Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus19902.05.20225

4020-2022 (01 01 00)

Kolmen sosiaaliohjaajan viran perustaminen hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden lastensuojeluun

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että hyvinvoinnin palvelukokonaisuuteen lastensuojeluun perustetaan 1.6.2022 lukien kolme sosiaaliohjaajan virkaa

Kh § 199

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Urpo Matilainen 13.4.2022:

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa on esittänyt, että hyvinvoinnin palvelukokonaisuuteen lastensuojeluun perustetaan 1.6.2022 lukien kolme sosiaaliohjaajan virkaa.

Perustettavaksi esitetyistä viroista yksi tulee sijoittumaan Eteläisen lastensuojelun avohuoltoon ja kaksi Jälkihuolto -yksikköön

Perustettavaksi esitetyistä viroista kaksi on sellaisia, että virkoihin kuuluvia tehtäviä on hoidettu aiemmin määräaikaisella henkilöstöllä. Eteläisessä lastensuojelun avohuollossa on työskennellyt sosiaaliohjaaja määräaikaisessa palvelussuhteessa 1.2.2020 lukien ja jälkihuolto yksikössä 1.1.2021 lukien.

Lastensuojelulain muutos 1.1.2022 lukien on esityksen mukaan lisännyt merkittävästi kysyntää lakisääteisissä palveluissa.  Lastensuojelun asiakkaana olevan perheen vanhemman sosiaalityöstä vastaa jatkossa sosiaaliohjaaja, jonka tulee olla virassa, jotta päätösten ja suunnitelmien tekeminen mahdollistuu. Aikuissosiaalityö ei em. resurssia kykene tarjoamaan. 

Sosiaaliohjaajan työpanos nähdään välttämättömänä, jotta lapsen asioista vastaavalla sosiaalityöntekijällä on mahdollisuus keskittyä hoitamaan lakisääteisiä velvollisuuksiaan lapsen asioista vastaavana sosiaalityöntekijänä.

Jälkihuolto -yksikköön perustettavaksi esitettyjen sosiaaliohjaajan virkojen tarve liittyy jälkihuoltoiän lakisääteiseen nousemiseen. Yksikköön siirtyy sijaishuollon ja avohuollon lastensuojelusta vuositasolla n. 60-70 nuorta. Heidän puolisoiden ja alaikäisten lasten sosiaalityö hoidetaan ao. yksikössä. Uusille jälkihuoltoon siirtyville nuorille tulee nimetä sosiaaliohjaaja, joka työskentelee nuoren itsenäisen asumisen tukijana.

Uusien sosiaaliohjaajan virkojen perustaminen sisältyy hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden vuoden 2022 henkilöstösuunnitelmaan ja henkilöstökustannukset on huomioitu yksiköiden talousarvioissa. Palkkakustannus uusista viroista on vuositasolla 39.705 €. Uusista viroista kaksi on edellä todetulla tavalla sellaisia, että virkoihin liittyviä tehtäviä on aiemmin hoidettu määräaikaisella henkilöstöllä. Näiden kahden viran osalta toiminnan vakinaistaminen ei lisää työvoiman käyttöä eikä henkilöstökuluja vuoteen 2021 verrattuna.

Sosiaali- ja terveysjohtajan esityksessä on kuvattu tarkemmin perustettavaksi esitettyjen virkojen tarvetta ja viranhaltijoiden tulevia työtehtäviä. Konsernihallinnon henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole perusteita lausua perustettavaksi esitettyjen virkojen toiminnallisesta tarpeesta toisin sosiaali- ja terveysjohtajan esityksen kanssa. Henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole muutoinkaan huomautettavaa tehtyyn esitykseen.

Liite 1Lomake virkojen perustamisesta

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitukselle esitetään, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tiedHyvinvointi
tiedKonsernihallinto, henkilöstöohjaus
tpvKonsernihallinto, operatiiviset henkilöstöasiat


Liitteet:

Kh § 199
Liite 1:Lomake virkojen perustamisesta