Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus33115.08.20223

8992-2022 (04.04)

Ystävyyskaupunkisuhteen solmiminen Turun ja ukrainalaisen Harkovan kaupungin välille

Tiivistelmä: -

Kh § 331

Kansainvälisten asioiden päällikkö Mika Akkanen 10.8.2022:

Venäjän Ukrainaa vastaan 24.2.2022 aloittamien sotatoimien aikana on Turun kaupunki tukenut useilla tavoilla kaupunkiin saapuneita ukrainalaisia pakolaisia. Lisäksi kaupunki on eri tavoin osoittanut solidaarisuutta hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle Ukrainalle. Kaupunki on tehnyt tiivistä yhteistyötä Ukrainan Helsingin suurlähetystön kanssa sodan alusta alkaen.

Turun kaupungin ja Ukrainan suurlähetystön yhteydenpidossa on noussut esiin ajatus ystävyyskaupunkisuhteen solmimisesta Turun ja ukrainalaisen kaupungin välillä. Tällä suhteella olisi useita eri tavoitteita lyhyemmällä tähtäyksellä käynnissä olevan sodan sekä pidemmällä tähtäyksellä sodan jälkeisenä Ukrainan jälleenrakennuksen aikana. Tavoitteissa on mukana sodasta johtuvia ukrainalaista ystävyyskaupunkia tukevia elementtejä, mutta myös tasapuolisia modernin kaupunkiyhteistyön elementtejä:

Ukrainan suurlähetystön kautta Turun kaupungille on ystävyyskaupunkisuhteen solmimispyynnön tehnyt Harkova (ukrainaksi H’arkiv). Harkova on Ukrainan toiseksi suurin kaupunki ja Koillis-Ukrainassa sijaitsevan Harkovan alueen hallintokaupunki. Harkova sijaitsee n. 400 km itään pääkaupunki Kiovasta. Vuonna 2021 Harkovan kaupungin väkiluku oli n. 1,4 miljoonaa. Kaupungissa on useita yliopistoja. Se onkin yksi Ukrainan kulttuurin ja koulutuksen keskuksista. Harkova on myös yksi Ukrainan tärkeimmistä logistisista keskuksista. Kaupunki on myös merkittävä teollisuuskeskus. Harkova perustettiin 1650-luvulla. Se oli itsenäisen Ukrainan pääkaupunki vuosina 1917–1921 ja Neuvostoliiton alkuaikoina Ukrainan sosialistisen neuvostotasavallan pääkaupunki vuosina 1921–1934.

Harkovan kaupungin kanssa on valmisteltu ystävyyskaupunkisopimus, jonka sisältö on hengeltään eri yhteistyömuodot laajalti mahdollistava. Se huomioi em. lyhyen ja pitkän tähtäyksen tavoitteet sekä mahdollistaa myös uudet aloitteet. Harkova on kokonsa ja profiilinsa perustella mielekäs kaupunki Turulle yhteistyösuhteen luomiseksi.

Turun kaupungin hallintosääntö ei erityisesti määrittele ystävyyskaupunkisuhteen solmimiseen liittyvää käytäntöä. Siksi on hallintosäännön § 4 perusteella perusteltua, että kaupunginhallitus tekee asiasta päätöksen.

Esitän, että kaupunginhallitus hyväksyy Turun ja Harkovan kaupunkien välille valmistellun ystävyyskaupunkisopimuksen ja oikeuttaa pormestarin allekirjoittamaan sen.

Liite 1Ystävyyssopimus Harkovan (Ukraina) ja Turun (Suomi) välillä

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan sopimuksen ja valtuuttaa pormestarin allekirjoittamaan sopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli pormestari Minna Arve.

Jakelu

aoHarkovan kaupunki
tiedKonsernihallinto, kansainväliset asiat ja protokollapalvelut
tpvXXXXX


Liitteet:

Kh § 331
Liite 1:Ystävyyssopimus Harkovan (Ukraina) ja Turun (Suomi) välillä