Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus41620.11.20233

7947-2023 (00 01 05, 10 03 02)

Kaskenmäen päiväkodin hankesuunnitelma

Tiivistelmä:

Kaskenmäen päiväkodin hankesuunnitelmassa esitetään kohteen peruskorjausta ja laajennusta. Kaskenmäen päiväkoti on ainut päivähoitoyksikkö Turussa, jossa järjestetään kunnallista suomenkielistä ilta- ja viikonloppuhoitoa sekä ympärivuorokautista hoitoa varhaiskasvatusikäisille lapsille. Olemassa oleviin rakennuksiin toteutettavan kattavan peruskorjauksen sekä laajennusosien myötä päiväkodin paikkamäärää voidaan kasvattaa 100 lapsesta 165 lapseen.

Kh § 416

Toimitilapäällikkö Pauliina Karjalainen ja rakennuttajainsinööri Soili Oksanen 18.11.2023:

Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto hyväksyi tarveselvityksen 20.8.2018 § 73:

”Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää hyväksyä Kaskenkadun päiväkodin tarveselvityksen. Lisäksi kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että Kaskenkadun päiväkoti -hankkeessa edetään hankesuunnitteluun peruskorjaus ja laajennus -vaihtoehdon mukaisesti.”​

Hankesuunnitelman esityksenä on, että Kaskenmäen päiväkodin olemassa oleviin rakennuksiin tehdään kattava peruskorjaus ja laajennusosat Luostarinkadun puoleisen rakennuksen jatkoksi sekä Kaskenkadun puoleisien rakennusten toisiinsa yhdistämiseksi. Laajennuksen myötä paikkamäärän kasvattaminen 100 paikasta 165 paikkaan tulee mahdolliseksi.

Asemakaava ja rakennuspaikka

Tontilla voimassa oleva asemakaava (1/1964) on vahvistunut 7.8.1964. Rakennusoikeutta tontilla on 3.230 kem2 ja sitä on jäljellä vähän yli 2.000 kem2. Rakennusalan reunoille on sallittu kolmikerroksinen rakentaminen ja keskemmällä räystäskorko saa olla enintään +43.06 N2000.

Tontti kuuluu muinaismuistolain (295/1963) rauhoittamaan kiinteään muinaisjäännökseen Turun kaupungin vanha asemakaava-alue (mj. rek nro 853500004). Hankkeen yhteydessä uudisrakennuksen alalla tulee tehdä arkeologiset koekaivaukset, joiden perusteella arvioidaan jatkotutkimusten tarvetta. Jos kulttuurikerroksia on säilynyt merkittävästi, tulee alueella varautua rakennustöitä edeltäviin arkeologisiin kaivauksiin.

Päiväkodin kiinteistöllä todettiin maaperässä VNa:n 214/2007 kynnysarvon sekä ylemmän ohjearvon ylittäviä pitoisuuksia haitta-aineita. Tutkimusten mukaan maaperä luokitellaan pilaantuneeksi ja sillä on puhdistustarve. Maaperän pilaantuneisuus ei aiheuta välittömiä rajoitteita päiväkodin piha-alueen käyttöön. Pilaantunut maa poistetaan tontilta asianmukaisesti hankkeen aikana.

Vuorohoitopäiväkoti ja sen tarpeet

Vuorohoitoa järjestetään kaikkina vuorokaudenaikoina ja viikonpäivinä. Vuororyhmien toiminta-aika on ma-su klo 6–22 ja päivätoiminta-aika klo 6.15–18.00. Ympärivuorokautisessa hoidossa olevien toiminta-aika on 24 tuntia. Lasten hoitoajat ja henkilökunnan työajat jakautuvat eri vuorokauden aikoihin. Hoitoajat saattavat olla pidempiä kuin niin sanotuissa päivätaloissa, jolloin yksi hoitovuoro saattaa kestää yli 12 tuntia tai useampia vuorokausia peräkkäin.

Lapsi saattaa olla yhtäjaksoisesti jopa kymmenen vuorokautta peräkkäin, minkä vuoksi päiväkotitilojen tulee olla kodinomaisia ja tarjota pienelle lapselle mahdollisuuden myös omaan hetkeen. Vuorohoidossa lähes kaikki päiväkodin tilat ovat jatkuvassa käytössä. Tilojen on oltava riittävän tilavia, koska lapsia voi olla hoidossa määrällisesti enemmän kuin päivähoidossa.

