Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus11708.04.20245

12637-2022 (10 02 03)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet; Raunistulantie 15 ja 25 (19/2023)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään hyväksyttäväksi ns. Alfa Barkerin eli Raunistulantie 15 ja 25 asemakaavanmuutoksen tavoitteet. Barkerin punatiilinen kutomorakennus oli suunniteltu muutettavaksi asumiseen, mutta suunnitelmaa jouduttiin muuttamaan sekä maanomistajan että kaupungin teettämien haittaaineselvitysten seurauksena. Asemakaavanmuutoksella tavoitellaan muun muassa vanhan kutomorakennuksen korvaamista terveellisellä ja laadukkaalla alueeseen sopivalla ratkaisulla, joka kuitenkin säilyttää vanhan rakennuksen massan ja maamerkkimäisen olemuksen maisemassa. Asemakaavanmuutoksella tutkitaan alueen ja rakennuksen tulevaisuuden mahdollisuudet huomioiden kaikki vaihtoehdot huolellisesti. Kaavamuutoksella pyritään alueen historian ja kulttuuriperinnön sekä valtakunnallisesti arvokkaiden maisemallisten arvojen erityiseen huomioimiseen, kaupungin kestävään kasvuun ja ilmastoviisaaseen rakentamiseen.

Kh § 117

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Iiris Talvitie 2.4.2024:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Asemakaavanmuutos Raunistulan​ kaupunginosan​ korttelin 23 tontille 36 ja 43. Työnimeltään kaavanmuutos on Raunistulantie 15 ja 25.

Asemakaavanmuutoksen alue sisältää Barkerin kutomona tunnetun punatiilisen teollisuusrakennuksen sekä viereisen 1960-luvulla rakennetun teollisuushallin. Kaava-alueen kaakkoispuolta rajaa Raunistulantie, jonka vieressä kulkee rautatie. Itään päin suunnittelualueelta on laajat ja avoimet näkymät joelle sekä Koroisten että Ylioppilaskylän peltomaisemiin. Länsi- ja pohjoispuolella kaava-aluetta sijaitsee Raunistulan asuinalue, joka on kaava-alueen vierellä täydentynyt 2000-luvulla kerrostalo- ja rivitalorakentamisella. Raunistulan vanha omakotitalopainotteinen asuinalue ulottuu keskustaan päin sekä Raunistulan puistotielle asti.

​Kaava laaditaan kahden yksityisen maanomistajan aloitteesta:

Taustaa

​Alun perin Alfan raakasokeritehtaaksi vuonna 1899 rakennettu ja vuonna 1906 Barkerin kutomoksi muutettu teollisuuskiinteistö on Suomen teollisuushistorialle merkittävä rakennus. Rakennukseen on lisätty lisäosia ja -siipiä eri vaiheissa 1940-luvulle asti, mistä syystä sen julkisivu länsipuolella on poikkeuksellisen monimuotoinen. Aurajoen puoleinen julkisivu on säilynyt pitkälti sokeritehtaan mukaisena pohjoispuolista lisäsiipeä lukuun ottamatta.

Rakennus toimi tekstiiliteollisuudessa 1993 asti, jonka jälkeen siellä toimi erilaiset pienet kulttuuri- ja liikuntatoimijat. Vuokrasopimuksen päättyessä kaupunki osoitti kulttuuritoimijoille uudet tilat Turun Taiteidentalosta Barkerin tehtaan omistuksen siirtyessä. Tällä hetkellä rakennus on tyhjillään.

Vuonna 2009 voimaan tulleessa asemakaavassa Barkerin kutomorakennus on suojeltu. Asemakaavan mukaan rakennukseen saa sijoittaa asuin-, liike-, toimisto- ja toimitiloja sekä päiväkoti-, liikunta- ja kulttuuritiloja. Asumisen osuus kerroslasta on rajattu enintään 55 %:iin. Barkerin kiinteistölle on myönnetty kaksi poikkeamispäätöstä. Toinen kohteessa sijainneen tiilipiipun purkamiseksi (Kylk 5.11.2019 § 420) ja toinen käyttötarkoituksen muutokselle, joka mahdollisti laajemman asumiseen käytetyn kerrosalan sekä suojeltujen rakennusten osittaisen purkamisen (Kylk 16.6.2020 § 238).

