Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus20002.05.20226

4009-2022 (01 01 00)

Osa-aikaisen terveyskeskuslääkärin viran perustaminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että hyvinvoinnin palvelukokonaisuuteen keskustan terveysasemalle perustetaan 1.5.2022 lukien osa-aikainen terveyskeskuslääkärin virka.

Kh § 200

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Urpo Matilainen 13.4.2022:

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa on esittänyt, että hyvinvoinnin palvelukokonaisuuteen keskustan terveysasemalle perustetaan 1.5.2022 lukien osa-aikainen (62,75 %täydestä työajasta) terveyskeskuslääkärin virka. Terveyskeskuslääkäri tulee työskentelemään työttömien terveyspisteen lääkärinä.

Virka tarvitaan lakisääteisten palvelujen tuottamiseen. Terveydenhuoltolain mukaan kunnan tehtävä on järjestää työttömien terveyspalvelut. Työttömillä on työssä käyviä enemmän terveydellisiä ongelmia ja monet terveydelliset riskit lisääntyvät työttömyyden pitkittymisen myötä, tämä lisää tarvetta terveyttä ja työkykyä edistäviin ja palauttaviin palveluihin.

Turussa on toteutettu ns. Työttömien terveyspiste -hanke, jonka asiakasryhmä rajattiin hankkeen alkuvaiheessa 200–800 päivää työmarkkinatuella olleisiin työttömiin. Hankkeen aikana terveystarkastusten tarve osoittautui suureksi ja kohderyhmä laajennettiin yli vuoden työttömänä olleisiin.

Hankkeessa huomattiin, että työttömien asiakkaiden hoito on usein keskeytynyt omalla terveysasemalla ja asiakkaiden on ollut vaikea hakeutua hoitoon. Tämän vuoksi on pitkäaikaissairauksia jäänyt hoitamatta ja lääkkeet jääneet uusimatta. Suuri osa terveystarkastuksiin tulleista on ohjautunut lääkärin vastaanotolle. Näiden lääkärin vastaanottokäyntien jatkona lähes jokaisesta asiakkaasta on tehty jokin lausunto ja usein myös lähete erikoissairaanhoitoon tai jatkotutkimuksiin. Lääkäri tekee paljon eri lausuntoja muun muassa sairauspäivärahaa, kuntoutusta ja työkyvyttömyyseläkettä varten.

Saatujen asiakaspalautteiden mukaan asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä työttömien terveyspisteen toimintaan. Terveystarkastus on koettu hyödylliseksi ja tarpeelliseksi. Työttömien terveyspiste on koettu matalan kynnyksen paikaksi ja asiakkaat ovat toivoneet, että toiminnasta tulee pysyvää.

Työttömien terveyspisteen lääkärin tehtävää on hoidettu määräaikaisella lääkäriresurssilla syyskuusta 2016. Pysyvän lääkärin viran perustaminen on hyväksytty hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden vuoden 2022 henkilöstösuunnitelmassa. Viran perustamisesta aiheutuva kustannusvaikutus on vuositasolla 50.258 €.

Konsernihallinnon henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole perusteita lausua perustettavaksi esitetyn viran toiminnallisesta tarpeesta toisin sosiaali- ja terveysjohtajan esityksen kanssa. Henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole muutoinkaan huomautettavaa tehtyyn esitykseen.

Liite 1Lomake viran perustamisesta

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitukselle esitetään, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tiedHyvinvointi
tiedKonsernihallinto, henkilöstöohjaus
tpvKonsernihallinto, operatiiviset henkilöstöasiat


Liitteet:

Kh § 200
Liite 1:Lomake viran perustamisesta