Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus18425.04.20228

4945-2022 (10 03 02, 02 05 01)

Rettigin toimitilojen vuokraus Turun Taiteen talo Oy:lle ja yhtiön avustuksesta päättäminen

Tiivistelmä:

Turun kaupunki päättää tehdä vuokrasopimuksen Rettigin vanhan tupakkatehtaan tilojen vuokraamisesta sen 100 % omistaman Turun Taiteen talo Oy:n kanssa. Järjestelyn mahdollistamiseksi päätöksentekoon tuodaan samassa yhteydessä Turun Taiteen talo Oy:n kanssa tehtävä avustussopimus, jossa kaupunki myöntää yhtiölle toimintatukea sen toiminnan mahdollistamiseksi. Avustussopimuksen on tarkoitus kattaa ainoastaan yhtiön perustamisvaihe ja uusi sopimus on tarkoitus tehdä viimeistään vuoden 2023 aikana ennen esitettävän avustussopimuksen määräajan päättymistä.

Kh § 184

Konsernihallinto, vuokrauspäällikkö Eemeli Myllärinen ja kaupunginlakimies Riikka Lehtimäki 13.4.2022:

Asian tausta ja aiemmat päätökset

Kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 18.10.2021 § 241, että Rettigin tupakkatehtaan kiinteistö (853-2-2-6) rakennuksineen ja laitteineen ostetaan perustettavan yhtiön lukuun. Kiinteistökauppa toteutui joulukuussa 2021. Lisäksi kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 20.12.2021 § 596 Kiinteistö Oy Rettigin tupakkatehdas -nimisen yhtiön perustamisesta, jonka tarkoituksena on omistaa Rettigin tilat.

Kokouksessaan 7.12.2021 § 570 kaupunginhallitus päätti hyväksyä Rettigin kiinteistön operointiyhtiön Turun Taiteen talo Oy:n perustamisesta, joka on Turun kaupungin kokonaisuudessaan omistama strateginen yleishyödyllinen yhtiö, jota ohjaa ja valvoo Turun kaupunginhallituksen konsernijaosto. Yhtiö tulee tekemään yhteistyötä kulttuuritoimijoiden, luovan talouden yritysten, kaupallisten yritysten ja korkeakoulujen kanssa. Turun Taiteen talo Oy:n on tarkoitus koordinoida kohteen vuokralaisvalinnat. Turun Taiteen talo Oy:llä on nimetty hallitus, joka valitsee yhtiölle toimitusjohtajan. Yhtiölle nimettävän toimitusjohtajan tehtävänä on johtaa Taiteen taloa, kehittää Taiteen talo -konseptia ja edistää toimijoiden välistä yhteistyötä ja vuoropuhelua.

Turun kaupungin avustus ja sitä koskeva sopimus Turun Taiteen talo Oy:n kanssa päätettiin samassa yhteydessä tuoda kaupunginhallituksen päätettäväksi myöhemmin. 

Kaupunginhallitus päätti vuoden 2022 talousarvion yhteydessä avustusmäärärahojen jakautumisesta. Ateljeesäätiön vuokratukeen (Rettig) varattiin tällöin 371.000 euroa.

Turun Taiteen talo Oy:n hallitus käsittelee sopimusten hyväksymistä 20.-21.4.2022 järjestettävässä hallituksen kokouksessaan.

Tilojen vuokraus Turun Taiteen talo Oy:lle

Turun kaupungin on tarkoituksen mukaista vuokrata kiinteistön tilat perustetulle operointiyhtiölle, pois lukien kiinteistön tekniset tilat. Vuokrasopimuksen sisällöstä on neuvoteltu tilapalveluiden ja Turun Taiteen talo Oy:n välillä. Vuokraus tapahtuu vuokrasopimuksessa tarkemmin määritellysti vaiheittain vuosien 2022-2023 aikana. Vuoden 2024 tammikuusta alkaen yhtiö sitoutuu maksamaan vuokraa koko vuokrasopimuksessa määritellystä alasta.

Vuokrataso Turun kaupungin ja Turun Taiteen talo Oy:n välisessä vuokrasopimuksessa määräytyy aiemmin kiinteistön oston yhteydessä määritellyn arviokirjan 8 % pääoman tuottovaatimuksen perusteella. Tuottovaatimuksen perusteella laskettu vuokrataso on 12,1 €/m2 (alv 0 %) ja laskennallinen vuokrattava kokonaisneliömäärä on yhteensä 8.170 m2.

Vuokrasopimuksen mukaan vuokrauksissa tulee noudattaa taloudellisessa mallinnuksessa määriteltyä suhdetta taiteilijatilojen ja kaupallisten tilojen välillä. Lähtökohtana on, että tiloista 61 % alivuokrataan avustettavan taiteen käyttöön ja kaupallisen, markkinahintaisen tilan, määrä olisi 39 % tiloista. Operointiyhtiön tekemissä alivuokrasopimuksissa tulee ottaa huomioon arvonlisäveron vaikutus.

Turun kaupungin ja Ateljeetalosäätiön kanssa aiemmin tehty vuokrasopimus on tarkoitus päättää ja säätiön vuokranantajaksi on tarkoitus tulla Turun Taiteen talo Oy. Tämä mahdollisuus on otettu huomioon jo vuokrasopimusneuvotteluissa ja vuokrasopimus mahdollistaa järjestelyn toteuttamisen.