Tilojen on sovelluttava eri-ikäisten lasten ja erikokoisten lapsiryhmien käyttöön erilaisilla käyttöajoilla. Tilasta toiseen tulee päästä siirtymään joustavasti eri vuorokaudenaikoina. Suunnitellussa tulee huomioida tilojen muuntojoustavuus, mikä huomioi lasten määrien ja iän tuomat vaihtelut vuosittain sekä erityislasten tarpeet.

Vuorohoitoa tulee tarjota keskusta‐alueella, johon pääsee kulkemaan helposti eripuolilta kaupunkia joukkoliikenteen palveluja hyödyntäen, vuorokauden eri aikoina. Keskusta palvelee sijainniltaan myös ympäristökuntien kanssa tehtävää yhteistyötä. Kunnallinen varhaiskasvatus tarvitsee Kaskenmäen päivähoitoyksikön palveluita pystyäkseen vastaamaan asiakkaiden ympärivuorokautisen, sekä ilta-ajan ja viikonlopun hoitotarpeeseen koko kaupungin osalta.

Tilaohjelma

Päiväkodissa on tällä hetkellä 4 ryhmää, eli yhteensä noin 100 hoitopaikkaa. Yhtäaikaisesti paikalla voi olla enimmillään noin 60 lasta. Nykyiset tilat eivät vastaa nykyaikaisen varhaiskasvatuksen ja vuorohoidon mitoitusta ja tarpeita.

Hankesuunnitelman tilaohjelman mitoitusten pohjana ovat päiväkodin nykytila sekä päiväkotikonseptin mitoitusperiaatteet.

Peruskorjaustarpeen myötä huoneiden kokoa ja sijoittelua on mahdollista miettiä täysin uudestaan parantaen tilojen toiminnallisuutta ja käyttöastetta.

Päiväkotiryhmiä peruskorjattuun ja laajennettuun rakennuskokonaisuuteen tulee 7, eli yhteensä noin 165 hoitopaikkaa. Yhtäaikaisesti paikalla voi olla enimmillään noin 100 lasta.

Toteutustapa ja kustannusarvio

Peruskorjaus ja laajennukset kilpailutetaan yhtenä hankkeena. Hankkeen toteutusmalli päätetään urakoitsijan/urakoitsijoiden kriteerien hyväksynnän yhteydessä.

Hankesuunnitteluvaiheessa hyödynnettiin tarveselvitykseen laadittuja luonnoksia. Hankkeen suunnitelmat tarkentuvat toteutussuunnitteluvaiheessa ja samalla kustannusarvio tarkentuu.

Hanke rahoitetaan kaupungin oman investointiohjelman kautta.

Tavoitehinta-arvio on 6,6-7,8 miljoonaa euroa. Arvio sisältää 30 % hankevarauksen.

Tavoitehinta-arvion ulkopuoliset kustannukset:

-​ arkeologiset koekaivaukset 100.000 €

-​​ tarvittaessa arkeologiset kaivaukset 500.000–650.000 €

-​​ PIMA-kustannukset 50.000 €

-​​ käyttäjien toimintaan tarvitsemien kalusteiden ja laitteiden kustannukset.

Sisäisen vuokran vuokrakustannusarviot toimialoittain ovat tavoitehinta-arvion mukaan seuraavat:

Kasvatus ja opetus 45.999-50.986 €/kk 551.986–611.836 €/v.

Aikataulu

Tavoitteena on hankkeen hyväksyminen ja siirtyminen toteutussuunnitteluvaiheeseen vuoden 2023 aikana. Rakennusurakan kesto noin 1,5–2 vuotta.

Väistötiloihin siirtymisen ajankohta sekä mahdolliset arkeologiset kaivaukset vaikuttavat hankkeen aikatauluun.

Liite 1Kaskenmäen päiväkodin peruskorjauksen ja laajennuksen hankesuunnitelma 18.10.2023 liitteineen

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:​

Ehdotus​Kaupunginhallitus merkitsee hankesuunnitelman tiedoksi ja pyytää siitä lausunnon kasvatus- ja opetuslautakunnalta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKasvatus ja opetus
laupKasvatus- ja opetuslautakunta
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut


Liitteet:

Kh § 416
Liite 1:Kaskenmäen päiväkodin peruskorjauksen ja laajennuksen hankesuunnitelma 18.10.2023 liitteineen