Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus45231.10.202223

5888-2020 (08 01 00, 00 04 01, 02 08 00)

Lausunto Paimion kaupungin liittymisestä Turun seudullisen joukkoliikenneviranomaisen toimivalta-alueeseen

Tiivistelmä:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on pyytänyt Turun kaupunginhallitukselta lausuntoa Paimion kaupungin liittymisestä Turun seudullisen viranomaisen toimivalta-alueeseen. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se puoltaa Paimion liittymistä.

Kh § 452

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte:

Taustaa

Föli-alueeseen kuuluvat kunnat ovat tehneet seudullisesta joukkoliikenteestä yhteistoimintasopimuksen (1.1.2012 alkaen), jonka mukaan ”Auran, Maskun, Mynämäen, Nousiaisten, Paimion, Paraisten, Sauvon ja Tarvasjoen kunnilla on oikeus liittyä sopimuksen mukaiseen yhteistyöhön edellyttäen, että Turun seudun joukkoliikenteen viranomaisen toimivalta-alue säilyy liittymisen jälkeen toiminnallisesti tarkoituksenmukaisena ja että yhteistyöhön liittyvä kunta hyväksyy yhteistoimintasopimuksen ja sen mukaiset kustannusten jakoperusteet”.

Yhteinen Fölin joukkoliikenne on alkanut 1.7.2014.

Föli-alueen laajenemista on selvitetty Paimion, Paraisten, Maskun, Nousiaisten ja Mynämäen toiveesta vuonna 2021. Asiaa on käsitelty myös aiemmin, mutta tällöin alueen laajenemiselle ei ollut edellytyksiä, sillä seudullisen liikenteen kustannusjakomalli ei tukenut alueen laajentamista. Seutulinjojen kustannusjakomalli on muutettu vuonna 2019, ja se ottaa nyt huomioon oikeudenmukaisesti myös matkojen pituuden, ei vain matkamäärää. Kustannusjakomalli ei siis enää ole esteenä Föli-alueen laajenemiselle, ja kustannukset jakautuvat oikeudenmukaisesti.

Selvityksen tavoitteena oli arvioida karkealla tasolla liittymisen/laajenemisen vaikutuksia; mm. sen hyötyjä asukkaille, yrityksille ja kunnan vetovoimalle, liikenteen ja sen järjestämisen kustannuksia, vaikutuksia maksu- ja informaatiojärjestelmään, valtion tukien muutosta, ja mahdolliseen liittymiseen ja lautakuntatyöhön liittyviä käytännön kysymyksiä. Fölin toimivalta-alueen laajenemista koskeva selvitys on toimitettu kaikille nykyisille Föli-kunnille ja potentiaalisille uusille Föli-kunnille 17.2.2022 sekä uudelleen 7.3.2022 pieniltä osin päivitetty versio. Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on merkinnyt selvityksen tiedokseen 3.3.2022 § 28.

Laskelmat tehtiin mahdollisten uusien kuntien osalta nykyisen joukkoliikennetarjonnan mukaisena, jotta eri kustannuksia olisi mahdollista vertailla helposti. Kustannusjakomallina käytettiin Fölin nykyistä, vuonna 2019 muutettua jakomallia.

Maksu- ja informaatiojärjestelmän kustannusjaon periaatteena on, että uudet kunnat maksaisivat jatkossa oman asukaslukunsa mukaisen osuuden maksu- ja informaatiojärjestelmästä kuten nykyisetkin Föli-kunnat. Koska nykyiset Föli-kunnat ovat jo satsanneet merkittävästi maksu- ja informaatiojärjestelmään, maksaisivat uudet kunnat osuuden jo tehdyistä investoinneista – ei kuitenkaan järjestelmän aiemmasta ylläpidosta.

