Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus48728.11.20223

13048-2022 (01 01 00)

Kotoutumisasiantuntijan viran perustaminen konsernihallinnon maahanmuuttajapalveluihin

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että konsernihallinnon maahanmuuttajapalveluihin perustetaan kotoutumisasiantuntijan virka 1.12.2022 lukien.

Kh § 487

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Elina Reinikainen 14.11.2022:

Palvelujohtaja Mika Helva ja järjestämisjohtaja Minna Sartes ovat esittäneet, että konsernihallinnon maahanmuuttajapalveluihin perustetaan 1.12.2022 lukien kotoutumisasiantuntijan virka, jonka tehtäväkohtainen palkka on 3.405,20 €/kk (KVTES/hinnoittelematon) ja viran kelpoisuusvaatimuksena on tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto sekä riittävä tehtävään soveltuva työkokemus. Lisäksi on esitetty, että perustettava virka saadaan täyttää julkisella haulla ilman erillistä lupamenettelyä.

Esityksessä on todettu, että SOTE-uudistuksen myötä ulkomaalaistoimiston henkilöstö siirtyy hyvinvointialueelle. Ulkomaalaistoimistossa on vastattu pakolaisten vastaanotosta. Tämä tehtävä ei kuitenkaan siirry hyvinvointialueelle, vaan jää Turun kaupungille. Tästä syystä tarvitaan henkilö näitä tehtäviä hoitamaan.

Henkilön tehtävänä on laatia työvoimaan kuulumattomien henkilöiden kotoutumissuunnitelmat sekä huolehtia niiden toimeenpanosta. Lisäksi henkilön tehtäviin kuuluu huolehtia kiintiöpakolaisten vastaanotosta, mihin liittyy asuntojen hankinta ja varustaminen sekä pakolaisten vastaanottaminen heidän saapuessaan Turkuun.

Lisäksi esityksessä on todettu, että työ- ja elinkeinoministeriön kotouttamislaista vastaavalta virkamieheltä saadun lausunnon mukaan tehtävä edellyttää virkasuhdetta. Alkukartoituksessa, kotoutumissuunnitelmassa ja kotoutumiskoulutukseen tai muihin kotoutumissuunnitelman mukaisiin palveluihin ohjaamisessa käytetään julkista valtaa.  

Kotoutumisasiantuntijan virka sisältyy henkilöstösuunnitelmaan ja talousarvioon. Perustamisesta aiheutuva kustannusvaikutus on vuositasolla noin 56.000 €. Tehtävästä syntyvät palkka- ja muut kustannukset rahoitetaan kokonaan valtion kansainvälistä turvaa hakeneista maksettavista korvauksista.

Konsernihallinnon henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole perusteita lausua toisin perustettavaksi esitettävän viran toiminnallisesta tarpeesta. Henkilöstöasioiden ohjaus –yksiköllä ei ole muutoinkaan huomautettavaa esitykseen. Aiheutuvat palkkakustannukset tulee sisältyä talousarvioon. Lisäksi tulee ottaa huomioon asetetut tavoitteet henkilöstön määrän kehityksessä.

Hallintosäännön 77 §:n mukaan viran perustamisesta päättää kaupunginhallitus.  

Liite 1Lomake viran perustamisesta

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tiedKonsernihallinto
tiedKonsernihallinto, henkilöstöpalvelut
tpvKonsernihallinto, operatiiviset henkilöstöasiat


Liitteet:

Kh § 487
Liite 1:Lomake viran perustamisesta