Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto2426.02.20181

12823-2017 (641)

A-1 -korttelialueen 853-75-29 (Ruohonpää) määräalan myyminen tarjouskilpailun perusteella, os. Pryssinkuja

Tiivistelmä:

Noin 11699 m2 suuruinen määräala kiinteistöstä 853-477-1-44, joka muodostaa A-1 -korttelialueen Ruohonpään kaupunginosan korttelissa 853-75-29, on ollut yleisessä tarjouskilpailussa 8.12.2017 - 17.1.2018 välisen ajan. Määräalaan saatiin yhteensä 14 tarjousta, joiden perusteella kohde esitetään kokonaisharkintaan perustuen myytäväksi TVT Asunnot Oy:lle 825.600 eurolla.

Khkeh § 24

Tonttipalvelut, vs. tonttipäällikkö Suvi Panschin, 22.1.2018:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti 7.12.2017 § 564 yhtiömuotoiseen asuntorakentamiseen ja palvelurakentamiseen luovutettavien neljän tontin tarjouskilpailun käynnistämisestä siten, että tarjoukset piti jättää 17.1.2018 klo 12 mennessä. Yhteensä kolmeen neljästä tarjouskilpailussa olleesta kohteesta saatiin tarjouksia ja jokaisesta valmistellaan oma luovutuspäätöksensä.

Noin 11699 m2 suuruinen määräala kiinteistöstä 853-477-1-44, joka muodostaa A-1 – korttelialueen Ruohonpään kaupunginosan korttelissa 853-75-29, oli yksi tarjouskilpailussa olleista kohteista. 16.11.2013 voimaan tulleessa asemakaavassa 36/2006 myytävä alue on osoitettu asuinrivitalojen ja muiden kytkettyjen asuinrakennusten korttelialueeksi (A-1) ja alueelle on osoitettu rakennusoikeutta 4800 k-m2 + a1000.

Tarjousajan alkaessa kaupungin internetsivuilla julkaistun ilmoituksen mukaisesti asuntotonttien osalta (Kärsämäki, Räntämäki ja Ruohonpää) kaupungin tavoitteena on tonttien nopea toteutuminen, laadukas suunnittelu ja rakentaminen, asumisen kannalta uudet, joustavat tai innovatiiviset ratkaisut sekä kahden tontin osalta (Kärsämäki, Räntämäki) suojeltujen rakennusten hyötykäyttö osana kokonaisuutta. Myös ARA-hintainen tonttien luovutus on mahdollista, ja tällöin tontin luovutus perustuu kokonaisharkintaan. Tämä on perusteltua asuntomarkkinoiden kokonaisuuden kannalta.

Tarjoajaa pyydettiin ilmoittamaan tarjouksessaan:

- tontin ostajan/vuokraajan tiedot;

- mihin tonttiin/tontteihin se kohdistuu;

- tontille suunniteltu asumisen konsepti; millaisia asuntoja tontille toteutetaan, asuntojen lukumäärä ja hallintamuoto;

- suojeltujen rakennusten osalta selvitys siitä, miten rakennusta on tarkoitus hyödyntää osana kokonaisuutta;

- toteutetaanko tontti vapaarahoitteisena vai ARA-tuotantona;

- tarjoajaa sitova rakentamisaikataulu; sekä

- tontista tarjottava hinta.

Määräaikaan mennessä tarjouksia jätettiin Ruohonpään määräalasta yhteensä 14 kappaletta. Yhteenveto tarjouksista on liitteenä 1 ja kaikki tarjoukset ovat kokonaisuudessaan nähtävänä kokouksessa. Tarjouksista 12 kpl olivat vapaarahoitteiseen asuntotuotantoon, joiden lisäksi yksi tarjous valtion tukemaan asuntotuotantoon tarkoituksena rakentaa vuokra-asuntoja ja yksi tarjous valtion tukemaan asuntotuotantoon tarkoituksena rakentaa asumisoikeusasuntoja.

Kuten edellä on todettu, tarjouspyynnön mukaisesti ARA-hintainen luovuttaminen on mahdollista ja tällöin tontin luovutus perustuu kokonaisharkintaan.

