Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus24430.05.20226

5973-2022 (01 02 01, 01 00 02, 01 00 00)

Määräaikaisen sitoutumispalkkion maksaminen eräissä hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden yksiköissä, joissa on rekrytoinnissa kasvavia haasteita

Tiivistelmä: -

Kh § 244

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa:

Turun kaupungin hyvinvoinnin palvelukokonaisuudessa on ilmennyt jo pidempään rekrytointivaikeuksia; erityisesti tämä on tullut esille vanhuspalvelujen kotihoidossa sekä tehostetussa palveluasumisessa, sairaalapalveluissa sekä sosiaalipalveluissa. Rekrytointiongelmat haittaavat päivittäistä toimintaa niin, että tavalla asiakas- ja potilasturvallisuus voi vaarantua ja lakisääteiset henkilöstömitoitukset eivät toteudu. Vastaavat rekrytointiongelmat ovat yleisiä myös muissa kunnissa ja useat kunnat ovat tehneet omia paikallisia ratkaisujaan, joilla on pyritty tehostamaan rekrytointia.

Riittävän työvoimaresurssin turvaamiseksi on myös Turussa tarkoituksenmukaista toteuttaa määräaikaisesti poikkeuksellisia palkkaukseen liittyviä ratkaisuja.

Rekrytointiongelmien helpottamiseksi tulee kaupungilla ottaa käyttöön sitoutumispalkkio, jonka avulla sitoutetaan työntekijöitä pysyminen kaupungin palveluksessa. Sitoutumispalkkiolla tavoitellaan myös työurien pidentämistä eli sitouttamaan eläköitymistä harkitsevat työntekijät jatkamaan työntekoa Turun kaupungin palveluksessa.

Rekrytointien tehostamiseksi ja nykyisten työntekijöiden pysyvyyden varmistamiseksi on tehty jo aiemmin useita erilaisia toimenpiteitä. Kaupungin omaa rekrytointia on tehostettu mm. kontaktoimalla suoraan oppilaitoksia ja eläkkeelle jääneitä työntekijöitä, käynnistämällä kansainvälinen osaajatuonti sekä kilpailuttamalla vuokratyövoima. Korotetun hälytysrahan avulla on pyritty kannustamaan henkilöstöä jaksamaan ja joustamaan tilanteissa, joissa sijaisia ei ole saatavissa tai ylityöntarve on välttämätön.

Rekrytointien haasteet ovat todennettavissa Kuntarekry- järjestelmän raporteista.  Edeltävän kuuden kuukauden ajalta täyttämättä on jäänyt mm. sairaalapalveluissa 15 sairaanhoitajan vakanssia, vanhuspalvelujen tehostetussa asumispalvelussa 25 lähihoitajan vakanssia sekä kotihoidossa 59 lähihoitajan vakanssia. Kokonaisuudessaan hyvinvoinnin palvelualueella on täyttämättä 200 avointa sairaanhoitajan vakanssia ja 274 lähihoitajan vakanssia.

Sitoutumispalkkion käyttöönottoa on valmisteltu prosessinomaisesti. Alkuperäisessä arviossa vakanssimäärä ja kokonaiskustannus olivat korkeammat, koska tarkastelu oli tehty perusyksiköittäin ja mukana oli työntekijäryhmiä laajemmin.

Esitystä käsiteltiin Hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden yhteistoimintaelimessä 16.5.2022 § 65. Henkilöstöjärjestöjen edustajat esittivät terveysasemien henkilöstön lisäämistä sitoutumispalkkion piiriin.

Sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli esitystä kokouksessaan 18.5.2022

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että se hyväksyy edellä esitetyn periaatteen hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden sitoutumispalkkiosta. Tämän lisäksi lautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle harkittavaksi esityksen laajentamista kaikkiin rekrytointihaasteista kärsiviin sosiaali- ja terveyspalvelujen yksiköihin ja arvioimaan tämän kustannusvaikutukset esityksessään kaupunginvaltuustolle.

Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että palvelukokonaisuuden menoerää korotetaan.

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden palvelualuejohtajat ovat yhdessä sosiaali- ja terveysjohtajan kanssa priorisoineet palvelualuekohtaisesti sitoutumispalkkion kohdentamisen.

Yhteisenä kriteerinä priorisoinnissa käytettiin sitä, että sitoutumispalkkio kohdennettaisiin vaikeimmista rekrytointiongelmista kärsivien yksikköjen asiakastyötä tekevälle hoitohenkilöstölle.

Sitoutumispalkkion käyttöönottoa, kriteereitä ja kohdentamista on käsitelty kaupungin yhteistyötoimikunnassa 24.5.2022 § 43. Yhteistyötoimikunnan kokouksessa henkilöstöjärjestöt esittivät kannanottonaan, että määräaikainen sitoutumispalkkio tulisi laajentaa koskemaan koko sote-työtä, jotta saataisiin edes jotakin helpotusta rekrytointiongelmiin.

