Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus30120.06.202215

7624-2022 (02 08 00)

Varissuon terveysaseman neuvolapalvelujen väistötilan hankinta

Tiivistelmä: -

Kh § 301

Tilahallintapäällikkö Sami Männistö ja asiakasvastaava Hanna Kuiko 9.6.2022:

Varissuon terveysasema toimii tällä hetkellä osoitteessa Nisse Kavonkatu 3.

Rakennus on valmistunut vuonna 1983. Terveysasemalta löytyvät Varissuon asiakaskuntaa palvelevat lähipalvelut: neuvola, lääkinnällinen kuntoutus, suun terveydenhuolto, TyksLab-toiminnot sekä terveysasematoiminnot. Tilatarve on yhteensä palveluille noin 3.000m2.

Terveysaseman tiloissa on pidemmällä aikavälillä koettu sisäilmahaittaa ja osana sisäilmatutkimuksia kohteeseen teetettiin kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus syksyllä 2019. Tutkimuksen suoritti insinööritoimisto Kiinteistöasiantuntijat Oy. Raportti valmistui 14.1.2020 ja tutkimuksen pohjalta edellytettiin vielä ulkoseinien ja alapohjan korjaustarpeiden lisätutkimusta. Lisätutkimukset suoritti Kiwa Inspecta ja tutkimusrapotti valmistui 17.3.2020.

Tutkimuksissa selvisi, että rakennuksessa on laajoja vaurioita julkisivurakenteissa sekä alapohjassa, myös rakennuksen ikkunat ovat käyttöikänsä päässä. Sisätiloissa alkuperäiset lattiapintojen muovimatot ovat käyttöikänsä päässä, lisäksi osassa tiloja sisäilman kuitupitoisuudet olivat huomattavan korkeita. Rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmän todettiin olevan uusimisen tarpeessa ja myöskään sähköasennukset eivät vastaa nykypäivän terveydenhuollon vastaanottotilojen vaatimuksia. Raporttien yhteenvetona suositeltiin koko rakennuksen peruskorjaamista ja toiminnan siirtämistä väistötiloihin.

Kaupunginhallitus päätti 7.3.2022 §101 hyväksyä Varissuon terveysaseman väistötilaksi Pihlajalinna Omasairaala Oy:n tilat osoitteessa Joukahaisenkatu 9, Turku. Pihlajalinna tarkensi myöhemmin tarjoamansa tilakokonaisuuden neliömäärää, joka ei ole riittävä eikä mahdollista suun terveydenhuollon ja neuvolan tilojen sijoittumista terveysaseman vastaanottotilojen yhteyteen. Esitys suun terveydenhuollon tulevasta tilaratkaisusta tuodaan erillisenä esityksenä käsittelyyn.

Maaliskuun päätöksessään kaupunginhallitus edellytti hyvinvoinnin palvelukokonaisuudelta kesäkuuhun mennessä selvitystä mahdollisuudesta järjestää neuvolapalvelut jatkossakin Varissuon alueella. Tilapalvelut on selvittänyt väistötilojen vaihtoehtoja olemassa olevista omista tiloista, sekä myös tehnyt markkinakartoitusta vuokratiloista Varissuon alueella ja sen lähettyvillä.

Neuvolapalvelujen väistötilaratkaisu, vaihtoehto 1

Tilapalvelut on alustavasti selvittänyt neuvolapalvelujen sijoittumista osoitteeseen Skanssinkatu 10, Skanssin kauppakeskuksen 1.kerroksen tiloihin. Saadun tarjouksen mukaisesti kohteesta tarjotaan kaupungin vuokrattavaksi tiloja, joiden kokonaistilamäärä on noin 406 m2.

Kohteen vuokranantaja on ESCF II Finland Holding Oy. Vuokrapyynti tilasta on muutostyöt mukaan lukien 23.633 €/kk, 283.599 €/vuosi (alv 0 %). Tiloissa tultaisiin tekemään muutostöitä neuvolapalvelujen tarpeiden mukaisesti. Tilaan rakennettaisiin 8 vastaanottohuonetta sekä neuvolan tarvitsemat oheistilat. Alustava arvio muutostöiden kustannuksista on 453.000 € (alv 0 %).

Vuokrasopimus tiloista alkaa, kun tilat ovat käyttöön otettavissa, kuitenkin viimeistään 1.1.2023 ja vuokrasopimus on irtisanottavissa ensimmäisen kerran 31.12.2025 loppuun, 12 kuukauden irtisanomisajalla.

Varissuon liikekeskuksesta on matkaa Skanssin kauppakeskukseen noin 4 km. Fölireitit 12 ja 99 liikennöivät kaupunginosien välillä 30 minuutin välein, joten kohde on helposti saavutettavissa joukkoliikenteen turvin.

Omilla autoillaan liikkuville asiakkaille Skanssin kauppakeskus tarjoaa hyvät ja veloituksettomat pysäköintimahdollisuudet.

