Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus29820.06.202212

10979-2021 (02 02 01)

Tilintarkastajan raportti Turun kaupungin tilinpäätöksen 31.12.2021 tilintarkastuksesta

Tiivistelmä: -

Kh § 298

Talouspalveluiden vastuualue, talousjohtaja Valtteri Mikkola, konsernilaskennanpäällikkö Merja Vuorinen ja laskentapäällikkö Jutta Nieminen 13.6.2022:

KPMG Oy Ab, vastuunalaisena tilintarkastajana JHTT, KHT Jorma Nurkkala on jättänyt raportin tilinpäätöksen 2021 tilintarkastuksesta 28.4.2022. Tarkastuslautakunta on lähettänyt tilintarkastusta koskevan raportin kaupunginhallitukselle tiedoksi ja toimenpiteitä varten 24.5.2022 § 52. Toimenpiteistä pyydetään antamaan selvitys tarkastuslautakunnalle 31.10.2022 mennessä.

Selvitykset annetaan ainoastaan kohtiin, joihin sisältyy tilintarkastajan suositus tai joihin tilintarkastaja edellyttää toimenpiteitä.

Talousarvion toteutuminen

Tilintarkastaja kiinnittää huomiota talousarvion noudattamiseen kaupungin toiminnassa ja taloudenhoidossa. Huomiota tulee kiinnittää erityisesti talousarvion muuttamiseen ajantasaisesti toiminnan ja talouden tai määrärahatarpeiden ja tuloarvioiden muuttuessa.

Selvitys ja toimenpiteet suosituksen johdosta:

Ongelmaksi kuitenkin jää, että osa loppuvuoden talousarvion sitovien määrärahojen ylityksistä ehtisi valtuuston käsittelyyn vasta talousarviovuotta seuraavan vuoden tammi-helmikuussa, jolloin valtuuston olisi ne joka tapauksessa pakko hyväksyä, koska ylitykset ovat jo tapahtuneet.

Valtionosuuksien perusteet

Tilintarkastaja suosittelee Koski-järjestelmän tietokannan ja raporttien käytettävyyden ja luotettavuuden varmistamiseksi käymään kaikki vanhat virheet läpi ja kuittaamaan ne käsitellyiksi Koski-järjestelmässä. Jatkossa virheet tulee käydä läpi säännöllisesti, selvittää syyt ja kuitata Koski-järjestelmässä.

Edelleen tilintarkastaja suosittelee, että Turun kaupungilla tehtäisiin tarkastusta valtionosuuslaskemiin ja verrattaisiin rahoitusta edelliseen vuoteen sekä selvitettäisiin, mistä eroavaisuudet johtuvat vuosien välillä dokumentoidusti oppilastietojen ja valtionosuuksien oikeellisuuden varmentamiseksi.

Selvitys ja toimenpiteet suosituksen johdosta:

Havainnot tilinpäätöksen tarkastuksesta

Myyntisaamiset ja niiden ikäjakauma

Tilintarkastaja suosittelee, että myyntireskontra täsmäytetään kuukausittain kirjanpitoon ja täsmäytykset dokumentoidaan kirjaamalla täsmäytyksen suorittaja ja suorituspäivä. (Kirjanpitolautakunnan yleisohje kirjanpidon menetelmistä ja aineistoista 20.4.2021)

Edelleen tilintarkastaja suosittelee, että myyntisaamisten ikäjakauma raportti ajetaan säännöllisesti esim. seuraavilla päivämäärä väleillä alle 30pv/31-60pv/60–90 pv/yli 90 pv erääntyneet.

Selvitys ja toimenpiteet suosituksen johdosta:

Maksuliikenneprosessi, pankkitilitapahtumat ja pankkitilien täsmäytykset

Tilintarkastaja suosittelee, että Turun kaupungille laaditaan oma maksuliikenneprosessikaavio kontrollipisteineen. Täsmäyttäessään pankkitilien saldot ulkopuolisiin vahvistuksiin 31.12.2021 tilanteessa, havaittiin tarkastuksessa, että vuoden 2021 debet/kredit saldoja ei ollut täsmäytetty tiliotteen mukaisiin panoihin ja ottoihin.

