Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus16504.04.202215

4043-2022 (02 05 01)

Humanitaarinen apu Turkuun tulleiden ukrainalaisten auttamiseksi

Tiivistelmä: -

Kh § 165

Kaupunginsihteeri Outi Kari-Granfors 29.3.2022:

Venäjän 24.2.2022 aloittaman hyökkäyksen johdosta kaupunginhallitus päätti 28.2.2022 § 89 myöntää Ukrainalle humanitaarisena apuna yhteensä enintään 150.000 € arvosta rahaa ja tarvikkeita yhteistyössä Suomen valtion, avustusjärjestön tai muun luotettavan yhteistyökumppanin kanssa.

Hyökkäyksen jatkuessa ukrainalaiset ovat alkaneet paeta maasta ja Suomeen odotetaan jopa kymmeniä tuhansia ukrainalaisia (Yle 19.3.2022). Suomen Punaisen Ristin (SPR) arvion mukaan myös Turkuun ja Varsinais-Suomeen ukrainalaisia saapuu päivittäin (Yle 8.3.2022).

Turussa toimiva SPR:n ylläpitämä vastaanottokeskus antaa vastaanottopalvelut henkilöille, jotka kuuluvat Ukrainasta paenneiden auttamiseksi aktivoidun tilapäisen suojelun EU direktiivin piiriin. Vastaanottopalvelujen saamiseksi tulee hakea tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa.   

Vastaanottopalveluihin sisältyy

Kunnan palveluja tilapäisen suojelun piirissä oleville ovat

Tilapäisen suojelun piirissä olevilla sekä turvapaikkaa hakevilla lapsilla ei ole subjektiivista oikeutta kunnan järjestämään varhaiskasvatukseen vaan mahdollinen osallistuminen varhaiskasvatukseen perustuu kunnan tarveharkintaan. Varhaiskasvatuspaikka kuitenkin järjestetään esim. tilanteissa, joissa vanhemmat käyvät töissä tai opiskelevat tai kun varhaiskasvatuksen arvioidaan tukevan lapsen hyvinvointia ja oppimista. Turussa 3–5-vuotiaille tarjotaan avoimen varhaiskasvatuksen palveluja, kuten leikkikouluja, avoimia päiväkoteja tai leikkipuistoja. Esiopetusikäiset lapset sijoittuvat joko päiväkotien tai koulujen yhteydessä oleviin esiopetusryhmiin.

Kun turvapaikka perheelle ja lapselle on myönnetty, lapsella on yhtäläinen oikeus kunnan järjestämään varhaiskasvatukseen kuin muillakin lapsilla, joiden kotikunta on Suomessa.

Turussa kaikki perusopetusikäiset ulkomailta muuttaneet lapset pääsevät perusopetukseen valmistavaan opetukseen (VALMO). Uusien ryhmien perustamiseen on valmius nopealla aikataululla.

Turun perhe- ja sosiaalipalveluiden johtajalta saatujen tietojen mukaan Turussa on yhdessä SPR:n kanssa ryhdytty selvittämään majoituskapasiteettia, minkä ohella kaupunki järjestää tarvittaessa hätämajoitusta ja muita akuutteja sosiaalipalveluja, henkistä tukea ja kriisityötä. Turku valmistelee myös ukrainalaisille tarkoitettua ohjaus- ja neuvontapistettä.

Ukrainasta tulevilla on oikeus työntekoon. Työntekijöinä Suomessa olevat ukrainalaiset rinnastetaan terveydenhuollon palveluissa pääsääntöisesti kotikuntalaisiin ja he saavat kunnan/sairaanhoitopiirin tai työterveyshuollon järjestämät palvelut. Lisäksi he saavat välttämättömät ja kiireelliset sosiaalihuollon palvelut kunnasta. 

Kaupungin työllisyyspalvelut (Työpiste), SPR ja seurakuntien diakonia ovat perustamassa materiaaliapua varten keräyspistettä. SPR:ltä saatujen tietojen mukaan tavara-avusta ei toistaiseksi ole puutetta.

Kaupungin varautumisen sekä omien palveluiden ja muiden toimenpiteiden ohella eräät Turussa ja lähikunnissa toimivat kolmannen sektorin toimijat ovat ilmoittaneet mahdollisuuksistaan tukea Ukrainasta paenneita henkilöitä. Tämän toiminnan edistämiseksi on tarkoituksenmukaista, että kaupunki varaa avustusmäärärahan jaettavaksi turkulaisille yhdistyksille Ukrainasta saapuneiden perheiden ja yksityishenkilöiden tarpeisiin järjestettävän avun antamiseksi.

Kaupunginhallituksen alaisten yleisavustusten määrärahasta varataan tarkoitukseen 64.000 euroa. Pyrkimyksenä on, että varattavalla määrärahalla pystyttäisiin tukemaan mahdollisimman monia yhdistyksiä, ja tästä syystä yli 8.000 euroa avustushakemukset ja niiden vaikutukset arvioidaan kriittisesti.

Tarjottavan avun on esitetty voivan sisältää mm. ruoka- ja hygieniatarvikkeita, muita välttämättömyystarvikkeita sekä esim. lapsille ja äideille kohdennettua viikoittaista ohjattua kerhotoimintaa.

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

Avustusten myöntämisessä noudatetaan lisäksi soveltuvin osin kaupunginhallituksen hyväksymiä yleisiä avustusohjeita ja -periaatteita.

Hakemukset käsitellään Turun kaupungin sähköisessä avustusjärjestelmässä.

Avustukset maksetaan kustannuspaikalta 14120 KH/harkinnanvaraiset.

Päätös pannaan täytäntöön lainvoimaisuutta odottamatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAvustustoimikunta
tiedHyvinvointi
tiedKasvatus ja opetus
tiedKaupunkiympäristö
tiedKonsernihallinto
tpvKonsernihallinto, päätöksenteon tuki
tiedKonsernihallinto, talousohjaus
tiedRevisiotoimisto
tiedTyöllisyys
tiedVapaa-aika
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos