Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus24330.05.20225

5138-2022 (01 01 00)

Sosiaalityöntekijän viran perustaminen hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden asumis- ja päihdepalveluihin

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden asumis- ja päihdepalveluihin perustetaan 1.8.2022 lukien sosiaalityöntekijän virka

Kh § 243

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Urpo Matilainen 4.5.2022:

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa on esittänyt, että hyvinvoinnin palvelukokonaisuuteen asumis- ja päihdepalveluiden sosiaalityö -yksikköön perustetaan 1.8.2022 lukien sosiaalityöntekijän virka.

Uuden sosiaalityöntekijän viran tarve liittyy asumispalveluissa asuvien asiakkaiden määrän kasvuun. Asiakkaiden määrä on kasvanut vuosittain päihde- ja mielenterveysongelmien lisääntyessä ja niiden aiheuttamien asunnottomuus- ym. elämänhallinnanongelmien tuomien palvelutarpeiden vaikeutuessa. Asumispalveluiden asiakkaat ovat sekä työikäisiä että ikääntyneitä erityistä tukea tarvitsevia, joilla on asumisessa erityisen suuria haasteita. Suunnitelmallisen sosiaalityön asiakkuudessa olevien lisäksi asunnottomia tai asunnottomuusuhan alla olevia asiakkaita ohjautuu asumispalvelutarpeen arviointiin lyhyellä varoajalla, mikä lisää työn akuuttia luonnetta.

Sosiaalityöntekijäresurssin vaje aiheuttaa esityksen mukaan mm. sen, että lakisääteisiä asiakassuunnitelmia ei kyetä tekemään kaikille asiakkaille edes vuoden välein. Asiakkaan palvelutarpeen arvioinnilla ja palveluiden suunnitelmallisella seurannalla on erittäin tärkeä merkitys palvelun vaikuttavuuteen asiakkaalle sekä koko hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden kustannuskehitykseen.

Viran perustaminen sisältyy palvelukokonaisuuden vuoden 2022 henkilöstösuunnitelmaan ja tarvittavat määrärahat on varattu talousarvioon.

Esitys ei lisää palvelukokonaisuuden työvoiman käyttöä tämänhetkiseen tilanteeseen verrattuna, koska sosiaalityöntekijän tehtäviä on hoitanut tilapäinen sosiaalityöntekijä ajalla 1.1.2022-31.7.2022. Viran perustamisesta aiheutuva kustannusvaikutus on vuositasolla 55 097 €.

Sosiaali- ja terveysjohtajan esityksessä on kuvattu laajasti sosiaalityöntekijän viran tarvetta ja sosiaalityöntekijän työtehtäviä. Konsernihallinnon henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole perusteita lausua perustettavaksi esitetyn viran toiminnallisesta tarpeesta toisin sosiaali- ja terveysjohtajan esityksen kanssa. Henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole muutoinkaan huomautettavaa tehtyyn esitykseen.

Liite 1Lomake viran perustamisesta

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitukselle esitetään, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tiedHyvinvointi
tiedKonsernihallinto, henkilöstöpalvelut
tpvKonsernihallinto, operatiiviset henkilöstöasiat


Liitteet:

Kh § 243
Liite 1:Lomake viran perustamisesta