Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus52919.12.202210

14867-2022 (00 01 01, 02 05 00)

Kauppatorin torisääntöjen, torikartan ja hinnaston hyväksyminen

Tiivistelmä: -

Kh § 529

Elinvoimajohtaja Niko Kyynäräinen, kauppapaikkapäällikkö Hanna-Maria Sjöbring, projektipäällikkö Jenna Kaarela ja lupavalmistelija Kaisa Kauma-Laula:

Kauppatori ympäristöineen on ollut remontissa vuodesta 2018 asti. Remonttivuosien aikana torikauppiailta ei ole peritty vuokraa myyntipaikoistaan remontin aiheuttamien haittojen vuoksi. Torikauppa on vähitellen päässyt siirtymään varsinaiselle myyntialueelle kuluvan vuoden syksyllä ja kaupankäynti on normalisoitunut. Vuokravapaus päättyy tämän vuoden lopussa. Uuden kauppatorin toiminnan lähtiessä kunnolla käyntiin esitetään torisääntöjen, torikartan ja hinnaston päivittämistä.

Torisäännöt

Torin eri toimijoilla on merkittävä rooli kaupallisen toimeliaisuuden, tunnelman, elävyyden ja perinteikkyyden vaalimisessa. Jotta yhteinen tila olisi mahdollisimman saumattomasti toimiva kokonaisuus, on tärkeää, että toimijoilla on yhteiset selkeät toimintatavat mutta myös samanarvoiset liiketoimintamahdollisuudet, esimerkiksi autoliikenteen ja pysäköinnin osalta.

Torikauppaa koskevista toimintatavoista on laadittu dokumentti Torisäännöt, joihin kunkin torilla toimivan tulee sitoutua. Torisääntöjen lisäksi Kauppatorilla harjoitettavassa toiminnassa on noudatettava lakien, asetusten ja kunnallisten säännösten ohella kauppapaikkapäällikön ja torivalvojien ohjeita sekä terveysviranomaisten antamia määräyksiä.

Torisäännöissä määritellään minimiaukioloaika, johon sopimuskauppiaiden tulee sitoutua. Minimiaukioloaika maanantaista lauantaihin on klo 9.00–14.00. Halutessaan kauppiaat voivat toimia torilla myös minimiaukioloaikojen ulkopuolella klo 18.00 asti. Sunnuntait ja pyhäpäivät ovat lähtökohtaisesti varattu kirpputori- ja tapahtumatoimintaan.

Torisäännöissä määritellään myös torialueen logistiikasta. Myyntikärryt ja -autot on vietävä pois torilta lauantaisin torikaupan päätyttyä, jotta torin myyntialue saadaan puhdistettua kunnolla. Poikkeustilanteista esim. suurista tapahtumista, joissa myyntikärryt pitää viedä pois myyntialueelta, ilmoitetaan kauppiaille 14 vuorokautta aiemmin. Torin myyntialueella moottoriajoneuvolla ajo on kokonaan kielletty klo 9.00–14.00. Poikkeuksena 15 minuutin pysäköinti osoitetuille paikoille Kauppiaskadulle ja torin pinnalla Yliopistonkadun suuntaisesti päivän aikana tavaran lastaamiseen ja purkamiseen. Huoltoliikenne sallitaan aamu- ja iltapäivisin enintään 30 minuutiksi lastaus- ja purkutyön suorittamiseksi. Kylmäautojen pysäköintiä varten torialueelle on merkitty torikarttaan pysäköintipaikat. Kylmäautojen pysäköinnin poissulkemista torilta ei pidetä mahdollisena, koska isojen autojen pysäköintitilaa ei löydy keskustan katualueilta, eikä autot korkeutensa puolesta mahdu pysäköintilaitoksiin.