Sitoutumispalkkion kokonaiskustannusvaikutus on enimmillään 4,2 ME.

Sitoutumispalkkio

SOTE-sopimuksen ja kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen mukaan viranhaltijalle / työntekijälle voidaan maksaa kertapalkkio, mikäli kunnan / kuntayhtymän asianomainen viranomainen harkitsee sen suorittamien perustelluksi. Em. sopimusten palkkausta koskevia määräyksiä kertapalkkiosta esitetään sovellettavaksi hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden kriittisimmästä henkilöstöpulasta kärsivissä yksiköissä ja ammattiryhmissä niin, että sitoutumispalkkio otattaisin käyttöön seuraavien henkilöstötyhmien osalta:

Perustelut rajaukselle vanhus- ja vammaispalveluissa:

Tavoitteena tukea rekrytointivaikeuksissa olevia yksiköitä. Näissä toiminnoissa on jouduttu jo rajaamaan lakisääteisiä palveluja eikä pystytä ajoittain toteuttamaan lain edellyttämää minimihoitajamitoitusta. Lisäksi lakisääteisen palvelutakuun määräajat sosiaalityössä on vaarantuneet vakavasti.

Terveyspalvelut:

Perustelut rajaukselle Terveyspalveluissa:

Perhe- ja sosiaalipalvelut:

Perusteet rajaukselle perhe- ja sosiaalipalveluissa:

Pidempään jatkuneista rekrytointivaikeuksista kärsivien yksiköiden tukeminen, lakisääteisen tehtävien turvaaminen ja asiakasturvallisuuden varmistaminen.

Yhteensä n. 458 vakanssia

Kertapalkkiona maksettava sitoutumispalkkion suuruus on enimmillään 1.000 euroa. Tämän suuruinen kertapalkkio maksetaan, jos henkilön työsuhde on voimassa 31.12.2022 ja työsuhde on jatkunut yhtäjaksoisesti vähintään 6 kuukautta.  Osa-aikaisille työntekijöille sitoutumiskertapalkkio maksetaan työssäoloajan suhteessa.

Kesäajan sijaisille ja muille määräaikaisille työntekijöille (palvelussuhde voimassa vähintään 3kk ajanjaksolla 1.6. – 30.9.2022) maksetaan määräaikaisen palvelussuhteen päättymisen yhteydessä 500 euron suuruinen sitoutumispalkkio. Tai mikäli aikaraja olisi lyhyempi esim. 2 kk, niin tällöin huomioitaisiin paremmin    opiskelijat, joiden opinnot jatkuvat jo elokuussa. Tämä nostaisi palkkion saajien määrää, mutta summa voisi olla pienempi (esim. 300 €)

Palkkion maksatuksen osalta noudatetaan lisäksi seuraavia sääntöjä:

Turun kaupungin hallintosäännön 79 §:n mukaan kansliapäällikkö päättää mm. virka- ja työehtosopimuksen mukaisesta viran tai toimen palkkaryhmittelystä ja hinnoittelukohdasta sekä viran tai toimen palkan tai palkanosan tarkistuksesta ja muista palkka-asioista. Kansliapäällikkö on delegoinut edellä todetun toimivallan omalla päätöksellään henkilöstöjohtajalle.

KVTES:n ja SOTE-sopimuksen määräysten mukaan ”jos kertapalkkiota käytetään yleisesti, sen maksamisperusteet on tarkoituksenmukaista selvittää yhteisesti henkilöstön kanssa”.

Vaikka toimivalta edellä kuvatun palkkion maksamisessa on henkilöstöjohtajalla, on asian periaatteellisen merkittävyyden takia tarkoituksenmukaista tuoda asian valmistelu tiedoksi kaupunginhallitukseen, ennen henkilöstöjohtajan asiaa koskevan päätöksen tekemistä.

Oheismateriaali 1Sosiaali- ja terveyslautakunta 18.5.2022 § 223

Oheismateriaali 2 Henkilöstöjärjestöjen kannanotto hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden sitoutumispalkkion käyttöönottoon

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee tiedoksi selvityksen sitoutumispalkkion käyttöönotosta Turun kaupungilla ja kaupunginhallitus päättää, että sitoutumispalkkion käyttöönoton edellyttämä talousarviomuutos käsitellään kaupunginvaltuustossa osavuosikatsauksen yhteydessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tiedSarastia Oy
tpvHyvinvointi
tpvKonsernihallinto, henkilöstöpalvelut
tpvKonsernihallinto, talouspalvelut
tiedSosiaali- ja terveyslautakunta