Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus16904.04.202219

4081-2022 (09 06 00)

Turun kaupungin valmiusharjoitus 2022

Tiivistelmä: -

Kh § 169

Riskienhallintapäällikkö Heikki Vähäkuopus 28.3.2022:

Valmiuslain (1552/2011) § 12 mukaan muun muassa kuntien, kuntayhtymien ja muiden kuntien yhteenliittymien tulee valmiussuunnitelmin ja poikkeusoloissa tapahtuvan toiminnan etukäteisvalmisteluin sekä muilla toimenpiteillä varmistaa tehtäviensä mahdollisimman hyvä hoitaminen myös poikkeusoloissa. Hallituksen esityksessä valmiuslaiksi poikkeusoloihin mainitaan, että varautuminen liittyy usein kiinteästi myös toiminnan suunnitteluun poikkeusoloja lievempiä poikkeuksellisia tilanteita varten.

Tehtävien mahdollisimman hyvä hoitaminen poikkeuksellisissa tilanteissa, eri häiriötilanteissa sekä poikkeusoloissa edellyttää harjoittelua. Turun kaupunki osallistuu valmiusharjoituksiin tai järjestää niitä itse säännöllisin väliajoin. Viimeisimmän valmiusharjoituksen Turun kaupunki järjesti 15.3.2022. Harjoitukseen osallistuivat Turun kaupungin lisäksi Lounais-Suomen poliisilaitos, Varsinais-Suomen pelastuslaitos, SPR, Turku Energia, Turun Vesihuolto, Turun Seudun Vesi, Turun satama, Turun Seudun Puhdistamo, Arkea sekä Kuntec.

Valmiusharjoituksessa käytiin läpi kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuvia häiriöitä, erilaisia uhkia ja niihin varautumista.

Harjoitus osoitti, että tehtävien mahdollisimman hyvään hoitamiseen erityyppisissä häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa on varauduttu. Yhteistyö eri viranomaisten, yhteistyötahojen ja 3-sektorin kanssa on kiinteää. Jatkossa tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota yhteisen tilannekuvan luomiseen. Tämä edellyttää hyvää ja saumatonta tilannetiedon jakamista eri osapuolten välillä.

Valmiusharjoitusta ja varautumista esitellään kaupunginhallituksen aamukoulussa 4.4.2022.

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, turvallisuus ja riskienhallinta