Neuvolapalvelujen väistötilaratkaisu, vaihtoehto 2

Toisena vaihtoehtona tilapalvelut on selvittänyt neuvolapalvelujen sijoittumista Varissuon Liikekeskukseen, osoitteessa Littoistentie 81.Kohteesta tarjotaan kaupungin vuokrattavaksi n. 306m2 tiloja. Kohteen vuokranantaja on KOy Varissuon Liikekeskus. Vuokrapyynti tilasta, muutostyöt mukaan lukien, on 17.160 €/kk, 205.925 €/vuosi (alv 0 %). Alustava arvio muutostöiden kustannuksista on 495.000 € (alv 0 %).

Tilassa tullaan tekemään muutostöitä neuvolapalveluiden tarpeiden mukaisesti. Tarjottu tilamäärä ei kuitenkaan mahdollista 8 vastaanottohuoneen rakentamista tarvittavine oheistiloineen niin, että asiakkaille jäisi riittävästi odotustilaa. Tässä vaihtoehdossa vastaanottohuoneiden määrää olisi vähennettävä 1-2 huoneella tai asiakkaiden odotustilaksi hyödynnettävä kauppakeskuksen yleistä käytävätilaa, joka asettaa mahdollisesti käytännön toimintaan haasteita täyden tietosuojan toteutumisen suhteen.

Vuokrasopimus tiloista alkaisi 1.1.2023 ja vuokrasopimus on irtisanottavissa ensimmäisen kerran 31.12.2025 loppuun, 12 kuukauden irtisanomisajalla.

Varissuon liikekeskus sijaitsee aivan kaupunginosan keskustassa ja on alueen asukkaille helposti saavutettavissa.

Rajoituslain huomioiminen vuokrauksissa:

Laki  kuntien ja kuntayhtymien eräiden oikeustoimien väliaikaisesta rajoittamisesta sosiaali- ja terveydenhuollossa (548/2016) 3 §:n 1 ja 2 momentti:

Kunnan ja kuntayhtymän tulee sisällyttää tämän lain voimaantulon jälkeen tehtäviin ja vuoden 2023 jälkeen voimassa oleviin sopimuksiin yksityisen palvelun tuottajan kanssa ja rakennusten ja toimitilojen vuokra- tai muuta käyttöoikeutta koskeviin sopimuksiin sopimusehto, jonka mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon lakisääteisessä järjestämisvastuussa olevalla on oikeus irtisanoa sopimus vuoden 2024 tai 2025 aikana päättymään kahdentoista kuukauden kuluttua irtisanomisesta ilman, että irtisanomisesta syntyy korvausvelvollisuutta.

Vuokrasopimukset siirtyvät kaupungin vastuulta hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen.

Ehdotus

Konserninhallinnon tilapalvelut ehdottaa Varissuon neuvolapalvelujen korvaaviksi tiloiksi vuokrattavaksi vaihtoehtoa 1, Skanssin Kauppakeskus.

Keskeisimpänä puoltavana tekijänä on kohteen neuvolatoiminnan tarpeisiin paremmin soveltuva tilakoko. Skanssin saavutettavuus julkisella ja yksityisellä liikenteellä onnistuu myös suuren ilmaisen parkkialueen sekä julkisen liikenteen linjojen puolesta.

Muiden palvelujen ohella Skanssin kauppakeskuksessa on kaupungin toimintana tällä hetkellä Yhteispalvelupiste Skanssin Monitori sekä nuorisotila. Toimintojen keskittämisessä muiden palvelujen ääreen voi myös nähdä etua käyttäjän näkökulmasta tarkasteltuna.

Vuositasolla Skanssin kauppakeskuksen vuokra on 77.674,00 € (alv 0 %) kalliimpi Varissuon Liikekeskukseen verraten.

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen ja Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa:

Vaihtoehto 1. mukaiset Skanssin tilat ovat neuvolapalveluiden käyttöön toiminnallisesti soveltuvammat ja työntekijät puoltavat sijoittamista Skanssiin. Varissuon alueen tilanne on kuitenkin palvelutarpeen ja väestörakenteen näkökulmasta erityinen ja tämän vuoksi neuvolapalveluiden väistötilan sijoittaminen Varissuon liikekeskukseen nähdään tarjotun tilan toiminnallisista haasteista huolimatta tarkoituksenmukaisempana vaihtoehtona tarjoten paremman saavutettavuuden alueen asukkaille. Varissuon liikekeskus on sijainniltaan keskeisellä paikalla ja julkisilla kulkuvälineillä usean lapsen kanssa liikkuminen alueen ulkopuolelle saattaisi nostaa kynnystä hakeutua neuvolaan. Kaikkien terveydenhoitajien sijoittuminen Varissuon liikekeskukseen tulee edellyttämään järjestelyjä, joita Skanssin liikekeskuksen sijoittuminen ei olisi edellyttänyt. Varsisuon liikekeskus on lisäksi hinnaltaan edullisempi.

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKiinteistö Oy Varissuon Liikekeskus
tiedHyvinvointi
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut