Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus40526.09.202216

13664-2021 (10 00 01, 10 00 02)

Turun hallinto-oikeuden päätös / "Pihlajaniemi" asemakaavanmuutoksen 26/2018 edellyttämä maankäyttösopimus

Tiivistelmä:

Pihlajaniemen kaava-alueen vieressä asuva yksityishenkilö on valittanut Turun hallinto-oikeuteen valtuuston päätöksestä, jolla on hyväksytty muun muassa Pihlajaniemen asemakaavamuutoksen edellyttämä maankäyttösopimus. Turun hallinto-oikeus on hylännyt valituksen.

Kh § 405

Ympäristölakimies Nina Mattila 15.9.2022:

Kaupunginvaltuusto on 14.2.2022 § 25 hyväksynyt "Pihlajaniemi" asemakaavanmuutosehdotuksen 26/2018 edellyttämät sopimukset (maankäyttösopimus, Pihlajaniemen kiinteistökaupan esisopimus, Pihlajaniemen kauppakirja, Latokarin alueen kiinteistökaupan esisopimus, Latokarin alueen kauppakirja). Kaupunginhallitus on 28.2.2022 § 87 päättänyt, että kaupunginvaltuuston päätös 14.2.2022 § 25 pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta. Pihlajaniemen kaava-alueen vieressä asuva yksityishenkilö on valittanut päätöksestä.

Turun hallinto-oikeus on päätöksellään 6.9.2022 hylännyt valituksen. Hallinto-oikeus toteaa, että maankäyttösopimuksella kaupunki ja maanomistaja voivat sopia monipuolisesti kaavan toteuttamiseen liittyvistä keskinäisistä velvoitteistaan sekä muista kaavan toteuttamiseen liittyvistä kysymyksistä. Lainsäädännössä ei ole tarkemmin säännelty maankäyttösopimuksen sisältöä, eikä maankäyttö- ja rakennuslaista tai muusta maankäyttösopimusta koskevasta lainsäädännöstä johdu, että kaupungin ja maanomistajan tulisi valituksessa esitetyin tavoin maankäyttösopimuksessa sopia asemakaava-alueelle rakentamisesta kolmannelle osapuolelle mahdollisesti aiheutuvien haittojen tai vahinkojen korvaamisesta. Vahinkojen korvaamisessa on lisäksi kysymys vahingonkärsijän ja vahingosta vastuussa olevan välisestä asiasta, jossa sovellettavaksi tulevat vahingonkorvauslaissa tai ympäristövahinkojen korvaamisesta annetussa laissa säädetyt menettelyt. Kaupunginvaltuuston päätös hyväksyä maankäyttösopimus ei näin ollen ole kuntalaissa tarkoitetulla tavalla lainvastainen. Tällä kaupunginvaltuuston valituksenalaisella päätöksellä ei ole ratkaistu asemakaavan sisältöä, eikä valtuuston päätös hyväksyä maankäyttösopimus ole siten myöskään asemakaavan sisältöön liittyvillä valituksessa esitetyillä perusteilla lainvastainen.

Turun hallinto-oikeuden päätökseen sai hakea muutosta valittamalla, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 6.9.2022

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.