Valtion tukemassa asuntotuotannossa sovelletaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen hyväksymää enimmäistonttihintaa. Maankäytön, asumisen ja liikenteen koko kaupunkiseutua koskevaan yhteistä tahtotilaa ja kehityssuuntaa määrittävään MAL -sopimukseen vuosille 2016 - 2019 on kirjattu, että seudun uudisasuntotuotannosta 20 % toteutetaan kohtuuhintaisena valtion tukemana asuntotuotantona. Lisäksi kaupunkiympäristötoimialan strategisessa sopimuksessa kohdassa 4.2 on toimialan tavoitteeksi asetettu luovuttaa vuosittain 16.000 k-m2 tonttimaata kaupungin konserniyhtiöille (TVT, VASO, TYS), mikä tarkoittaa 4-6 tonttia/vuosi ja mahdollistaa noin 250 asunnon toteuttamisen. Tavoite on ollut olemassa muutaman vuoden ja sen toteuttaminen on ollut haasteellista. Kaavoitusohjelmaan on saatu kohteita, joilla tätä annettua tavoitetta voidaan toteuttaa niin määrällisesti, laadullisesti kuin sijainnillisestikin. Kuitenkin konserniyhtiöille vuonna 2018 luovutettavaksi suunniteltujen kohteiden osalta ei kaikilta osin tulla saamaan luovutusvalmiutta kuluvan vuoden aikana, joten nyt luovutettavalla kaupan kohteella voidaan korvata kaupunginvaltuuston asettamaa tavoitetta.

TVT Asunnot Oy on perustellut tonttitarvettaan alueelta sillä, että TVT:n asuntokannan osuus Turun kaupungissa olevista asunnoista tulee vastata noin 10:ntä prosenttia, ja että nykyisellä asuntojen rakentamistahdilla tässä tavoitteessa ei pysytä. Lisäksi tavoitteena on lisätä kohtuuhintaista vuokra-asuntotuotantoa nimenomaan tällaisilla alueilla, joissa edustusta ei ole. TVT Asunnot Oy:n asuntojonot ovat kasvaneet kahden viime vuoden aikana huomattavasti ja vain pieni osa hakijoista on saanut asunnon, joten painetta kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon uudisrakentamiselle on. TVT Asunnot Oy ryhtyy toteuttamaan kohdetta välittömästi kaupanteon jälkeen siten, että kohde toteutetaan vaiheittain ja on valmis 2-3 vuoden kuluessa rakentamisen aloittamisesta.

Edellä esitettyyn kokonaisharkintaan perustuen kaupunkikehitysjaostolle esitetään, että noin 11699 m2 suuruinen määräala, joka muodostaa A-1 korttelialueen korttelissa 853-75-29, myydään TVT Asunnot Oy:lle 825.600 euron kauppahinnalla (4800 k-m2 x 172 €/k-m2) ARA - rahoitteiseen vuokra-asuntotuotantoon liitteen 2 mukaisesti.

Liite 1Yhteenveto tarjouksista

Liite 2Kauppakirjaluonnos

Oheismateriaali 1Avauspöytäkirja

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että:

- Turun kaupunki myy noin 11699 m2 suuruisen määräalan liitteen 2 mukaisin ehdoin TVT Asunnot Oy:lle 825.600 euron kauppahinnalla;

- kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtaja oikeutetaan tekemään kauppakirjaan tarvittaessa vähäisiä muutoksia ja lisäyksiä;

- kauppakirja on allekirjoitettava viimeistään 31.12.2018, muutoin tämä päätös katsotaan rauenneeksi; sekä

- muut tarjoukset hylätään.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Eklund ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Puheenjohtajana toimi varapuheenjohtaja Aaltonen.

Jakelu

aoArttuasunnot Oy
aoBonava Suomi
aoCoura Oy
aoKS Kodit Oy
aoLehto Asunnot Oy
aoMH-Rakennetekniikka Oy
aoPrestobella Oy
aoRakennusurakointi S. Tikakoski Oy
aoSRV Rakennus Oy
aoSuomen Aluerakennuttaja Oy
aoTemaka Oy
aoTVT Asunnot Oy
aoVarsinais-Suomen Asumisoikeus Oy
tpvKaupunkiympäristötoimiala


Liitteet:

Khkeh § 24
Liite 1:Yhteenveto Pryssinkujan tarjouksista
Liite 2:Pryssinkujan kauppakirjaluonnos