÖSOPIMUS

 

Turun kaupungin VIII kaupunginosaa koskevan 10.10.2017 päivätyn asemakaavaehdotuksen (Kakolan Torni 2/2016) johdosta tekevät Turun kaupunki ja asemakaavanmuutosehdotusalueen maanomistajat maankäyttösopimuksen, jossa sovitaan maankäyttösopimuskorvauksesta, maa-alueluovutuksista, Kakolankadun rakentamisesta, porras- ja parvekerakenteiden ulottamisesta katualueelle ja maanalaisen pysäköintilaitoksen yleiseen käyttöön osoitettavista pysäköintipaikoista.

 

Osapuolet

 

1.   Turun kaupunki (kaupunki)

Y-tunnus 0204819-8

PL 355

20101 TURKU

 

2.    Asemakaavanmuutosalueen yksityiset maanomistajat

 

Tontin VIII-35-1 omistajat:

 

Koy Kakola, 2706949-7 (1/5)

As Oy Kakolan Graniittilinna, Turku, 2764575-7 (1/5)

As Oy Kakolan Länsiselli, Turku, 2764603-9 (1/5)

As Oy Kakolan Muuri, Turku, 2764605-5 (1/5)

As Oy Kakolan Torni, Turku, 2764609-8 (1/5)

 

Tontin VIII-33-2 omistaja:

 

Kiinteistö Oy Kakolan Lääninkallio, Turku, 2816596-6

 

Kakola Yhtiöt Oy, 0787421-0

 

Kiinteistö Oy Kakolan Lääni, Turku, 2816598-2

 

Maankäyttösopimuksen ehdot:

 

1. Maankäyttösopimuksen tavoite

 

Tällä maankäyttösopimuksella sovitaan yhteisesti, kaupungille aiheutuvien yhdyskuntarakenteen muutoskustannusten korvaamisesta.

 

Sopimusneuvottelut on käyty asemakaavanmuutoksen sisällön tultua ratkaistuksi. Sopijaosapuolet toteavat yhteisesti, että tämä maankäyttösopimus ei syrjäytä kaavoitukselle laissa asetettuja tavoitteita ja sisältövaatimuksia.

 

2. Maa-alueluovutukset ja luovutusehdot

 

2.1 Kortteli VIII-35

 

Kaupunki luovuttaa asemakaavaehdotuksessa yleisestä alueesta 853-8-9903-0 noin 258 m2:n suuruisen määräalan tontin VIII-35 omistajille (Koy Kakola, As Oy Kakolan Torni, As Oy Kakolan Muuri, As Oy Kakolan Graniittilinna ja As Oy Kakolan Länsiselli) yhtiöiden omistusten suhteessa (1/5 kullekin) 18.576 € kauppahinnalla. Määräalan sijainti on osoitettu kartassa M33/30.1.2018.

 

2.2 Kortteli VIII-43

 

Kaupunki luovuttaa asemakaavaehdotuksessa yleisestä alueesta 853-8-9903-0 noin 1180 m2:n suuruisen määräalan tontin VIII-33-2 omistajalle (Kiinteistö Oy Kakolan Lääninkallio,Turku) 85.032 € kauppahinnalla. Määräalan sijainti on osoitettu kartassa M35/30.1.2018.

 

Kiinteistö Oy Kakolan Lääninkallio,Turku luovuttaa kaupungille asemakaavaehdotuksessa tontista VIII-33-2 Tiililinnanpolun yleiseksi alueeksi osoitetun noin 518 m2:n suuruisen määräalan 37.296 € kauppahinnalla. Määräalan sijainti on osoitettu kartassa M35/30.1.2018.

 

2.3 Kortteli VIII-7

 

Kaupunki luovuttaa Kakola Yhtiöt Oy:lle noin 1190 m2:n suuruisen määräalan yleisestä alueesta 853-8-9903-0 ja noin 781 m2:n suuruisen määräalan yleisestä alueesta 853-8-9901-0. määräalat muodostavat yhdessä asemakaavaehdotuksen mukaisen korttelin VIII-7. Luovutuksen arvo on 440.000 €. Määräalojen sijainti on osoitettu kartassa M34/30.1.2018.

 

2.4 Omistus- ja hallintaoikeuden siirtyminen

 

Luovutettavien määräalojen omistusoikeudet hallintaoikeudet siirtyvät luovutuksen saajille vapaana kiinnityksistä, rasitteista ja muista maksuvelvoitteista kuin mitä tässä maankäyttösopimuksessa on mainittu tämän sopimuksen voimaantullessa.

 

2.5 Ympäristönsuojelulain mukainen ilmoitus

 

Ympäristönsuojelulain 139 §:n mukaisesti sopijaosapuolet ilmoittavat, että luovutettavat määräalat ovat aikaisemmin olleet virkistysalueina. Sopijaosapuolten taholta ei ole tutkittu, onko alueella ympäristönsuojelulaissa tarkoitettuja jätteitä tai aineita, jotka saattavat aiheuttaa maaperän tai pohjaveden pilaantumista.

