Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta6020.04.20224
Kaupunginhallitus18725.04.202211

8385-2021 (02 08 00)

Kulttuurilupaus

Tiivistelmä:

Kesällä 2021 hyväksyttyyn pormestariohjelmaan sisältyy uutena kärkihankkeena kulttuurin kärkihanke. Kärkihankkeen perustana toimii Kulttuurilupaus, joka valmisteltiin laajassa, sidosryhmiä osallistaneessa kokonaisuudessa syksyn 2021 aikana. Kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi esitetään Kulttuurilupaus Kulttuurin kärkihankkeen toimenpiteiden perustaksi.

Kulnuolk § 60

Vapaa-aikajohtaja Minna Sartes, kulttuurikoordinaattori Irina Niemimäki, kehittämispäällikkö Heini Parkkunen:

Taide, kulttuuri ja kulttuurihyvinvointi ovat vahvasti mukana Turun uudessa kaupunkistrategiassa, pormestariohjelmassa ja kärkihankkeena. Kesällä 2021 hyväksytyssä pormestariohjelmassa yksi viidestä kärkihankkeesta on Kulttuurin kärkihanke. Se on yksi kolmesta uudesta kärkihankkeesta kuluvalla valtuustokaudella. Kärkihankkeen valmistelu aloitettiin syksyllä 2021 laatimalla strateginen ja visiomainen näkemys eli Kulttuurilupaus taiteen ja kulttuurin kehittämisestä Turussa yhteistyössä eri alojen toimijoiden kanssa.

Osallistavan prosessin tuloksena syntyi kulttuurilupaus – Taiteen ja kulttuurin aika! Lupauksen pohjalta Kulttuurin kärkihankkeessa tehtävien toimenpiteiden tavoitteena on kehittää ja edistää taiteen ja kulttuurin toimintaedellytyksiä Turussa yhteistyössä alan toimijoiden kanssa. Kärkihanke tukee kaupunkilaisten hyvinvointia ja alueen elinvoimaa.

Kulttuurilupaus sisältää viisi kärkiteemaa ja niihin liittyvät tavoitteet. Kärkiteemoja ovat onnelliset turkulaiset, taide ja kulttuuri työnä, rajattomat rakenteet, uudistuvat ja luovat kohtaamisen tilat sekä kutsuva ja kutkutteleva kulttuuritarjonta. Jokaiselle kärkiteemalle on asetettu 2–3 tavoitetta.

Onnelliset turkulaiset teeman tavoitteet ovat 1) Kasvaminen kulttuurin ja taiteen kokijaksi ​ ja tekijäksi edistää turkulaisten hyvinvointia​ ja 2. Taiteen ja kulttuurin kohtaaminen ja osallisuus ovat kaikkien saavutettavissa. Taide ja kulttuuri työnä teeman tavoitteet ovat 3) Turussa on toimintaedellytyksiä ja työtä ammattilaisille ja 4) Mahdollistava rahoitus lisää työtä alalla​. Rajattomat rakenteet teeman tavoitteet ovat 5) Kehitetään kulttuurilaitoksia ennakkoluulottomasti, 6) Uudistetaan ja kehitetään rakenteita ja palveluita ​ja 7) Tehdään aktiivista yhteistyötä eri toimijoiden välillä​. Uudistuvat ja luovat kohtaamisen tilat teeman tavoitteet ovat 8) Tekemiselle ja kohtaamisille on tilaa​ ja 9) Monipuoliset kokemisen tilat törmäyttävät taiteeseen ​ja kulttuuriin. Kutsuva ja kutkutteleva kulttuuritarjonta teeman tavoitteet ovat 10) Taiteen ja kulttuurin vetovoima luo elinvoimaa koko alueelle ja 11) Alalla tehdään tiivistä kansainvälistä yhteistyötä​.

Tavoitteita tarkennetaan alatavoitteissa ja konkretisoidaan toimenpiteissä, jotka ovat syntyneet Kulttuurilupausprosessin aikana. Kulttuurin kärkihankkeen toteutuksessa toimenpiteitä muokataan, priorisoidaan ja aikataulutetaan niiden toteuttamiseksi.

Kulttuurilupauksen laadinta oli Turun kaupungin, taide- ja kulttuurialan toimijoiden sekä muiden sidosryhmien yhteinen prosessi. Myös lupauksen pohjalta toteutettava kärkihanke tehdään yhdessä. Kaikilla toimijoilla on mahdollisuus löytää oma rooli ja tekeminen kulttuurilupauksen toteutuksessa sekä osana kärkihanketta.

Kulttuurilupauksen sisältö toteutettiin osallistavana prosessina. Eri sidosryhmille järjestettiin yhteensä yhdeksän työpajaa, joihin osallistui noin 150 henkilöä. Lisäksi verkossa tarjottiin asukkaille ja kaikille aiheesta kiinnostuneille mahdollisuuden kertoa näkemyksiä.

Kulttuurilupauksen osallistavaa prosessia ja lopputulosta tulkitsivat turkulaiset taiteilijat, animaatiotaiteilija ja kuvittaja Sade Lahti sekä Aboa-palkittu sanataiteilija Veera Vähämaa. Lahti visualisoi Kulttuurilupauksen työstöä ja lopputulosta sarjakuvapäiväkirjan muodossa. Vähämaa koosti Kulttuurilupauksen osallistamistilaisuuksien puheesta korvarunomenetelmällä yhteisöllisen teoksen.

Liite 1Kulttuurilupaus

Vapaa-aikajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuuri- ja nuorisolautakunta päättää osaltaan hyväksyä ja esittää kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi liitteenä 1 olevan  Kulttuurilupauksen, sen kärkiteemat ja tavoitteet, joita konkretisoidaan toimenpiteiksi ja toiminnaksi Kulttuurin kärkihankkeessa.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkistetaan heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 187

Liite 1Kulttuurilupaus

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan Kulttuurilupauksen, sen kärkiteemat ja tavoitteet, joita konkretisoidaan toimenpiteiksi ja toiminnaksi Kulttuurin kärkihankkeessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, kärkihankkeet
tiedKulttuuri- ja nuorisolautakunta
tpvVapaa-aika


Liitteet:

Kulnuolk § 60
Liite 1:Kulttuurilupaus

Kh § 187
Liite 1:Kulttuurilupaus