Muut kiinteistössä nykyisin voimassa olevat vuokrasopimukset irtisanotaan erikseen sovittavan aikataulun mukaan vuonna 2022, jonka jälkeen Turun Taiteen talo Oy voi neuvotella itsenäisesti kyseisten tahojen kanssa mahdollisesta jatkosta kiinteistössä.

Avustuksen myöntäminen Turun Taiteen talo Oy:lle

Nyt päätettäväksi tuodaan Turun Taiteen talo Oy:n ja Turun kaupungin välille tehtävä avustussopimus, jossa esitetään toimintatuen myöntämistä Turun Taiteen talo Oy:lle vuosiksi 2022 ja 2023 enintään 495.000 euroa vuodessa. Avustussumma perustuu edellä mainitun kaupunginhallituksen päätöksen yhteydessä Turun Taiteen Talo Oy:stä tehtyyn alustavaan talouden mallinnukseen.  

Turun Taiteen talo Oy:n toimialana on yhtiöjärjestyksen mukaisesti edistää ja tukea Turun kaupungissa tapahtuvaa kulttuuritoimintaa, taiteen ja kulttuurin ammattilaisten työllisyyttä ja elinkeinoa sekä kehittää ja organisoida Taiteen talo –konseptia Turussa. Taiteen talo on vetovoimainen eri taiteenlajeja yhdistävä kohtaamispaikka. Yhtiö tekee yhteistyötä kulttuuritoimijoiden, luovan talouden yritysten, kaupallisten yritysten ja korkeakoulujen kanssa. Yhtiö tarvitsee toimintatukea, sillä se ei muutoin pysty toimimaan sen perustamistarkoituksen ja yhtiöjärjestyksen edellyttämällä tavalla.

Yhtiön toiminta ei ole vielä kunnolla käynnistynyt, joten tässä vaiheessa on katsottu tarkoituksenmukaiseksi tehdä ainoastaan yhtiön perustamisvaiheen avustussopimus, joka on voimassa enintään siihen saakka, kun mahdollisesti liikaa maksettu toimintatuki vuodelta 2023 on palautettu Kaupungille. Uusi avustussopimus on tarkoitus tehdä mahdollisimman pian, kun yhtiön liiketoimintasuunnitelma, strategia ja täsmennetty talouden mallinnus on tehty. EU:n valtiontukisäännösten mukaisesti toimintatuen tukimäärä ei voi missään tapauksessa ylittää toiminnasta aiheutuvien tappioiden ja kohtuullisen voiton kattamiseksi välttämätöntä määrää. Tästä syystä avustussopimuksen ehtojen mukaisesti yhtiön vuoden 2022 ja 2023 tilinpäätöksen hyväksymisen jälkeen mahdollisesti liikaa maksettu toimintatuki joko palautetaan viipymättä Kaupungille tai Kaupunki vähentää seuraavan vuoden toimintatuen määrästä liikaa maksetun osuuden.  Lisäksi avustussopimuksessa asetetaan toimintatuen saamiseksi ehtoja, joita yleensä käytetään vastaavan kaltaisissa avustussopimuksissa.  Tuki voidaan sopimuksen mukaisesti periä takaisin, mikäli tukea on käytetty vastoin sopimuksen ehtoja tai muuhun tarkoitukseen, johon sitä on annettu.

Järjestelyn taloudelliset vaikutukset

Kaupungin talousarviossa on nyt varauduttu 371.000 euron avustukseen Ateljeetalosäätiölle. Käytännössä nämä varatut määrärahat tulee allokoida Ateljeetalosäätiön sijaan Turun Taiteen talo Oy:lle, kun vuokrasopimus siirretään Turun Taiteen talo Oy:lle ja kyseistä määrärahaa tulee nostaa vuodelle 2022 495.000 euroon. Kyseinen määräraha tulee myöntää vuodelle 2023 495.000 euron suuruisena. Määrärahan korotusta konsernihallinnon talousarvioon ei esitetä tehtäväksi vuodelle 2022 vaan korotus hoidetaan konsernihallinnon talousarvion sisältä. Ateljeetalosäätiöön tällä muutoksella ei ole vaikutusta, sillä Ateljeetalosäätiön siirtyessä Turun Taiteen talo Oy:n vuokralaiseksi tuki kanavoituu Ateljeetalosäätiölle Turun Taiteen talo Oy:n kautta.

Määrärahatarve vuodelle 2023 esitetään sisällytettäväksi konsernihallinnon talousarvioesitykseen vuodelle 2023.

Liite 1Vuokrasopimusluonnos

Liite 2Avustussopimusluonnos

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Arve ja Rantanen ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Rantasen tilalla asian käsittelyyn osallistui Vähä-Heikkilä ja puheenjohtajana Arven tilalla toimi Elo.

Jakelu

aoTurun Taiteen talo Oy, Konstens hus i Åbo Ab
tpvKonsernihallinto, lakipalvelut
tpvKonsernihallinto, talousohjaus
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut
tpvXXXXX


Liitteet:

Kh § 184
Liite 1:Vuokrasopimusluonnos
Liite 2:Avustussopimusluonnos