Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus52619.12.20227

10969-2022 (02 05 05)

YH Kodit Oy osakkeiden myynti

Tiivistelmä: -

Kh § 526

Rahoituspäällikkö Kim Moisiolinna ja kaupunginlakimies Pauliina Ahlas 9.12.2022:

Kaupunki omistaa 19.500 kappaletta YH Kodit Oy:n osakkeita, mikä vastaa noin 1,2 % yhtiön kaikista osakkeista. Omistuksella ei ole ollut kaupungille strategista merkitystä ja sen taloudellinen merkitys kaupungille on ollut verraten vähäinen, tosin kaupunki on omistuksestaan saanut vuosittain osinkotuloa 60.000-80.000 euroa. Yhtiön osakkeiden kirjanpitoarvo kaupungin taseessa on 195.000 euroa eli tarjotulla 1.043.250 euron kauppahinnalla kaupasta kirjautuisi 848.250 euron positiivinen myyntivoitto tilikauden tulokseen.

YH Kodit Oy on osittain aravarajoitusten alainen aravavuokrataloyhteisö, minkä vuoksi osakkeiden likviditeetti on vähäistä ja sille ei muodostu avointa markkinahintaa, koska yhtiö ei ole julkisesti noteerattu yhtiö missään markkinapaikalla. Näin ollen osakkeiden vapaa vaihto on vähäistä ja niitä on erittäin vaikea myydä ilman nyt saatuja lunastus / ostotarjouksia.

Kaupunki on saanut osto / lunastustarjouksen koko omistukseensa kahdelta eri taholta:

1. YH Kodit Oy on tarjoutunut lunastamaan omia osakkeitaan vähemmistöomistajilta 53,5 euron osakekohtaiseen kappalehintaan oheismateriaali 1 mukaisesti. Tarjouksen liitteeksi yhtiö on esittänyt tiivistelmän tehdystä arvonmäärityksestä (KPMG), jonka perusteella kauppahinta on määritelty ja vastaa yhtiön mukaan osakkeiden käypää arvoa. Virallinen tarjous on mennyt jo umpeen, mutta yhtiön mukaan sen omien osakkeiden ostovaltuus on edelleen voimassa eli myynti yhtiölle olisi vielä mahdollista.

2. Länsi-Suomen Yleishyödyllinen Asuntosäätiö rs. (”LSYHAS” tai ”Säätiö”) esittää Turun kaupungille, että Säätiö voisi ostaa kaupungin omistamat YH Kotien osakkeet yhtiön tarjoamalla hinnalla 53,50 €/osake ja oheismateriaali 2 mukaisesti. Lisäksi LSYHAS on osallistunut usean vuoden ajan Turun kaupunkitutkimusohjelmaan yhteistyössä Turun kaupungin, Turun yliopiston ja Åbo Akademin kanssa. Säätiö sitoutuu edelleen sijoittamaan omistamiensa YH Kotien osakkeiden osinkotuottoja siten, että Turun kaupunkitutkimuksen rahoitusta voidaan jatkaa noin 150.000 euron vuositasolla, mikäli Säätiö-konsernin YH Kodeilta saamien osinkojen määrä ei olennaisesti vähene tulevina vuosina.

Jotta kaupunki voisi varmistua siitä, että molempien tahojen esittämä sama kauppahinta vastaa osakkeiden käypää arvoa, ottaen huomioon kaikki osakkeiden arvoon vaikuttavat tekijät kuten aravalainsäädännön asettamat luovutusrajoitukset tai osakkeiden vähäinen likviditeetti, on kaupunki pyytänyt PWC Corporate Financea antamaan lausunnon (oheismateriaali 3) saadun arvonmäärityksen tiivistelmän lopputuloksesta eli osakekohtaisesta hinnasta 53,5 euroa per osake. Saadun lausunnon mukaan KPMG:n laatimiin laskelmiin perustuva tarjoushinta vastaa osakkeen käypää arvoa, mikä on varmennettu PWC:n toteuttamalla ulkopuolisella riippumattomalla arviolla.

Ratkaistaessa sitä kummalle taholle myynti tulisi tehdä, sisältää Länsi-Suomen Yleishyödyllisen Asuntosäätiön tarjous ehdon, jossa säätiö sitoutuu sijoittamaan vuosittain kaupungilta siirtyvien osakkeiden osinkotuottoa vastaavan summan Turun kaupunkitutkimusohjelmaan tai muihin Säätiön sääntöjen mahdollistamiin Turun yliopistojen ja korkeakoulujen tutkimustarkoituksiin.

Kyseinen lupaus osinkotuoton sijoittamisesta alueen korkeakoulujen tutkimustarkoituksiin puoltaa osakkeiden myyntiä Säätiölle verrattuna YH Kodit Oy:n samanhintaiseen tarjoukseen. Lisäksi osakkeiden luovutus Länsi-Suomessa toimivalle yhteisölle saattaa osittain vahvistaa alueellista vaikutusvaltaa YH Kotien hallituksessa ja yhtiökokouksessa.

Edellä olevaan viitaten esitämme, että kaupunki myy omistamansa 19.500 kappaletta YH Kodit Oy:n osakkeita Länsi-Suomen Yleishyödyllinen Asuntosäätiölle 53,5 euron osakekohtaiseen hintaan eli yhteensä 1.043.250 euron kauppahinnalla liitteenä olevan kauppakirja mukaisesti.

Liite 1​Osakkeiden kauppakirja ja sitoumus

Oheismateriaali 1​YH Kodit Oy – omien osakkeiden ostotarjous ja yhteenveto arvonmäärityksestä(salassa pidettävä, JulkL 24 § 1 mom. 20 kohta)

Oheismateriaali 2​Länsi-Suomen Yleishyödyllinen Asuntosäätiö – ostotarjous (salassa pidettävä, JulkL 24 § 1 mom. 20 kohta)

Oheismateriaali 3​PWC – lausunto (2nd opinion) arvonmäärityksen tiivistelmästä (salassa pidettävä, JulkL 24 § 1 mom. 18 kohta)

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää, että​

Päätös​Ehdotus hyväksyttiin.

Rosenlöf ja Virtanen ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

aoLänsi-Suomen Yleishyödyllinen Asuntosäätiö sr
aoYH Kodit Oy
tiedKonsernihallinto, omistajaohjaus
tiedKonsernihallinto, rahoituspalvelut
tpvXXXXX


Liitteet:

Kh § 526
Liite 1:Osakkeiden kauppakirja ja sitoumus