Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus39226.09.20225

9740-2022 (01 01 00)

Johtavan sosiaalityöntekijän viran perustaminen hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden lastensuojelun sijaishuollon sosiaalityöyksikköön

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden lastensuojelun sijaishuollon sosiaalityöyksikköön perustetaan 1.10.2022 lukien johtavan sosiaalityöntekijän virka

Kh § 392

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Urpo Matilainen 29.8.2022:

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa on esittänyt, että hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden lastensuojelun sijaishuollon sosiaalityöyksikköön perustetaan 1.10.2022 lukien johtavan sosiaalityöntekijän virka. Viran perustamisessa on kyse 1.9.2021 lukien määräaikaisella henkilöstöllä hoidetun tehtävän vakinaistamisesta.

Tilapäinen johtavan sosiaalityöntekijän virka otettiin hyvinvoinnin palvelukokonaisuudessa käyttöön syksyllä 2021 sijaishuollon sosiaalityön yksikköön. Palkkaamisella on mm. pyritty keventämään yksikön johtavan sosiaalityöntekijän työkuormaa. Lastensuojelulain mukanaan tuomat velvoitteet ja valvontavastuu ovat organisaatiomuutoksen jälkeen osoittaneet, että johtavan sosiaalityöntekijän tehtäväkenttä on liian laaja, kaikkia johtamiseen liittyviä tehtäviä ei ole mahdollista hoitaa työajan puitteissa

Lisäksi yksikössä on ollut huomattavaa rekrytointivaikeuksia. Sosiaalityöntekijöiden vaihtuvuus on ollut suurta ja uusi virka on tärkeä, jotta yksikössä työskentelevien ylikuormitusta voidaan ehkäistä ja sosiaalityöntekijöiden siirtymistä muihin tehtäviin vähentää. Virka tarvitaan myös yksikössä aloittavien uusien viranhaltijoiden perehdytykseen.

Lastensuojelun johtamisen vahvistaminen on perhe- ja sosiaalipalvelujen johtoryhmässä sovittu lisättäväksi osaksi vuoden 2022 sopeuttamisohjelmaa - tavoite on sosiaalityöntekijöiden sitoutumisen paraneminen. Tämä tuo kustannussäästöä, kun rekrytointiin ja perehdyttämiseen käytettyä työaikaa kohdistetaan suoraan asiakastyöhön.

Esitys johtavan sosiaalityöntekijän viran perustamisesta ei sisälly hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden vuoden 2022 henkilöstösuunnitelmaan eikä talousarvioon. Vakanssin kustannusvaikutus on jatkoissa vuositasolla n. 64 000 €.

Esityksen mukaan tehtävän tarve on vakiintunut ja kyse on pysyvästä työvoiman tarpeesta eikä määräaikaiselle palvelussuhteelle ole kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain edellyttämää perustetta. Em. syystä vakituisen viran perustaminen on perusteltua, vaikka tätä ei ole huomioitu henkilöstösuunnitelmassa.

Sosiaali- ja terveysjohtajan esityksessä on kuvattu tarkemmin johtava sosiaalityöntekijän työtehtäviä ja perustettavaksi esitetyn viran tarvetta. Henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole perusteita lausua viran tarpeesta toisin sosiaali- ja terveysjohtajan esityksen kanssa. Henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole muutoinkaan huomautettavaa tehtyyn esitykseen.

Liite 1Lomake viran perustamisesta

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tiedHyvinvointi
tiedKonsernihallinto, henkilöstöpalvelut
tpvKonsernihallinto, operatiiviset henkilöstöasiat


Liitteet:

Kh § 392
Liite 1:Lomake viran perustamisesta