Edelleen tilintarkastaja suosittelee, että tiliotteiden panot ja otot täsmäytetään kirjanpidon debet/kredit saldoihin kuukausittain ja erot selvitetään dokumentoidusti.

Selvitys ja toimenpiteet suosituksen johdosta:

Toimeksiantojen varat ja pääomat

Tilintarkastaja suosittelee varmistamaan, että lahjoitusrahastojen varat ja pääomat kirjataan Kuntakilan taseyleisohjeen mukaisesti.

Selvitys ja toimenpiteet suosituksen johdosta:

Ostovelat ja niiden ikäjakauma

Tilintarkastaja suosittelee, että tehdyt täsmäytykset dokumentoidaan kirjaamalla täsmäytyksen suorittaja ja suorituspäivä. (Kirjanpitolautakunnan yleisohje kirjanpidon menetelmistä ja aineistoista 20.4.2021) ja että ostovelkojen ikäjakauma raportti ajetaan esim. seuraavilla päivämäärä väleillä alle 30pv/31-60pv/60–90 pv/yli 90 pv.

Selvitys ja toimenpiteet suosituksen johdosta:

Muut tilintarkastajan raportoimat asiat

Palkanmaksuprosessin ja palkka-aineiston tarkastuksen osalta tilintarkastaja suosittelee, että palkka ‐aineiston maksatusajoissa otetaan käyttöön hyväksyntäkontrolli tai tarkastukset/täsmäytykset tehdään dokumentoidusti. Lisäksi suositellaan, että palkka-aineiston sähköinen hyväksyntä otetaan käyttöön koko kaupungissa.

Selvitys ja toimenpiteet suosituksen johdosta:

Muistiotositteiden osalta tilintarkastaja suosittelee varmistamaan, että muistiotositteiden liitteenä on kirjauksen perusteet todentavat liitteet. Muistiotositteiden osalta on hyvän kirjanpitotavan mukaista, että tositteen sisällöstä käy selkeästi ilmi, millä oletuksilla ja laskentasäännöillä tositteen luvut on laskettu. (Kirjanpitolautakunnan yleisohje kirjanpidon menetelmistä ja aineistoista 20.4.2021).

Selvitys ja toimenpiteet suosituksen johdosta:

Antolainojen vastavakuuksien osalta tilintarkastaja suosittelee, että yhtiö toimittaa aina vastavakuuden lainan noston yhteydessä. Lisäksi suositellaan, että antolainoja koskevissa päätöksissä otetaan kantaa kuntalain 129 §:ssä todettuihin asioihin: ”Kunnan myöntämä laina, takaus tai muu vakuus ei saa vaarantaa kunnan kykyä vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä. Kunta ei saa myöntää lainaa, takausta tai muuta vakuutta, jos siihen sisältyy merkittävä taloudellinen riski.” Lisäksi päätöksissä on tarpeen ottaa huomioon säännökset kielletystä valtiontuesta.

Selvitys ja toimenpiteet suosituksen johdosta:

Vuoden 2021 tilinpäätöksen osalta tilintarkastaja suosittelee, että tilintarkastajan tulee saada tilinpäätöskirja tarkastettavaksi hyvissä ajoin ennen kuin se hyväksytään hallituksessa, jotta siihen voidaan tehdä tarvittaessa korjauksia.

Selvitys ja toimenpiteet suosituksen johdosta:

Liite 1Tilintarkastajan raportti vuoden 2021 tilintarkastuksesta (salassa pidettävä JulkL 24 § 1. mom.15 kohta)

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että edellä oleva selvitys vuoden 2021 tilintarkastuksen aiheuttamista toimenpiteistä lähetetään tarkastuslautakunnalle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTarkastuslautakunta


Liitteet:

Kh § 298
Liite 1:Tilintarkastajan raportti vuoden 2021 tilintarkastuksesta (salassa pidettävä JulkL 24 § 1. mom.15 kohta)