Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus18925.04.202213

3449-2022 (02 08 00, 02 05 05)

Kaiku24:n osakkeen hankkiminen 2M-IT Oy:ltä

Tiivistelmä: -

Kh § 189

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuus, terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Jane Marttila, avoterveydenhuollon palvelut, ylilääkäri Päivi-Leena Honkinen, johdon tuki, asiantuntijalääkäri Katariina Kauniskangas 17.3.2022:

Useissa Varsinais-Suomen terveyskeskuksissa diabeetikkojen silmänpohjakuvauspalveluita on jo vuosien ajan toteutettu 2M-IT Oy:n (aiemmin Medbit Oy:n) palveluna, jossa silmänpohjakameran pääkäyttäjä on kiertänyt laitteen kanssa terveyskeskuksissa silmänpohjakuvauksia tekemässä. Tämä palvelu on 1.1.2022 siirretty liiketoimintasiirtona 2M-IT:ltä Kaiku24:lle.

Turun kaupungin diabeetikkojen silmänpohjakuvaukset on aiemmin tehty kaupungin silmätautien poliklinikan omana toimintana, mutta poliklinikka siirtyi liikkeenluovutuksen myötä 1.1.2022 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin. Tämän jälkeen turkulaisten diabeetikkojen silmänpohjakuvaukset on toteutettu siten, että Kaiku24 toimii silmänpohjakuvauksen ajanvaraus- ja neuvontapalvelun sekä silmänpohjakuvauspalvelun osalta 2M-IT Oy:n alihankkijana. Toiminta tapahtuu Mäntymäen terveysaseman tiloissa, jossa Kaiku24:n palkkaamat kuvaaja ja asiakaspalvelusihteeri hoitavat Turun diabeetikoiden ajanvaraus- ja neuvontapalvelua sekä silmänpohjakuvauksia.

Kaiku24 on julkisomisteinen, voittoa tavoittelematon ylialueellinen asiakaspalvelun palveluntarjoaja. Kaiku24 tuottaa silmänpohjakuvauksen lisäksi hoidon tarpeen arvioinnin, neuvonnan ja asiakkaan hoitoon ohjauksen palveluja sosiaali- ja terveydenhuollon eri osa-alueilla ja ympäri vuorokauden. Palvelut tuotetaan ja asiakkaat hoidetaan monikanavaisesti hyödyntäen puhelinpalveluja ja digitaalisia asiointikanavia. Palveluntuottajalla on käytössään kansalliset hoidon tarpeen arvioinnin kriteerit, paikalliset ohjeet sekä hoidon tarpeen arvion validoitu laatumittari. Hoidon tarpeen arvioinnin yhteydessä digihoitaja ohjaa asiakkaan oikealle asiakaspolulle ja aloittaa hoidon heti. Hoidon tarpeen arvioinnissa mukana ovat myös palveluntuottajan omat lääkärit, jotka ovat konsultoitavissa heti ensikontaktista.

Kaiku24:llä on ainoana Suomessa kokemusta koko hyvinvointialueen kontaktien haltuunotosta ja hoidon tarpeen arvioinnista ympäri vuorokauden (Kymsote, Eksote). Yhteinen asiakaspalvelukeskus mahdollistaa palveluiden saatavuuden ja kysynnän tehokkaan hallinnan, jolloin samalla resurssilla on pystytty hoitamaan enemmän kontakteja, merkittävä osa kontakteista on pystytty hoitamaan etäpalveluna kuitenkin niin, että kerralla kuntoon hoitamisen toimintamallilla puheluiden ja akuuttivastaanottojen määrää on pystytty vähentämään.

2M-IT Oy on luopumassa roolistaan järjestelyssä, jossa Turun kaupungin silmänpohjakuvaukset kulkevat sen kautta. 2M-IT:n ratkaisuehdotus tähän on, että Turun kaupunki hankkii Kaiku24:n osakkeen 2M-IT:ltä, jolloin Turun kaupungin inhouse-asema ja omistajaohjaus täyttyisi. Osakkeen hankintahinta on 5000 euroa.

Mikäli Turun kaupunki hankkii Kaiku24:n osakkeen diabeetikoiden silmänpohjakuvausten jatkamiseksi nykyisellä toimintamallilla, samalla tulisi mahdolliseksi harkita hoidon tarpeen arviointipalvelun hankintaa osana Turun terveysasemien hoitoonpääsyn parantamisen toimenpidesuunnitelmaa. 

Ehdotamme, että Turun kaupunki ostaa yhden Kaiku24:n osakkeen, hinta 5000 €.

Vs. johtava kaupunginlakimies Pauliina Ahlas 24.3.2022:

Ratkaisuehdotuksena sosiaali- ja terveydenhuollon asiakaspalvelukeskuksen palvelun hankinnaksi sekä silmänpohjakuvausten jatkon turvaamiseksi on esitetty, että Turun kaupunki hankkisi Kaiku24 Oy:n osakkeen, jolloin Turun kaupungista tulisi sidosyksikköyhtiön osakas, joka voi hankkia palveluja sidosyksikköyhtiöltään in house -hankintana. Osakkeen hankintahinta on 5.000 euroa, ja Turun kaupunki ostaisi osakkeen 2M-IT Oy:ltä. Osakkeen hankinnan edellytyksenä on, että yhtiön nykyiset osakkaat antavat yhtiökokouksessa asialle suostumuksensa. Osakkeen kauppakirja on liitteenä 1, osakassopimus ja osakassopimuksen liittymissopimus ovat liitteenä 2 ja yhtiöjärjestys liitteenä 3.

Sidosyksikkösuhteen muodostuttua kaupunki solmisi yhtiön kanssa palvelusopimukset, joista päätettäisiin myöhemmin erikseen toimivaltaisessa päätöksentekoelimessä.

Liite 1Kauppakirja

Liite 2Osakassopimus ja osakassopimuksen liittymissopimus (salassa pidettävä, JulkL 24 §:n 20 kohta)

Oheismateriaali 1Yhtiöjärjestys

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ao2M-IT Oy
tiedHyvinvointi
tpvKonsernihallinto, lakipalvelut
tpvXXXXX


Liitteet:

Kh § 189
Liite 1:Kauppakirja
Liite 2:Osakassopimus ja osakassopimuksen liittymissopimus ((salassa pidettävä, JulkL 24 §:n 20 kohta)