Barkerin tehtaan tilat ovat sittemmin tyhjentyneet ja sisätilan rakenteita purettu suunnitellun käyttötarkoituksenmuutoksen tieltä. Rakennukseen on laadittu viime vuosina kattavasti rakennuslupapiirustuksia ja -suunnitelmia sen muuttamiseksi asuinkäyttöön. Tämän asumiseen muuntamisen suunnitteluvaiheen aikana laadittiin kattavat kosteus-, mikrobi- ja haitta-aineselvitykset. Näiden perusteella on käynyt ilmi, että rakennuksen haitta-ainepitoisuudet ovat niin suuret ja ongelma-alueet niin laajat, että rakennuksen korjaaminen riskittömään asuin- tai työpaikkakäyttöön ei sisäilman terveellisyyden ja turvallisuuden näkökulmasta ole mahdollista. ​ Kutomorakennuksen kunto, käyttötarkoituksen vaihtoehdot sekä mahdolliset skenaariot tutkittiin laajasti ennen kaavan vireillepanoa myös kaupungin toimesta, kun kohteesta teetettiin kolmannen osapuolen suorittamat laajat tutkimukset, joissa selvitettiin ensimmäisten näytteiden luotettavuus sekä otettiin lisänäytteitä. Nämä tutkimukset päätyivät samaan lopputulokseen (oheismateriaali 4, Tutkimusraportti rakennuksen kunnosta).

Kutomorakennuksen tyhjillään olo heikentää sen kuntoa jatkuvasti, rakennus on alttiina ilkivallalle ja aiheuttaa siten mahdollisesti vaarallisen ympäristön asutuksen läheisyyteen.

Liikuntakeskus Alfan ja Barkerin kutomorakennusten välissä oleva, tontilla sijaitseva Barkerin aukio toimii kulkureittinä tehdasalueen läpi asuinalueelle. Aukiolla kasvaa isoja puita. Muutoin tonttien pihat ovat asfaltoituja ja pysäköintikäytössä.

Raunistulantie avataan joukkoliikenteelle keskustan suuntaan kesällä 2025, kun joukkoliikennekadun rakentaminen valmistuu. Taustalla on kaupunginvaltuuston päätös 21.9.2020 § 150 runkolinjaston käyttöönotosta 1.7.2025. Raunistulan joukkoliikennekadun katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat on hyväksytty kaupunkiympäristölautakunnassa 11.10.2022 § 377. Lähin runkolinjastopysäkki sijoittuu kutomorakennuksen edustalle.

Suunnittelualue rajoittuu valtakunnallisesti arvokkaaseen maisema-alueeseen (VAMA) Aurajokilaakson viljelymaisema ja valtakunnallisesti arvokkaaseen rakennettuun kulttuuriympäristöön (RKY) Koroistenniemi, jotka sisältyvät myös Turun kansalliseen kaupunkipuistoon. Maakuntakaavassa em. alueet kuuluvat kulttuuriympäristön tai maiseman kannalta tärkeään alueeseen, joilla suunnitelmien ja toimenpiteiden tulee olla maiseman arvoja turvaavia ja edistäviä ja ottaa huomioon maiseman ja kulttuuriympäristön ominaispiirteet. Yleiskaava 2029:ssä (hyväksytty Kv 13.2.2023 § 27, ei lainvoimainen) Barkerin tehdasrakennus on osoitettu arvokkaaksi rakennukseksi tai rakennetun ympäristön kokonaisuudeksi.

Suunnittelualueen rakennuskannan muuttaminen aiheuttaa tuntuvia vaikutuksia alueen kaupunkikuvaan sekä kulttuuriperintöön. Rakennus on vaikuttanut koko ympäröivän alueen nykykehitykseen ja toimii maamerkkinä. Tehdasrakennus on osa Aurajoen kansallismaisemaa ja se näkyy kauas Koroisen ja Ylioppilaskylän alueille. Kutomo on aikanaan vaikuttanut Raunistulan asuinalueen rakentumiseen sen muodostuessa tehtaan työntekijöiden asuinalueeksi. Alueelle rakentui 2000-luvun alussa kerrostalokortteleita, joihin on omaksuttu tehtaan tiiliset julkisivumateriaalit sekä rakennusten korkeudet.

Kaavamuutos on vaikutuksiltaan merkittävä, ja siten sen hyväksymisestä päättäminen kuuluu kaupunginvaltuuston toimivaltaan.

Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Iiris Talvitie.

Asemakaavan tavoitteet

Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on kaupungin kestävän kasvun tukeminen yhdyskuntarakennetta tiivistäen. Kaavanmuutos mahdollistaa alueen kehittymisen olemassa olevan kaupunkirakenteen sisällä hyödyntäen olemassa olevaa katuinfraa. Kestävää kasvua tavoitellaan muodostamalla kaupunkikuvallisesti korkeatasoinen ja viihtyisä asuinalue palveluineen keskustan tuntumaan ja hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrelle. Tavoitteena on lisätä houkuttelevilla alueilla olevien pientalo- ja kerrostalotonttien tarjontaa mahdollistaen monipuoliset asumismahdollisuudet.

Kaavanmuutos tavoittelee alueen historian ja rakennusperinnön sekä valtakunnallisesti arvokkaiden maisemallisten arvojen erityistä huomioimista. Alueen suunnittelussa kiinnitetään erityistä huomiota kaupunkikuvallisiin arvoihin sekä alueen liittymiseen olemassa olevaan kaupunkirakenteeseen.

Asemakaavanmuutos tavoittelee vanhan kutomorakennuksen suojelun purkamista tontilla 36 ja rakennuksen korvaamista terveellisellä ja laadukkaalla alueeseen sopivalla ratkaisulla, joka kuitenkin säilyttää vanhan rakennuksen massan ja maamerkkimäisen olemuksen maisemassa. Uudisrakennuksesta tavoitellaan toistoa vanhan rakennuksen monimuotoisesta aukotuksesta ja detaljiikaltaan rikkaasta julkisivusta. Tämän massoittelun ja aukotuksen monimuotoisuuden historia juontaa nykyisen rakennuksen rakentumisesta useassa vaiheessa, jonka säilymistä kaupunkikuvassa tavoitellaan.

Tontille 36 suunnitellaan myös aluetta täydentävä kerrostalo tontin länsinurkkaan, joka kooltaan ei ulotu korkeammalle kuin Barkerin kutomorakennus, sekä kaupallisten palvelujen sijoittumista erilliseen uudisrakennukseen Barkerin aukion varteen.

Uudemman teollisuusrakennuksen tontille 43 tavoitellaan asumisen kaavoittamista monimuotoisella korttelirakenteella ja erityiseen miljööseen soveltuen. Tavoitteena on muodostaa matalampaa rakentamista nykyisen pientaloasutuksen viereen ja korkeampaa, kuitenkin enintään Barkerin kutomorakennuksen joen puoleisen julkisivun korkuista rakentamista Raunistulantien varteen. Tontille sijoittuva Barkerin aukio pyritään saamaan aktiivisempaan käyttöön ja sen yhteyteen suunnitellaan pienimuotoista liiketilarakentamista liikuntatoimijoiden käyttöön.

Tavoitteet tontin 43 muuttamisesta asuinkäyttöön kytkeytyvät kaupungin tavoitteisiin ja pormestariohjelmaan (hyv. Kv 23.8.2021 § 180) täydennysrakentaa vajaakäyttöisiä houkuttelevia alueita asumiseen hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrella.

Kaavanmuutos tavoittelee myös erityistä painotusta ilmastoviisaaseen rakentamiseen purettavien rakennusten ja suuren rakentamisen luoman hiilipäästöpiikin kompensoimiseksi. Tätä tavoitellaan maankäytön energiaratkaisujen, kiertotalouden ja rakennustapojen ohjaamisella.

Purettavan materiaalin hyötykäyttöä tavoitellaan tutkittavaksi myös paikallisten taiteilijoiden kanssa ja korttelikokonaisuudessa pyritään tuomaan alueen rakennushistoria esille elämyksellisesti ympäristötaiteen muodossa.

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Raunistulantie 15 ja 25

Oheismateriaali 2Asemakaava-aloite Raunistulantie 15 ja 25 liitteineen, 14.10.2022

Oheismateriaali 3Asemakaava-aloite Raunistulantie 25 liitteineen, 28.12.2022

Oheismateriaali 4Tutkimusraportti -selvitys rakennuksen kunnosta, Sirate Group Oy, 31.10.2023

Oheismateriaali 5Rakennushistoriallinen selvitys 6.3.2024

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää hyväksyä asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Raunistulantie 15 ja 25.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö
tiedKaupunkiympäristölautakunta