Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus30320.06.202217

5084-2020 (00 01 05, 00 00 01)

Sytytä Turku -keskustan kehittämiskilpailun voittajan (Saaristolaivasatama) ja Turun kaupungin välisen yhteistyösopimuksen hyväksyminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään hyväksyttäväksi innovaatiokumppanuutta tarkoittavaa yhteistyösopimusta Sytytä Turku -keskustan kehittämiskilpailun kautta valitun Saaristolaivasatama nimisen kumppanuushankkeen omistajan Juho Niemen kanssa

Kh § 303

Kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen, erityisasiantuntija Janne Mustonen ja maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi:

Taustaa ja aikaisemmat päätökset

Kaupunginvaltuusto päätti vuoden 2016 talousarvion yhteydessä Turun keskustan kehittäminen kärkihankkeen asettamisesta. Päätöksessä linjattiin, että kehittämisen painopiste tulee olla kaupallisen ja historiallisen keskustan sekä jokirantojen muodostamassa ydinalueessa.

Kaupunginhallitus toimeenpani kaupunginvaltuuston päätöksen käynnistämällä hankkeen toukokuussa 2016 (kh 2.5.2016 § 177). Kärkihankkeessa tuotettu Keskustavisio 2050 esiteltiin kaupunginhallitukselle elokuussa 2017.

Kaupunginvaltuusto päätti (kv 14.5.2018 § 92) toukokuussa 2018, että keskustan kehittämisen kärkihanke ohjaa kulloinkin toimivaltaisen toimielimen ja viranhaltijan valmistelua ja päätöksentekoa. Lisäksi se hyväksyi seuraavat keskustan kehittämisen tavoitteet:

Edellä mainitussa kaupunginhallituksen päätöksessä yhtenä toimenpiteenä päätettiin innovaatiokilpailun järjestämisestä ja tätä kautta kumppanuuksien hyödyntämisestä toimeenpanon välineinä.

Kaupunginhallitus päätti 11.5.2020 § 208 Sytytä Turku -keskustan kehittämiskilpailun tavoitteista, kilpailumallista, toteutustavasta ja että sarjojen lopulliset voittajat päättää kaupunginhallitus.

Sytytä Turku -kilpailu toteutettiin 19.8.2020 – 1.2.2021. Kilpailun tavoitteena oli löytää kaupungille kehittämispanostuksiin valmiita kumppaneita ja toteuttamiskelpoisia konkreettisia ehdotuksia keskusta-alueen elävöittämiseksi keskustavision mukaiseen suuntaan vastaten yhteen tai useampaan keskustavisiossa määritellyistä päätavoitteista. Lisäksi arvioinnin perusteena oli ehdotusten innovatiivisuus ja kumppanuusmalli.

Sytytä Turku kilpailuraportti löytyy osoitteesta https://www.turku.fi/sytytaturku

Päätös innovaatiokumppanuudesta

Kaupunginhallitus päätti 1.2.2021 § 33 Sytytä Turku -kilpailun voittajat. Yksi voittajista oli Juho Niemen laatima Saaristolaivasatama niminen ehdotus nyt kyseessä olevan alueen kehittämismahdollisuuksien selvittämiseksi. Samalla kaupunginhallitus päätti, että kumppanuudesta tullaan laatimaan ehdotuksen tekijän kanssa innovaatiokumppanuussopimus, joka tuodaan erillisenä päätöksentekoon.

Sytytä Turku -kilpailun tuomaristo perusteli Saaristolaivasataman valintaesitystä kaupunginhallitukselle seuraavasti (ote arviointipöytäkirjasta);

”Saaristolaivasatama niminen idea on tarkastellut ansiokkaasti jokirantaan sitoutuvaa aluetta mahdollisena pienimuotoisen täydennysrakentamisen alueena. Tavoitteena selkeyttää alueen toimintoja sekä liikennettä, liikkumista ja pysäköintiä, liityntää Linnakadulle, jokirantaa sitoutuvien palveluiden kehittämistä ja hakea ratkaisua olemassa olevan pumppaamorakennuksen integrointiin osaksi rakentamista. Suunnitelma on kehittynyt neuvotteluiden kuluessa eri tahojen kanssa yhteistyössä (kaupunkisuunnittelu, satama, jokirannan kehittämishankkeet).

Hakija on esittänyt neuvotteluprosessin yhteydessä tarvittavaa osaamista sekä reagointikykyä haastavan kohteen suunnitteluun. Lähestymistapa suunnitteluun on innovatiivinen ja ratkaisuhakuinen. Neuvottelun yhteydessä hakijalle on ilmoitettu alueeseen liittyvät haasteet, ja hakija on tunnistanut kokonaisuuteen liittyvät haasteet.”

Kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi esitettävä innovaatiokumppanuutta tarkoittava yhteistyösopimus

Kaupunki on neuvotellut liitteenä olevan, nyt päätettäväksi esitettävän yhteistyösopimuksen (liite 1).

Sopimuksen kautta kumppani saa kiinnityksen määräajaksi kaupungin omistamaan alueeseen innovatiivisen kehittämisidean tarkentamiseksi ja suunnittelun edistämiseksi.

Sopimus on määräaikainen tai päättyy kaupungin toimesta tehtävään päätökseen kumppanuuden jatkosta.

Yhteistyösopimuksen tavoitteena on saada sopimuskauden aikana aikaiseksi aluetta koskeva kehityssuunnitelma kaupunginhallituksen käsiteltäväksi ja kaupungin päätös hankkeen etenemisestä tai hankkeen raukeamisesta (vaihe 1).

Mikäli laadittu kehityssuunnitelma hyväksytään kaupunginhallituksessa vaiheen 1 jälkeen, Turun kaupunki käynnistää alueen asemakaavamuutoksen ja asemakaavoitus toteutetaan sopimuskumppanin kanssa kumppanuuskaavoituksella (vaihe 2).

Mahdollisesta asemakaavamuutoksen myötä syntyvästä rakennusoikeuden luovutuksesta kumppanille sovitaan neuvottelumenettelyllä (vaihe 3). Mahdollisten luovutussopimusten hinnoittelu tulee perustumaan alueen käypään hintatasoon, joka määritellään ulkopuolisen AKA-arvioitsijan toimesta.

Mikäli kaupunki päättää olla jatkamatta hanketta vaiheen 1 jälkeen, osapuolien hankeyhteistyö päättyy ilman korvausvelvoitteita puolin ja toisin.

Lähtötiedot ja tarvittavat suunnitteluyhteistyö vaiheessa 1 toteutetaan sopimukseen nimetyn projektiryhmän kautta.

Sopimus ja varausaika päättyy kaupunginhallituksen, tämän yhteistyösopimuksen kautta syntyvään, kehittämissuunnitelmaa koskevaan päätökseen tai viimeistään 31.12.2023.

Suunnittelutyö ja sitä tukevat selvitykset eivät saa aiheuttaa haasteita tai haittaa alueen nykyisille toimijoille / käyttäjille.

Osapuolet toteavat, että tällä yhteistyösopimuksella ja sitä kautta syntyvällä kehityssuunnitelmalla ei ole mahdollista sopia asemakaavoituksen sisällöstä.

Toimivalta

Turun kaupunginvaltuusto on 16.6.2020 § 98 hyväksynyt Turun kaupungin asunto- ja maapoliittiset periaatteet, joiden mukaisesti Innovaatiokumppanuudella on mahdollista saada kiinnitys määräajaksi kaupungin omistamaan alueeseen innovatiivisen kehittämisidean tarkentamiseksi. Innovaatiokumppanuudella toteutettavan lopputuotteen on tuotava merkittävää lisäarvoa tai innovatiivisuutta kaupunkikehitykseen. Innovaatiot voivat liittyä esimerkiksi palveluihin, infraan, energiatehokkuuteen, digitaalisuuteen tai liikennejärjestelmiin. Kaupunki arvioi innovaation sisällön uutuusarvon ja merkittävyyden.

Koska kyseessä on useita eri toimintoja ja palveluita läpileikkaava kehittämisajatus, tulee kokonaisuuden toteutumisen varmistamiseksi innovaatiokumppanuutta koskeva päätös tehdä kaupunginhallituksen toimesta.

Kaupunginhallitus päätti 1.2.2021 § 33 kokouksessaan että innovaatiokumppanuudesta tullaan laatimaan innovaatiokumppanuussopimus, joka tuodaan erillisenä päätöksentekoon.

Liite 1Yhteistyösopimus

Oheismateriaali 1Yhteistyösopimuksen liitekartta alueesta

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoXXXXX
tiedKaupunkiympäristö
tpvKonsernihallinto, elinkeinot, hyvinvointi ja osaaminen


Liitteet:

Kh § 303
Liite 1:Yhteistyösopimus