Paimio hakee Fölin jäsenyyttä, kun taas Masku, Nousiainen, Mynämäki ja Parainen eivät hae sitä. Nousiaisten kunnanvaltuusto päätti hakea Turun seudullisen joukkoliikenneviranomaisen toimivalta-alueeseen, mutta käytännössä Maskun päätös olla hakematta estää myös Nousiaisten haun, sillä viranomaisalueen on oltava toiminnallisesti tarkoituksenmukainen ja Nousiainen sijaitsee Turusta ja Raisiosta katsoen Maskun takana.

Liittymishakemus

Paimion kaupunginvaltuusto on päättänyt 14.9.2022, että se esittää Turun seudun joukkoliikennelautakunnalle, että Paimio liittyy Turun seudun joukkoliikenneviranomaisen toimivalta-alueeseen. Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on 21.9.2022 § 115 päättänyt pyytää Turun kaupungilta, Kaarinan kaupungilta, Raision kaupungilta, Liedon kaupungilta, Naantalin kaupungilta ja Ruskon kunnalta lausunnon Fölin toimivalta-alueen laajentamisesta Paimion kaupunkiin.

Lausunnot pyydetään toimittamaan seudulliselle joukkoliikenteelle viimeistään 1.11.2022.

Kaarinan kaupunki, Raision kaupunki, Liedon kaupunki, Naantalin kaupunki ja Ruskon kunta ovat kaikki osaltaan antaneet puoltavat lausunnot Paimion hyväksymistä Turun seudullisen joukkoliikenneviranomaisen toimivalta-alueeseen.

Paimion liittymisen vaikutuksista

Paimion kaupunki täyttää Föli-kuntien välisen yhteistyösopimuksen vaatimukset. Paimion mahdollisen liittymisen jälkeen Turun seudun joukkoliikenteen viranomaisen toimivalta-alue säilyy toiminnallisesti tarkoituksenmukaisena ja Paimio hyväksyy yhteistoimintasopimuksen ja sen mukaiset kustannusten jakoperusteet.

Paimio osallistuu jatkossa liikennöinnin lisäksi maksu- ja informaatiojärjestelmän investointeihin ja liikenteen järjestämiskustannuksiin (hallinto). Lisäksi Paimio maksaa kertaluonteisen liittymismaksun jo tehdyistä maksu- ja informaatiojärjestelmähankinnoista. Liittymismaksusta saadun tulon käytöstä sovitaan nykyisessä Fölissä erikseen.

Turun tulot saattavat nousta Paimion liittymisen myötä jonkin verran (arviolta 15.000 e/v), sillä Turku saa paimiolaisten kausikorttimatkustajien matkoista lisää sisäisen liikenteen nousukorvauksia. Paimion liittyminen ei lisää Turun kustannuksia. Mitä enemmän paimiolaiset hyödyntävät Föliä, sitä parempi se on Turulle. Tärkein hyöty Turulle koskee sitä, että turkulaiset saavat Fölissä lisää palveluja ja Turussa sijaitsevien yritysten työvoiman saatavuus helpottuu.

Paimion liittyminen Föliin ei käytännössä vaikuta Raision, Naantalin, Liedon tai Ruskon joukkoliikenteen kustannuksiin. Kaarinan nettokustannukset joukkoliikenteestä saattavat kasvaa hieman Paimion liittyessä Föliin. Laajeneminen on kaikkien nykyisten Föli-kuntien kannalta positiivinen asia, sillä kattavat ja yhtenäiset joukkoliikennepalvelut koko työssäkäyntialueella helpottavat yritysten sijoittumista alueelle, edistävät matkailua ja ovat positiivinen imagotekijä.

Seudullinen joukkoliikenne pitää Paimion hyväksymistä Turun seudun joukkoliikenteen viranomaisalueeseen perusteltuna.

Oheismateriaali 1Lausuntopyyntö

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää ilmoittaa lausuntonaan Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle, että se puoltaa Paimion hyväksymistä Turun seudullisen joukkoliikenneviranomaisen toimivalta-alueeseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, seudullinen joukkoliikenne
lausTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta