Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus18525.04.20229

1678-2022 (10 03 02)

Kupittaan maauimalan tarveselvityksen hyväksyminen

Tiivistelmä: -

Kh § 185

Toimitilapäällikkö Kirsi Eronen ja tilacontroller Saku Lehtiö 13.4.2022:

Kupittaan maauimala on teknisen käyttöikänsä päässä ja tullaan rakentamaan lähes kokonaan uusiksi. Maauimalan altaiden tyypit ja muoto hieman muuttuvat ja tekniikka päivitetään nykystandardien mukaiseksi. Myös erittäin huonokuntoiset palvelu- ja oheisrakennukset uusitaan.

Käytännössä vanhat rakennukset ja rakenteet puretaan ja tilalle rakennetaan uudet. Tarveselvityksen yhteydessä on todettu, että lipunmyynti- ja palvelurakennuksen tulisi maauimalan toiminnallisuuden kannalta sijaita toiminnalle rajatun alueen Veritas-stadionin puoleisella kaakkoissivulla. Tarveselvityksessä todetaan mahdollisuus maauimalan talvikäytölle, jolloin palvelurakennuksen sijainti on tarkoituksenmukaista olla mahdollisimman lähellä altaita. Altaiden sijoittelu alueella muuttuu vähäisesti peruskorjauksen myötä.

Liikuntapalveluiden asiantuntijoiden ja tilapalveluiden yhteistyönä on laadittu maauimalan tarveselvitys ja alustavat toimintaa palvelevat tilaohjelmat sekä altaista että rakennuksista. Maauimalan tulevaa investointikustannusta, n. 11 milj.€, on arvioitu karkeasti sekä tilaohjelmien että muiden Suomessa toteutettujen vastaavien kohteiden perusteella. Kustannukset kuitenkin riippuvat paljolti mm. maauimalan altaiden ja tekniikan valittavista toteutustavoista, minkä johdosta tarkkaa kustannusarviota ei vielä tässä vaiheessa voida laatia.

Tilapalvelut pyysi tarveselvityksestä lausuntoa liikuntalautakunnalta ja kaupunkiympäristölautakunnalta. Seuraavassa on esitetty otteet/koosteet lausunnoista. Kokonaisuudessaan lausunnot löytyvät oheismateriaalina.

Liikuntalautakunta 15.2.2022 § 17

Liikuntalautakunta toteaa lausunnossaan mm., että esitetyt allasprofiilien muutokset antavat mahdollisuuden yhä monipuolisempaan asiakaskokemukseen ja lisäävät myös asiakasturvallisuutta. Uudet tila- ja allasratkaisut, nykyaikaiset tekniset järjestelmät tulevat mahdollistamaan myös palveluaikojen merkittävän lisäämisen.

Talviuintipalvelun uskotaan olevan kiinnostava ja vetovoimainen lisä palvelutarjontaan asukkaille ja matkailijoille talviaikana. Nyt toteutussuunnittelussa oleva Kupittaan maauimalan viereiselle hiekkakentälle toteutuva Turun toinen tekojäärata lisää myös osaltaan palvelukysyntää talvikaudella.

Jatkosuunnittelussa tulee kiinnittää huomiota maauimalan energiaratkaisuihin, joiden avulla palveluiden tuottaminen voidaan tehdä entistä ekologisemmin ja kestävämmin. Uimalassa voidaan säästää energiaa merkittäviä määriä vuodessa ja niiden investointikustannukset ovat maltilliset, kun ne ovat alusta asti mukana suunnittelussa.

Liikuntalautakunta hyväksyy laaditun tarveselvityksen sekä toteaa, että jatkosuunnittelu tulee käynnistää viivytyksettä.

Kaupunkiympäristölautakunta 5.4.2022 § 125

Kaavoitus toteaa, että kaavamääräyksen mukaan alue on puistoa, jossa sallitaan virkistystoimintaa ja uimalaa palvelevien huolto-, kahvila- ja ravintolarakennusten rakentaminen erikseen osoitetuille rakennusaloille. Alueen rakennelmien tulee sopeutua historiallisen puiston luonteeseen. VP-1/s kaavamerkinnän /s mukaan historiallisen puiston ympäristö tulee säilyttää.

Tarkemman suunnittelun yhteydessä tulee neuvotella ajoissa rakennusvalvonnan kanssa, jotta voidaan arvioida edellyttääkö hanke erillistä poikkeamispäätöstä. 

Toimitilojen rakennuttamisen osalta voidaan todeta, että alueelle on laadittu osana Ekat energiaviisaat kaupungit -hanketta laaja energiatehokkuusselvitys, jossa mm. erilaisten lauhdelämpöjen/aurinkoenergian hyväksikäyttöä uimalan veden lämmityksessä syksy/talviaikaan on ideoitu. Asiaa tulee selvittää edelleen hankesuunnittelun ja toteutussuunnittelun yhteydessä ja vähintään valmiudet hyödyntämiseen pitää huomioida. Tilojen, altaiden ja allastekniikan kokonaan uudelleenrakentaminen on nykytilanne huomioiden perusteltua ja parantaa esteettömyyttä ja käyttömukavuutta alueella, pidentää vuosittaista käyttökautta sekä vähentää ylläpitokustannuksia.

Kaupunkiympäristölautakunta päättää osaltaan hyväksyä Kupittaan maauimalan tarveselvityksen seuraavalla lisäyksellä:

”Lisäksi lautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että hankesuunnitelmassa tarkasteltaisiin tarveselvityksessä esitetyn, lähes kokonaan uuden rakentamisen ohella myös osittaisen uudistamisen (huoltorakennukset + tekniikka) ja pelkän peruskorjauksen vaihtoehtoja, jotta eri vaihtoehtojen kustannusvaikutuksia voidaan vertailla hankesuunnitelmaa hyväksyttäessä ja investointipäätöstä tehtäessä.”

Tarveselvityksen jälkeinen jatko

Tilapalvelut toteaa vielä, että tarveselvityksessä esitetty investointikustannus on vertailuhinta vastaavan kohteen uudistoteutukselle. Kokonaishintaa hankkeelle on mahdollista arvioida tarkemmin vasta hankesuunnitteluvaiheessa. Tilapalvelut aloittaa hankesuunnitteluvaiheen tarveselvityksen hyväksymisen jälkeen. Hankesuunnitteluvaiheessa tarkastellaan teknisesti mahdolliset ja toteuttamiskelpoiset ratkaisuvaihtoehdot altaiden, vedenkäsittelytekniikan ja oheisrakennusten osalta ja tuodaan päätöksentekoon elinkaarikustannuksiltaan 50 vuoden tarkastelujaksolle vertaillut vaihtoehdot.

Liite 1Kupittaan maauimalan tarveselvitys liitteineen

Oheismateriaali 1Lautakuntien lausunnot

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan Kupittaan maauimalan tarveselvityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut
tiedLiikuntalautakunta
tiedVapaa-aika


Liitteet:

Kh § 185
Liite 1:Kupittaan maauimalan tarveselvitys liitteineen