Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus35429.08.20226

9334-2022 (01 01 00)

Asemakaavapäällikön viran perustaminen kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuteen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuteen perustetaan asemakaavapäällikön virka 1.10.2022 lukien

Kh § 354

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Tarja Kullanmäki 23.8.2022:

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi on esittänyt, että kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuteen perustetaan 1.10.2022 lukien asemakaavapäällikön virka, jonka tehtäväkohtainen palkka on 5.823,70 €/kk (TS/ PR III, VL 4B) ja jonka kelpoisuusvaatimuksena on teknillisessä korkeakoulussa tai yliopistossa suoritettu arkkitehdin tutkinto ja riittävä kokemus kaavoituksesta ja maankäytön suunnittelusta. Kaupunkiympäristöjohtaja on lisäksi esittänyt, että perustettava virka saadaan täyttää julkisella haulla ilman erillistä lupamenettelyä.

Esityksessä on todettu, että kaavoituksen vastuualue on toiminut nykymuodossaan vuodesta 2019 lähtien, jolloin muodostettiin kaavoituksen sisälle erilliset yksiköt kaavoituksen tukeen ja yleiskaavoitukseen. Kaavoituksesta ja näistä erillisistä yksiköistä on vastannut kaavoituspäällikkö. Vuoden 2019 jälkeen kaavoituksen resursseja on merkittävästi kasvatettu kaavoituksen sujuvuuden varmistamiseksi ja kaavahankkeiden ruuhkan purkamiseksi. Tämä on johtanut siihen, että kaavoituspäällikön alaisuudessa on nykyään 20 kaavoitus- ja maisema-arkkitehtia kahden yksikön esimiehen lisäksi. Tilanne on esimiestyön kannalta kestämätön, koska nykytila ei mahdollista esimieheltä riittäviä resursseja käynnissä olevien hankkeiden ohjaamiseen ja sitä kautta hankkeiden sujuvan etenemisen varmistamiseen.

Esityksessä on myös todettu, että asian ratkaisemiseksi on valmisteltu kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus -palvelualueen organisaatiomuutosta kaavoituksen vastuualueen osalta eri vaihtoehtojen pohjalta, joita on käsitelty kaavoituksen työpaikkakokouksessa ja kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden yhteistoimintaelimessä. Kaikki valmistellut mallit lähtevät siitä, että kaavoituksen vastuualue jaetaan vähintään kahteen kokonaisuuteen ja sisältävät uuden päällikön viran perustamisen kaavoituspäällikön esimiestyön vahvistamiseksi. Eri vaihtoehtojen vertailun jälkeen on päädytty vaihtoehtoon, jossa palvelualueen nykyinen kaavoituksen vastuualue jaetaan kahdeksi vastuualueeksi, jotka vastaavat pääsääntöisesti erillisistä alueellisista kokonaisuuksista. Toinen vastuualue vastaa keskusta-alueen kaavoituksesta ja toinen keskustaa ympäröivien alueiden kaavoituksesta. Keskusta-alueen kaavoituksen yksiköitä ovat asemakaavoitus ja yleiskaavoitus ja vastuualuetta johtaa kaavoituspäällikkö. Keskustan ulkopuolisen alueen kaavoituksen yksiköitä ovat asemakaavoitus sekä kaavoituksen tuki ja vastuualuetta johtaa perustettavaksi esitettävässä virassa asemakaavapäällikkö.

Vaikka asemakaavapäällikön viran perustamista ei ole huomioitu palvelukokonaisuuden v. 2022 henkilöstösuunnitelmassa, palvelukokonaisuuden antaman tiedon mukaan asiasta on sovittu kansliapäällikön kanssa. Esityksen mukaan viran perustamisen kustannusvaikutus vuositasolla on noin n. 94.000 €. Syntyvistä palkkakustannuksista n. 50 % voidaan rahoittaa kaavoitussopimusten kautta saatavilla kaavoituskorvauksilla yksityisiltä maanomistajilta. Loppuosa työstä liittyy kaupungin omiin hankkeisiin ja hallinnollisiin tehtäviin.

Konsernihallinnon henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole perusteita lausua toisin perustettavaksi esitettävän viran toiminnallisesta tarpeesta. Henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole muutoinkaan huomautettavaa palvelukokonaisuuden esitykseen. Aiheutuvat palkkakustannukset tulee sisältyä kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden talousarvioon. Palvelukokonaisuuden tulee lisäksi huomioida asetetut tavoitteet henkilöstön määrän kehityksessä.

Liite 1Lomake viran perustamisesta

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö
tiedKonsernihallinto, henkilöstöpalvelut
tpvKonsernihallinto, operatiiviset henkilöstöasiat


Liitteet:

Kh § 354
Liite 1:Lomake viran perustamisesta