Torikartta

Liitteenä olevaan torikarttaan on merkitty eri myyntiryhmien ja kylmäautojen sijainnit. Yksittäisten torikauppiaiden sijaintia ei ole merkitty tähän karttaan ja mittakaavat ovat havainnollisia. Torikauppiaat ovat saaneet esittää toiveensa omasta sijoittumisestaan, ja toiveet on otettu parhaimman mukaan huomioon. Paikkojen koko ja lukumäärä on havainnollinen.

Hinnasto

Sopimuskauppiaiden osalta uusi hinnoittelu määräytyy käytettävien neliöiden mukaan. Varsinaista hinnankorotusta ei esitetä pitkäaikaisvuokralaisille, mutta käytettävän tilan muutos voi vaikuttaa vuokraan korottavasti tai alentavasti. Tilantarve määritellään yhdessä kunkin kauppiaan kanssa ja sitä voi myöhemmin muuttaa. Hintoihin sisältyy vuonna 2023 sähkö, vesi, jätehuolto sekä henkilöstötilat. Torin operoinnin kustannukset selviävät vuoden 2023 aikana, joten vuonna 2024 voidaan sähkö ja jätevesimaksu asettaa erikseen palveluita käyttäville. Torilla oleville kylmäautoille määrätään erillinen vuokra.

Myyntirivin päädyssä olevan myyntipaikan perusvuosivuokraksi esitetään 150,00 €/m2/vuosi + alv 24 %. Myyntirivin keskellä olevan myyntipaikan perusvuokraksi esitetään 125,00 €/m2/vuosi + alv 24 %. Kauppatorilla on kauppiaita, jotka käyvät myymässä vain kahtena tai yhtenä päivänä viikossa. Näille kauppiaille esitetään alennusta vuosivuokraan. Kylmäautopaikkojen vuokraksi esitetään 150,00 euroa/kk + alv 24 % + toteutunut sähkönkulutus. Vuokrat sidottaisiin elinkustannusindeksiin.

Ns. maalaistenpenkkien päivämaksuiksi esitetään 7 euroa / yksi penkki, 14 euroa / kaksi penkkiä ja 28 euroa / kolme penkkiä. Nämä maksut sisältävät arvonlisäveron. Korotus aikaisempaan on yksi euro yhdeltä penkiltä, kaksi euroa kahdelta penkiltä ja kolme euroa kolmelta penkiltä. Yksi toripenkki on kooltaan kaksi metriä. Maksuja ei sidota elinkustannusindeksiin, vaan korotukset tehdään tarpeen mukaan. Lisäksi esitetään 5.000 euron vuosittaista maksukattoa, jottei päivittäin torilla penkeissä myyvän, maksu tule kohtuuttomaksi verrattuna sopimuskauppiaisiin.

Kesäkahviloiden kausihinnaksi määrättäisiin 5.000 € / kausi (huhtikuu-lokakuu). Paikkavuokran lisäksi otettaisiin käyttöön terassihinnoittelu samalla tavalla kuin muillakin kaupungin katualueilla (20 € / asiakaspaikka / kesäkausi + ALV).

Torisäännöt, hinnasto ja pohjakartta on esitelty torikauppiaille 10.10.2022 ja 23.11.2022 järjestetyissä tilaisuuksissa.

Liite 1​Torisäännöt

Liite 2​Torikartta

Liite 3​Hinnasto

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä kauppatorin torisäännöt, torikartan ja hinnaston liitteiden 1-3 mukaisesti. Torisäännöt, torikartta ja hinnasto tulevat voimaan 1.1.2023 alkaen.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää oikeuttaa elinvoimajohtajan tekemään tarvittaessa päätöksiä torisääntöjen muuttamiseksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kiinteistökehitys ja isännöinti
tpvKonsernihallinto, elinkeinot ja osaaminen
tiedKonsernihallinto, kärkihankkeet
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut, tilahallinta


Liitteet:

Kh § 529
Liite 1:Torisäännöt
Liite 2:Torikartta
Liite 3:Hinnasto