Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus44731.10.202218

12329-2022 (00 01 00, 00 04 01)

Rikos- ja riita-asioiden sovittelutoiminnan siirto liikkeen luovutuksena Turun kaupungilta Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle 1.1.2023 lukien

Tiivistelmä: -

Kh § 447

Tuotantojohtaja Laura Saurama, va. palvelualuejohtaja Riku Laurila ja johtava sovitteluohjaaja Saana Vuoristo

Rikos- ja riita-asioiden sovittelussa on kyse maksuttomasta palvelusta, jossa rikoksesta epäilty ja rikoksen uhri voivat puolueettoman sovittelijan välityksellä käsitellä rikoksesta sen uhrille aiheutuneita henkisiä ja aineellisia haittoja sekä pyrkiä omatoimisesti sopimaan niiden hyvittämisestä. Rikos- ja riita-asioiden sovittelusta säädetään laissa rikosasioiden ja eräiden riita-asioiden sovittelusta (1015/2005). Sovittelun yleinen johto, ohjaus ja valvonta kuuluvat sosiaali- ja terveysministeriölle (STM) ja järjestämisvelvollisuus Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL).

Sovittelutoimistossa sovittelua hoitavat koulutetut vapaaehtoiset sovittelijat ammattihenkilöiden alaisuudessa. Sovittelussa käsitellään tyypillisesti omaisuusrikoksia, vahingontekoja tai pahoinpitelyjä, mutta käsittelyyn voidaan ottaa myös pienet riita-asiat. Ammattihenkilöstö vastaa muun muassa sovittelualoitteiden vastaanottamisesta, sovittelun edellytysten arvioinnista, hallintopäätösten tekemisestä, vapaaehtoissovittelijoiden valinnasta ja koulutuksesta, ohjauksesta sekä yhteistyöstä oman toimialueensa viranomaisten ja muiden tahojen kanssa.

Toiminnan toteuttamisesta ja rahoituksesta

THL valitsee sovittelupalvelun tuottajat, joille se maksaa valtion varoista ennakkona korvauksen sovittelupalvelun tuottamisesta. Kustannukset korvataan valtion tulo- ja menoarviossa vuosittain vahvistettavan, valtionkorvauksena myönnettävän määrärahan puitteissa rikosasioiden ja eräiden riita-asioiden sovittelusta annetun valtioneuvoston asetuksen (267/2006) mukaisesti. Varsinais-Suomessa sovittelupalvelut tuottaa koko maakunnan alueella Turun kaupunki, Varsinais-Suomen sovittelutoimisto (puitesopimus, liite 1). Sovittelutoimisto kuuluu Turun kaupungin Hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden perhe- ja sosiaalipalveluihin. Sovittelutoiminnan siirrolla Hyvinvointialueelle ei ole Turun kaupungille talousvaikutusta.

Toiminnan siirrosta hyvinvointialueelle

Sovittelutoiminta ei ole sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa, joten se ei ole lain mukaan hyvinvointialueelle siirtyvää toimintaa. Toiminnan siirtäminen hyvinvointialueelle on kuitenkin perusteltua monestakin syystä. Varsinais-Suomen sovittelutoimiston toiminta on maakunnallista toimintaa ja vastaa siten hyvinvointialueen toiminta-aluetta. Sovittelutoiminta edellyttää tiivistä yhteistyötä alueellisten sosiaali- ja terveyspalveluiden toimintojen kanssa, jotta asiakkaiden ohjaaminen jatko- ja tukipalveluihin sujuu joustavasti. Myös asiakkaiden palveluketjujen kehittäminen ja sovittelutoiminnan onnistunut integrointi alueen palveluverkkoon puoltaa sovittelutoimiston toiminnan siirtämistä hyvinvointialueelle.

Voimassa olevan puitesopimuksen (liite 1) mukaan sovittelupalvelun palveluntuottajalla ei ole oikeutta osaksikaan siirtää Puitesopimusta tai sen mukaisia velvoitteita eikä oikeuksia kolmannelle osapuolelle ilman THL:n kirjallista suostumusta. Sopimuksen siirtoa koskevassa asiassa on oltu yhteydessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen, joka esittää, että sovittelupalvelun tuottaminen siirretään Turun kaupungilta Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle sopimalla asiasta osapuolten kesken erillisellä sopimuksella, joka tulee osaksi alkuperäistä puitesopimusta (liite 2, Puitesopimuksen liite).

Sovittelutoiminta siirretään toiminnallisena kokonaisuutena liikkeen luovutuksena käsittäen henkilöstön, irtaimiston ja toimintaan liittyvät sopimukset (liite 3, Liikkeen luovutussopimus liitteineen) 

Sovittelutoiminnan liikkeen luovutusta on käsitelty työpaikkakokouksessa 19.10.2022, Palvelualueen yt:ssä 25.10.2022 ja Turun kaupungin yt-toimikunnassa 25.10.2022.

Liite 1Turun kaupungin ja THL:n välinen puitesopimus

Liite 2Puitesopimuksen liite

Liite 3Sopimus Varsinais-Suomen sovittelutoimiston liikkeen luovutuksesta (LUONNOS, salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että kansliapäällikkö oikeutetaan tekemään liikkeen luovutussopimuksiin mahdollisesti tarvittavia teknisiä muutoksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

aoTerveyden ja hyvinvoinnin laitos
aoVarsinais-Suomen hyvinvointialue
tpvHyvinvointi
tpvXXXXX


Liitteet:

Kh § 447
Liite 1:Turun kaupungin ja THL:n välinen puitesopimus
Liite 2:Puitesopimuksen liite
Liite 3:Sopimus Varsinais-Suomen sovittelutoimiston liikkeen luovutuksesta (LUONNOS, salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)