Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus39426.09.20227

9350-2022 (01 01 00)

Lastenvalvojan viran perustaminen hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden perheoikeudelliseen yksikköön

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden perheoikeudelliseen yksikköön perustetaan 1.10.2022 lukien lastenvalvojan virka

Kh § 394

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Urpo Matilainen 29.8.2022:

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa on esittänyt, että hyvinvoinnin palvelukokonaisuuteen perheoikeudelliseen yksikköön perustetaan 1.10.2022 lukien lastenvalvojan virka.

Uuden pysyvän viran tarve liittyy Turun perheoikeudellisen yksikön seudullisen toiminnan laajentumiseen ja tästä johtuvaan lastenvalvojien työtehtävien määrän kasvuun, palvelujen ruuhkautumiseen ja palveluun pääsemisen hidastumiseen. Virkaan kuuluvia työtehtäviä on hoidettu määräaikaisessa palvelussuhteessa 1.6.2022 lukien.

Turun perheoikeudellinen yksikkö on vastannut 1.3.2020 alkaen perheoikeudellisista palveluista Kaarinan, Kemiönsaaren, Koski Tl:n, Kustavin, Laitilan, Liedon, Marttilan, Maskun, Mynämäen, Naantalin, Nousiaisten, Paimion, Paraisten, Pyhärannan, Raision, Ruskon, Salon, Sauvon, Someron, Taivassalon, Turun ja Vehmaan asukkaille. Pöytyän osalta 15.4.2021 lukien ja Uudenkaupungin osalta 1.4.2022 lukien. 1.1.2023 toiminta laajentuu käsittämään myös Auran, Oripään ja Loimaan.

Perheoikeudellisen yksikön toimialueen väestöpohja on tällä hetkellä 460 340 henkilö ja lastenvalvojat palvelevat sopimuskuntien asukkaita neljässä pysyvässä palvelupisteessä sekä palvelupäivillä eri kunnissa. Lastenvalvojien lakisääteisten tehtävien hoitaminen edellyttää, että henkilöresursseja on riittävästi. Perheoikeudellisessa yksikössä työskentelee tällä hetkellä kolmetoista lastenvalvojaa ja kaksi lakimieslastenvalvojaa.

Yksikön toiminnasta syntyvät kustannukset jaetaan sopimuskuntien kesken suhteutettuna asukaslukuun.

Sosiaali- ja terveysjohtajan esityksessä on kuvattu tarkemmin lastenvalvojien työtehtäviä ja perustettavaksi esitetyn viran tarvetta. Lastenvalvojan viran perustaminen ei sisälly hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden vuoden 2022 henkilöstösuunnitelmaan, eikä määrärahoja ole budjetissa. Esityksen mukaan uusien kuntien liittyminen maakunnalliseen palveluun ja tästä aiheutuva palvelutarpeen lisäys ei ollut vielä viime vuonna tiedossa. Esityksen mukaan tehtävien tarve on kuitenkin vakiintunut. Koska kyse on pysyvästä työvoiman tarpeesta ei määräaikaiselle palvelussuhteelle ole kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain edellyttämää perustetta. Em. syystä viran perustaminen on perusteltua ja tarkoituksenmukaista.

Viran perustamisesta aiheutuva kustannusvaikutus on jatkossa vuositasolla 55 347 €/vuosi.

Henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole huomautettavaa tehtyyn esitykseen.

Liite 1Lomake viran perustamisesta

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tiedHyvinvointi
tiedKonsernihallinto, henkilöstöpalvelut
tpvKonsernihallinto, operatiiviset henkilöstöasiat


Liitteet:

Kh § 394
Liite 1:Lomake viran perustamisesta