Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus52519.12.20226

14885-2022 (02 05 04)

Rahoitussopimuksen solmiminen Euroopan Investointipankin (EIP) kanssa

Tiivistelmä: -

Kh § 525

Konsernihallinto, rahoituspäällikkö Kim Moisiolinna ja kaupunginlakimies Riikka Lehtimäki 9.12.2022:

Kaupunginvaltuuston hyväksymässä vuoden 2023 talousarviossa ja taloussuunnitelmissa vuosille 2024-2026 on merkitty pitkäaikaisten lainojen lisäykseksi yhteensä 797 milj. euroa, joista 182 milj. euroa kuluu em. vuosien aikana erääntyvien lainojen jälleen rahoitukseen. Neljän vuoden aikana pitkäaikaisten lainojen nettolisäys olisi näin ollen 615 milj. euroa. Kaupungin investoinnit bruttona ovat vuosina 2023-2026 yhteensä 811 milj. euroa.

Rahoituspalvelut on yhdessä lakiasioiden ja tilapalveluiden kanssa valmistellut Euroopan Investointipankin (EIP) kanssa kaupungin tilainvestointien rahoittamiseksi 190 milj. euron rahoitussopimusta. Rahoitussopimukseen on koottu kaikkiaan 405 milj. euron investoinnit. Rahoitettavia investointeja on sekä uudiskohteisiin että peruskorjauksiin. Kohteita ovat mm. päiväkodit, koulut ja liikuntapaikkainvestoinnit. Periaatteena on, että EIB rahoittaa investoinneista enintään 50 %.

Euroopan Investointipankki

Euroopan investointipankki (European Investment Bank) on Euroopan unionin pankki. EIB on myös EU:n toimielin, joka osallistuu ministerineuvoston päätösten toimeenpanoon. Pankki tukee toiminnallaan EU:n poliittisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumista. EIB:n päätehtävät määritellään Euroopan Unionin toiminnasta annetussa sopimuksessa (SEUT artiklat 308 ja 309). Pankin jäseniä ja osakkeenomistajia ovat kaikki EU:n jäsenvaltiot.

EIB myöntää pitkäaikaisia lainoja, joiden tavoitteena edistää EU:n jäsenvaltioiden yhdentymistä, tasapainoista alueellista kehitystä sekä taloudellista ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Pankilla on keskeinen rooli EU-maiden kasvua ja työllisyyttä tukevien hankkeiden investointien turvaamisessa. Rahoitustoiminnan painopisteitä ovat Euroopan laajuiset liikenne- ja viestintäverkot, energiasektori, pienet ja keskisuuret yritykset, työllisyys, ympäristö sekä koulutus ja terveydenhuolto.

Rahoitussopimus

EIP:n hallitus on 8.12.2022 tehnyt päätöksen, jolla se sitoutuu rahoittamaan Turun kaupunkia 190 milj. eurolla (Turku Education Infrastructure). Päätökseen tuotavalla rahoituksen puitesopimuksella (Liite 1) on tarkoitus rahoittaa Turun kaupungin kouluihin, liikuntapaikkoihin ja päiväkoteihin tehtäviä investointeja. Puitesopimus sisältää yleiset rahoitusehdot. Puitesopimuksen tekeminen ei vielä edellytä lainan nostamista, vaan jokaisesta nostosta sovitaan erikseen. Ennen lainan nostoa EIP antaa aina tarjouksen, jossa sovitaan nostettavan lainan määrästä, lainan pituudesta, lainan hinnasta (sovellettava korko ja marginaali) ja käyttötarkoituksesta, joka Turun kaupungin tulee hyväksyä. Mikäli tarjousta ei hyväksytä määräajassa tarjous raukeaa.

Rahoitussopimuksen ehtojen mukaan EIP myöntää kullekin hankkeelle korkeintaan 50 % rahoituksen. Lisäksi sopimus edellyttää kovenanttien antamista sekä sitoutumista siihen, että mikäli kaupunki tulevaisuudessa antaa parempiehtoisia kovenantteja muille rahoituslaitoksille, EIP on oikeutettu saamaan vastaavat kovenantit. Puitesopimuksen ehtojen mukaan lainalla voidaan rahoittaa ainoastaan kaupungin taseeseen tulevia investointeja. Tämä rajaa puitesopimuksella rahoitettavia kohteita. Lainaa ei myöskään saada lainata edelleen. Kohteista ei saa luopua ilman luotonantajan etukäteistä suostumusta.

Lainaehdot vastaavat ehdoiltaan yleisesti käytössä olevia lainaehtoja. EIP edellyttää säännöllistä raportointia rahoitettavista investointikohteista. Mikäli rahoitusta on nostettu enemmän kuin 50 % toteutuneesta investointikustannuksesta, EIP voi vaatia liikaa nostetun lainan palauttamista. Lainan palautuksen sijasta rahaa voidaan allokoida myös muille hankkeille.

Rahoitussopimusta neuvoteltaessa ovat keskeisiä kohtia olleet pankin kannalta kohteiden energiatehokkuus, kohteiden ilmastolliset vaikutukset (Climate Action) ja sosiaalinen ulottuvuus. Kaupungin eri yksiköt ovat osallistuneet kohteiden taustatietojen antamiseen.

Rahoitussopimuksen alla voidaan nostaa kolmen vuoden kuluessa (36 kk) allekirjoituksesta enintään 6 eri lainaerää. Kullekin erälle sovitaan erikseen korko ja takaisinmaksurakenne. Maksimi laina-aika on 25 vuotta enintään 5 vuoden lyhennysvapaalla tai bullet eli kertalyhenteinen laina 15 vuotta. Lainan ensimmäinen erä on nostettavissa heti allekirjoituksen jälkeen ja muiden erien suhteen tarvitaan tietoja investointien etenemisestä. Tarvittaessa pankilta voi anoa lisäaikaa nostoajankohdan pidentämiseksi myöhemmin.

Kukin osanosto hinnoitellaan erikseen nostohetkellä. Pankin antamien hintaindikaatioiden perusteella se on erittäin kilpailukykyinen nykyisessä rahoitusmarkkinassa. Sopimuksen puitteissa myöhemmin nostettavalle luotolle ei myöskään tarvitse asettaa vakuutta.

On todennäköistä, että kaupunki nostaa koko rahoitussopimuksen määrän noin kolmessa vuodessa. Lainannostoista tehdään erilliset päätökset talousarvioiden lainannostovaltuuden ja hallintosäännön mukaisesti ja siinä yhteydessä arvioidaan vielä nostohetken markkinatilanne ja EIP:n tekemän tarjouksen edullisuus kaupungin kannalta.

Edellä olevaan viitaten esitämme, että kaupunki solmii Euroopan Investointipankin (EIP) kanssa liitteenä 1 olevan rahoitussopimuksen (Turku Education Infrastructure), jonka puitteissa kaupunki voi nostaa taloussuunnitelman osoittaman tarpeen mukaisesti enintään 190 milj. euroa pitkäaikaista lainaa useassa lainaerässä ja joiden laina-aika on enintään 25 vuotta (lyhennysohjelmallinen) tai 15 vuotta (bullet) ja, että päätös voidaan panna täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

Liite 1​Rahoituspuitesopimus – Turku Education Infrastructure

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedEuroopan investointipankki
tpvKonsernihallinto, lakipalvelut
tpvKonsernihallinto, rahoituspalvelut
tpvKonsernihallinto, talouspalvelut
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut
tpvXXXXX


Liitteet:

Kh § 525
Liite 1:Rahoituspuitesopimus - Turku Education Infrastructure