 

Jos edellisessä kappaleessa todetusta poiketen luovutuksen kohteen maaperä ja/tai pohjavesi todetaan pilaantuneeksi ja luovutettavan kohteen asemakaavassa osoitettu käyttötarkoitus edellyttää puhdistamistoimenpiteitä, vastaa luovuttaja kaikista pilaantuneisuuden puhdistamisesta aiheutuvista kustannuksista.

 

Puhdistaminen on tehtävä taloudellisesti edullisimmalla Osapuolten erikseen sopimalla tavalla.

 

2.6 Rakentamiskelpoisuus

 

Mikäli luovutuksen kohteelle tullaan tulevaisuudessa kohdistamaan rakennushanke, on luovutuksen saaja vastuullinen kiinteistön perustamistavan valinnasta, rakennus-hankkeen suunnitteluun liittyvien maaperätutkimusten suorittamisesta, maaperän edellyttämistä hankkeen rakenteellisien ratkaisujen sekä mahdollisten maanalaisten johtojen sijainnin selvittämisestä.

 

Luovuttaja vastaa kaupan kohteelle sen aiemmasta käytöstä mahdollisesti jääneiden rakenteiden ja irtaimen tavaran pois­tamisesta mahdollisesti tarvittavien viranomaislupien edellyttämällä tavalla.

 

Mikäli luovutuksen kohteen uudisrakentamisen johdosta joudutaan luovutuksen kohteella ja/tai sen läheisillä alueilla (katu, puisto, virkistysalue, tontti) olevia putkia, johtoja ja vastaavia laitteita siirtämään, poistamaan ja/tai tulppaamaan, vastaa luovutuksen saaja näiden toimien kustannuksista. Suunnitelmat on hyväksytettävä ao. johtolaitoksella.

 

2.7 Luiskat

 

Mikäli katujen rakentaminen vahvistettujen suunnitelmien mukaan vaatii kadun ja kiinteistön pihatason korkeuseroista johtuen joko penger- tai leikkausluiskan ulottamista kiinteistölle, kiinteistönomistajan on sallittava tämä korvauksetta.

 

2.8 Rasiteoikeudet

 

Kiinteistönomistaja on velvollinen korvauksetta sallimaan kaupungin tai sen osoittamien yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevien johtojen, laitteiden ja kiinnikkeiden sijoittamisen kiinteistölle, sen yli tai sillä oleviin rakennuksiin. Kiinteistönomistajalle korvataan em. toimenpiteistä mahdollisesti aiheutuvat suoranaiset vahingot ja haitat. Kaupungilla on oikeus merkitä em. oikeus rasitteena kiinteistörekisteriin kiinteistönomistajaa enempää kuulematta. Tämä oikeus koskee myös kaupan kohteella olevia johtoja, laitteita ja kiinnikkeitä.

 

2.9 Pintavedet

 

Kiinteistönomistajan tulee huolehtia kustannuksellaan tonttiviemäröintinsä yhteydessä kiinteistöön rajoittuvilta puistoalueilta sekä jalankulkupoluilta, joilla ei ole yleistä viemäriverkkoa, kiinteistölle mahdollisesti valuvien pintavesien poisjohtamisesta.

 

2.10 Kunnallistekniikka ja liittymismaksut

 

Turun Vesihuolto Oy:llä on oikeus periä tontinomistajilta voimassaolevan taksansa mukaisen, runkolinjasta mahdollisesti rajalle tuodun, ns. tonttijohdon rakentamiskustannuksen välittömästi tämän maankäyttösopimuksen tultua lainvoiseksi. Lisäksi Turun Vesihuolto Oy:llä on oikeus periä vesihuollon liittymismaksu sen jälkeen, kun liittymissopimus on allekirjoitettu.

 

Kaupunki rakentaa kustannuksellaan määräämänään aikana kiinteistön kohdalla sijaitsevat kadut katupiirustusten mukaisesti, yleiset sähkö-, vesi-, viemäri- ja kaukolämpöjohdot sekä katuvalaistuksen.

 

Kiinteistönomistaja vastaa, kiinteistön kohdalla olevan kadun yleiseen käyttöön luovuttamisesta riippumatta, kadun kunnossa- ja puhtaanapidosta siten, kuin laissa kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta on säädetty. Lisäksi kiinteistön katuosuudella mahdollisesti olevien istutusten ja nurmikon hoito kuuluu em. laista poiketen kiinteistönomistajalle.

 

2.11 Lämpö- ja porakaivot

 

Luovutukset saajat ovat tietoisia, ettei Kakolan alueelle voi rakentaa maaperään porattavia lämpö- tai porakaivoja.

 

2.12 Kiinteistönmuodostustoimitus

 

Sopijaosapuolet suorittavat kustannuksellaan tarvittavat lainhuudatus ja kiinteistönmuodostustoimenpiteet.

