Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus40026.09.202211

5516-2022 (00 00 01)

Logomo Oy:n osakkeiden kauppa ja omistajan ennakkonäkemys vuokrasopimuksen täydentämiseksi

Tiivistelmä: -

Kh § 400

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen 22.9.2022:

Logomo Oy on Turun strateginen osakkuusyhtiö, jossa kaupungin omistusosuus on 39 % Sunborn Events Oy:n omistaessa 61 % yhtiön osakkeista. Yhtiön toimialana on harjoittaa Logomon tapahtumatilat Oy:ltä pitkäaikaisesti vuokraamissaan tiloissa tapahtumien järjestämiseen liittyvää liiketoimintaa.

Logomon tapahtumatilat Oy on Turun operatiiviseksi määritelty tytäryhtiö, jossa kaupungin omistusosuus on 51 % Sunborn Events Oy:n omistaessa 49 % yhtiön osakkeista. Yhtiön toimialana on omistaa ja hallita tapahtumarakennusta.

Molemmat yhtiöt ovat pyytäneet omistajan ennakkonäkemystä niiden välille solmitun vuokrasopimuksen täydentämiseksi. Kaupunginhallitus on asiassa hallintosäännön mukaan toimivaltainen, koska vuokrasopimuksen täydennyksellä on erottamaton asiayhteys jäljempänä kuvattuun kaupunginhallituksen toimivallassa olevaan Logomo Oy:n osakekauppaan.

Logomo Oy:n osakkeiden kauppa

Kaupunginvaltuuston 14.2.2022 hyväksymässä omistajapolitiikassa todetaan, että kaupungin osakkuus Logomon yhtiöissä perustuu elinkeinopoliittisesti luovien alojen, kulttuurin ja matkailun toimintaedellytysten parantamiseen.  Omistajapolitiikassa on kuitenkin todettu, että kaupunki voi perustellusta syystä alentaa omistusosuuttaan Logomo Oy:ssä tai luopua yhtiön koko osakekannasta.

Sunborn Events Oy on käynnistänyt kaupungin kanssa neuvottelut siitä, että yhtiö ostaisi kaupungin omistamat Logomo Oy:n osakkeet. Sunborn Events Oy on ilmoittanut sitoutuvansa osakekaupan myötä kehittämään pitkäjänteisesti Logomon tapahtumatoimintoja.

Osakkeiden kauppahinnan määrittelemiseksi on laadittu oheismateriaalina 1 oleva kaupungin tilintarkastusyhteisön arvio yhtiön osakkeiden substanssiarvosta.  Kaupungin omistamien osakkeiden kauppahinnaksi muodostuu 105.300 euroa. Lisäksi kaupungin aiempi sitoumus yhtiön pääomittamisesta enintään 600.000 eurolla raukeaa siten, että kaupungilla ei ole enää jatkossa velvollisuutta pääomittaa yhtiötä.

Kaupungin ehtona kaupalle on, että Logomon tapahtumatilat Oy:n osakassopimuksesta poistetaan siihen vuonna 2020 lisätty kappale 11, jonka mukaan ”kaupungilla on velvollisuus lunastaa Sunbornilta Logomo Oy:n ja Logomon tapahtumatilat Oy:n osakkeet, mikäli kaupunki ei suostuisi ottamaan käyttöön aikaisemman sopimuksen mukaisia viiden vuoden ns. optiokausia”.

Logomo Oy:n ja Logomon tapahtumatilat Oy:n välisen vuokrasopimuksen täydentäminen

Logomo Oy:n ja Logomon tapahtumatilat Oy:n hallitukset ovat päättäneet samansisältöisesti pyytää omistajan ennakkonäkemyksenä lupaa hyväksyä Logomo Oy:n ja Logomon tapahtumatilat Oy:n välinen vuokrasopimuksen täydennys.

Keskeisenä muutoksena esitetään, että nykyisen vuokrasopimuksen (määräaikainen 30.8.2028 saakka ja optiokaudet 5 + 5 vuotta vuoteen 2038 saakka) optiokausista luovutaan ja määräaikaista sopimuskautta pidennetään vuoteen 2037 saakka. Etenkin vuokralaisen rahoittamien kiinteistöön kohdistuvien kehittämisinvestointien kuolettaminen edellyttää vuokrasopimuksen rakenteen muuttamista esitetyllä tavalla.

Lisäksi vuokrasopimukseen on nykyisen pääoma- ja ylläpitovuokran lisäksi otettu vuokralaisen liikevaihtoon sidottu lisävuokraelementti, jolla tavoitellaan jatkossa kiinteää vuokrasopimusta parempaa tuottoa myös kaupungin tytäryhtiönä toimivalle Logomon tapahtumatilat Oy:lle.

Kauppakirja ja vuokrasopimus perustuvat markkinaehtoiseen käypään hintatasoon eivät ne ole sopimusehtojensa osalta poikkeuksellisia. Järjestelyn ei voida katsoa sisältävän Euroopan unionin valtiontukisääntelyn tarkoittamaa kiellettyä valtiontukea.

Liite 1Osakkeiden kauppakirja (salassa pidettävä, JulkL 24 § 20 kohta) 

Liite 2Logomo Oy:n ja Logomon tapahtumatilat Oy:n välinen vuokrasopimuksen täydennys, liiketoimintaa kuvaava rakenne ja vuokrasopimus (salassa pidettävä, JulkL 24 § 20 kohta) 

Oheismateriaali 1Kauppahinnan substanssiarvoa koskeva laskelma

Oheismateriaali 2Logomo Oy:n ja Logomon tapahtumatilat Oy:n ennakkonäkemyspyynnöt

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että kaupunki myy omistamansa Logomo Oy:n osakkeet nrot 62–100 Sunborn Events Oy:lle liitteenä 1 olevan kauppakirjan mukaisin ehdoin ja,

että Logomon tapahtumatilat Oy:n osakassopimuksesta poistetaan siihen vuonna 2020 lisätty kappale 11 esittelytekstin mukaisesti.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää ennakkonäkemyksenään Logomo Oy:lle ja Logomon tapahtumatilat Oy:lle, että yhtiöt voivat hyväksyä liitteenä 2 olevan vuokrasopimuksen täydennyksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Virtanen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

aoLogomo Oy
aoLogomon tapahtumatilat Oy
aoSunborn Events Oy
tpvKonsernihallinto


Liitteet:

Kh § 400
Liite 1:Osakkeiden kauppakirja (salassa pidettävä, JulkL 24 § 20 kohta)
Liite 2:Logomo Oy:n ja Logomon tapahtumatilat Oy:n välinen vuokrasopimuksen täydennys, liiketoimintaa kuvaava rakenne ja vuokrasopimus (salassa pidettävä, JulkL 24 § 20 kohta)