Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus46107.11.20227

11608-2021 (10 00 00)

Turun kaupungin asunto- ja maapolitiikan periaatteiden tarkistaminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se lähettää kaupungin asunto- ja maapolitiikan periaateluonnoksen lausunnoille ja asettaa sen nähtäville Kerro kantasi -palveluun. Voimassa oleviin periaatteisiin on tehty tarkistuksia käytännössä havaittujen muutostarpeiden ja käytyjen keskusteluiden pohjalta.

Kh § 461

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi 2.11.2022:

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 15.6.2020 § 98 Turun kaupungin asunto- ja maapolitiikan periaatteet. Asiakirja sisältää kaupungin asunto- ja maapolitiikassa noudatettavat periaatelinjaukset sekä tavoitteet valtuustokauden asuntotuotannolle asuntotyypeittäin ja hallintamuodoittain. Asiakirja on ollut voimassa nyt noin kaksi vuotta ja asiakirjaan on nähty tarpeelliseksi tehdä kuluvan vuoden aikana tarkistuksia muuttuneiden linjausten ja käytännössä havaittujen muutostarpeiden takia. Kaupunginvaltuusto on päättänyt talousarviokäsittelyn yhteydessä 15.11.2021 § 258, että asunto- ja maapolitiikan periaatteet päivitetään vuoden 2022 aikana.

Kaupungin asunto- ja maapolitiikan periaatteet sisältää asunto- ja maapolitiikan toimenpiteiden keinovalikoiman ja niiden toteuttamiseen liittyvät periaatteet. Asiakirjaan on koottu linjaukset siten, että ne voidaan ottaa huomioon kaupungin organisaation sisällä maankäyttöön liittyvässä operatiivisessa valmistelussa. Lisäksi kaupunginvaltuuston hyväksymien yleislinjausten tarkoituksena on ohjata myös poliittista päätöksentekoa alemman tason yksittäisissä ratkaisuissa. Yhtenäiset linjaukset helpottavat myös kommunikointia kaupunkiorganisaation ulkopuolisten asiakkaiden ja kehityskumppanien kanssa.

Periaatteiden tarkistusta on valmisteltu kaupungin sisäisenä keskusteluna niin henkilöstön kuin myös luottamushenkilöorganisaation kanssa. Tämän lisäksi on kesän aikana pidetty sidosryhmätilaisuus, johon kutsuttiin keskeisten alalla toimivien rakennusliikkeiden, kiinteistökehittäjien, alan järjestöjen sekä konserniyhtiöiden edustajia. Näiden kaikkien keskusteluiden perusteella on valmisteltu luonnos tarkistetuiksi asunto- ja maapolitiikan periaatteiksi. Luonnos on esitetty liitteessä 1.

Keskeiset muutostarpeet liittyvät kaupungin vuosittaisen asuntotuotantotavoitteen tarkistamiseen, monipuolisen asuntorakenteen varmistamiseen, maankäyttösopimusten sisältöön sekä tonttien luovutusperiaatteiden muuttamiseen vuokrausta suosivaan suuntaan.

Asuntotuotantotavoitetta on tarkistettu kaupunginvaltuustossa seudun asunto- ja maapoliittisen ohjelman hyväksymisen yhteydessä 14.2.2022 § 27 tehtyjen päätösten mukaisesti pientalovaltaisempaan suuntaan. Vuosittainen omakotitalotuotantotavoite on nostettu 7 %:iin koko asuntotuotannosta eli olisi keskimäärin 150 omakotitaloasuntoa vuodessa.

Erityistä huolta on herättänyt asuntorakenteen yksipuolistuminen ja erityisesti pienten asuntojen erittäin suuri määrä tuotannosta. Periaateasiakirjassa on ollut jo aikaisemmin 20 %:n velvoite perheasuntojen tuotantoon rakennushankkeiden kokonaisasuntomäärästä. Velvoite on johtanut jossain tapauksissa siihen, että toteutetaan vaatimuksen täyttämiseksi hyvin pieniä kahden makuuhuoneen asuntoja. Tämän mahdollisuuden poistamiseksi on luonnokseen kirjattu vaatimus perheasunnon 65 h-m2:n minimikoosta. Tällä pystyttäisiin varmistamaan se, että syntyvät asunnot ovat riittäviä todellisiksi perheasunnoiksi. Myös perheasuntojen määrää koskevaa tavoitetta nähdään tarpeelliseksi nostaa 20 %:sta 25 %:iin. Voimassa olevissa periaatteissa edellytetään lisäksi yli 5.000 k-m2:n maankäyttösopimushankkeissa asuntojen keskipinta-alaksi yli 40 h-m2. Jatkossa tämä olisi tarkoitus ulottaa koko asuntotuotantoon (pl. erityisasuminen) ja turvataan ensisijaisesti kaavamääräyksin, jolloin valvontavastuu niiden toteutumista on rakennusvalvonnalla rakennusluvan yhteydessä.

Maankäyttösopimuksiin on selvennetty periaatteita yhteistoiminnassa toteutettavasta kaavoituksesta, joka koskee myös kumppanuushankkeita. Lisäksi ARA-velvoitetta on tarkistettu hyväksyttävien tukimuotojen ja alueellisen tasapainon varmistamiseksi. ARA-velvoitetta ei jatkossa asetettaisi pienalueille, joilla tuetun vuokra-asumisen osuus ylittää 20 %:ia. Lisäksi ARA-velvoitteen toteutumisen varmistamiseksi asetetaan jatkossa sopimussakko.

Maankäyttösopimuksissa mahdollistetaan jatkossa sopimuskorvauksen maksaminen kaikille luovuttamalla rakennusoikeutta kaupungille sekä sopimuskorvausten ensimmäistä maksuerää voidaan erityisestä syystä siirtää ensimmäisen rakennusluvan yhteyteen. Lisäksi poikkeamisen yhteydessä ollut mahdollisuus maankäyttösopimuksen kaltaiseen sopimukseen on poistettu nykyisen laintulkinnan vastaisena.

Alueiden luovutusta koskevaa kirjausta on tarkistettu siten, että jatkossa kaupunki ei pääsääntöisesti luovuta omistusoikeutta alueelta, joka käsittää Linnakaupungin, keskustan, Tiedepuiston ja Ruissalon alueet, sekä joukkoliikenteen sekä joukkoliikenteen laatukäytävien välittömät vaikutusalueet. Tässä määrittelyä on pyritty tekemään yksiselitteisemmäksi ja rajaus esitetään kartalla.

Edellisen käsittelyn yhteydessä laadittiin kattava selvitys periaatelinjauksista kuuden suurimman kaupungin osalta. Tässä yhteydessä ao. asiakirjaa ei ole ajantasaistettu, koska muutostarpeet ovat pitkälti omassa toiminnassa todettuja tarkistustarpeita voimassa oleviin periaatteisiin.

Tarkoituksena on lähettää asunto- ja maapolitiikan periaateluonnos lausunnoille alan keskeisille toimijoille, rakennusliikkeille, kiinteistökehittäjille, alan järjestöille ja konserniyhtiöille sekä samalla asettaa se yleisesti kommentoitavaksi Kerro kantasi-palveluun. Tämän jälkeen asiakirjaan on tarkoitus tehdä mahdolliset esiin tulevat korjaukset ja tuoda tarkistetut asunto- ja maapolitiikan periaatteet kaupunginhallituksen kautta valtuuston hyväksyttäväksi.

Liite 1Turun kaupungin asunto- ja maapoliittiset periaatteet, luonnos 3.11.2022

Oheismateriaali 1Turun kaupungin asunto- ja maapoliittiset periaatteet, luonnos 3.11.2022, muutokset näkyvillä

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää lähettää Turun kaupungin asunto- ja maapoliittiset periaatteet liitteen 1 mukaisena lausunnoille keskeisille alan toimijoille sekä asettaa ne yleisesti kommentoitavaksi Kerro kantasi-palveluun.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

laupAuran kunta
laupKaarinan kaupunki
laupLiedon kaupunki
laupMaskun kunta
laupMynämäen kunta
laupNaantalin kaupunki
laupNousiaisten kunta
laupPaimion kaupunki
laupParaisten kaupunki
laupRaision kaupunki
laupRuskon kunta
laupSauvon kunta
tpvKaupunkiympäristö
tiedKaupunkiympäristölautakunta


Liitteet:

Kh § 461
Liite 1:Turun kaupungin asunto- ja maapoliittiset periaatteet, luonnos 3.11.2022