2.13 Irtain omaisuus

Tällä maankäyttösopimuksella ei luovuteta mitään irtainta omaisuutta eikä sellaisen luovuttamisesta ole tämän kaupan yhteydessä tehty eri sopimustakaan.

 

3. Kakolankadun tukimuuri

 

Kakola Yhtiöt Oy suunnittelee ja toteuttaa kustannuksellaan Kakolankadun eteläosan rakentamisen edellyttämän tukimuurin. Tukimuurin rakentamissuunnitelmat tulee hyväksyttää Turun kaupungin kaupunkiympäristötoimialan kaupunkirakentamisyksikössä ennen rakentamistöiden aloittamista.

 

Tukimuuri sijoitetaan Kakolankadun katualueen ulkopuolelle asemakaavaehdotuksen mukaisen korttelin VIII-7 ja Kivimäki –nimisen puiston alueelle. Tukimuuri tulee toimimaan maanalaisen pysäköintilaitoksen seinänä ja sen huollosta ja kunnossapidosta vastaa Kakola Yhtiöt Oy.

 

Tukimuuri tulee toteuttaa Kakolankadun rakentamisen vaatimassa aikataulussa siten, että Kakolankatu voidaan luovuttaa yleisen liikenteen käyttöön viimeistään 1.6.2019.

 

Tukimuurin alustava kustannusarvio on 600.000 €. Mikäli toteutunut rakentamiskustannus ylittää 600.000 € vastaa kaupunki tukimuurin kustannuksista 600.000 € ylittävältä osalta.

 

4. Maanalainen pysäköintilaitos

 

Kakola Yhtiöt Oy osoittaa Kivimäki –nimisen yleisen alueen alle rakennettavasta pysäköintilaitoksen pysäköintipaikoista 20 % yleiseen pysäköintikäyttöön, jotka lasketaan osaksi asemakaavanmuutosehdotuksen mukaisiksi velvoitepaikoiksi korttelille VIII-33.

 

Mikäli maanalaisen pysäköintilaitoksen alue muutetaan asemakaavanmuutoksella puistokäyttötarkoituksesta korttelialueeksi, on Kakola Yhtiöt Oy:llä oikeus ostaa alue omistukseensa.

 

5. Parveke- ja porrasrakenteet

 

Kaupunki antaa tontin VIII-35-1 omistajille korvauksetta käyttöoikeuden parveke- ja porrasrakenteiden sijoittamiseen yleiselle alueelle 853-8-9903-0.

  

Käyttöoikeuden saaja on velvollinen huolehtimaan siitä, että sillä on kaikki toiminnassaan tarvittavat viranomaisluvat ja että se noudattaa toimintaansa liittyviä lainsäädännön ja viranomaisten mahdollisesti asettamia vaatimuksia ja määräyksiä.

 

Käyttöoikeuden saaja vastaa käyttöoikeusalueen ja käyttöoikeusalueella sijaitsevien rakenteiden kunnossa- ja ylläpidosta sekä käyttöoikeusalueella mahdollisesti sattuneista vahingoista ja tapaturmista.

 

Mikäli käyttöoikeusalueen maankäytön muutos (esim. asemakaavan muutos) edellyttää käyttöoikeusalueen ottamista takaisin Turun kaupungin hallintaan, voi Turun kaupunki irtisanoa tämän käyttöoikeuden yhden (1) vuoden irtisanomisajalla, kuitenkin sillä rajoituksella, että käyttöoikeuden saajan jo rakennettuja pysyväksi tarkoitettuja (parveke- ja porrasrakenteet) rakenteita ei tarvitse purkaa, vaan niiden osalta käyttöoikeus jää voimaan.

 

6. Michailowinkadun tonttiliittymä

 

Kaupunki antaa tontin VIII-35-1 omistajille oikeuden rakentaa ja sijoittaa tonttiliittymän yleiselle alueelle 853-8-9901-0 (Michailowinkatu). Liittymä tulee toteuttaa 16.11.2017 päivätyn FCG:n laatiman liittymäsuunnitelman mukaisesti.

 

Tonttiliittymän ja Michailowinkadun muutostyötöiden kustannuksista vastaa tontin VIII-35-1 omistajat.

 

7. Sopimuksen talous

 

Tämän maankäyttösopimuksen johdosta ei sopijaosapuolet maksa toisilleen välirahaa.

 

8. Erimielisyydet

 

Mahdolliset ehtojen tulkinnasta ja korvauk­sista sekä sopimus­sakkoasioista johtuvat erimielisyydet ratkai­see ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

9. Sopimuksen voimaantulo

 

Tämä sopimus tulee voimaan sopimusaluetta koskevan edellä mainitun asemakaavaehdotuksen tai sitä tältä osin poikkeamishakemuksen vastaavan saadessa lainvoiman.