Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta13529.03.20221
Kaupunginhallitus16304.04.202213

3397-2022 (02 08 02)

Paavo Nurmen stadionin vesikaton korjaus -hankkeen urakoitsijan valinta ja kustannusarvion korotus

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään aiemmin hyväksytyn kustannusarvion korottamista. Paavo Nurmen stadionin vesikaton korjauksen hankeselvitys hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 5.10.2021 § 453. Urakoitsijoiden valintakriteerit hyväksyttiin kaupunkiympäristölautakunnassa 2.11.2021 § 429.

Kylk § 135

Kaupunkirakentaminen, toimitilojen rakennuttaminen, rakennuttajainsinööri Reino Pöyhönen ja Tilapalvelut, toimitilapäällikkö Kirsi Eronen 10.3.2022:

Toimitilojen rakennuttaminen pyysi tarjouksia 14.12.2021 julkisten hankintojen ilmoituskanavan (Hilma) kautta Paavo Nurmen stadionin vesikaton korjauksen kokonaisurakasta, johon sisältyvät pää-, rakennus- ja sähköurakka.

Määräaikaan 22.2.2022 saatiin tarjoukset Salminen Mäki Yhtiöt Oy:ltä, Varpe Oy: ltä ja Rakennustoimisto Lainio & Laivoranta Oy:ltä.

Päästäkseen mukaan hintavertailuun tarjoajien piti täyttää seuraavat minimivalintakriteerit:

Pääurakoitsijan vuosittaisen kokonaisliikevaihdon pitää olla vähintään 3.000.000 euroa (alv 0 %) kolmen viimeisen vuoden ajalta. Vahvistetut tilinpäätöstiedot on annettava kolmelta viimeksi kuluneelta tilikaudelta.

Sähköurakoitsijanvuosittaisen kokonaisliikevaihdon pitää olla vähintään 800.000 euroa (alv 0 %) kolmen viimeisen vuoden ajalta. Vahvistetut tilinpäätöstiedot on annettava kolmelta viimeksi kuluneelta tilikaudelta

Rakennus- ja sähköurakointiyritysten luottoluokitusten on täytettävä vähintään Rating Alfa -luokituksen A+ (tyydyttävä +) tason.

1) Pääurakoitsijan referenssinä viimeisen 5 vuoden ajalta vähintään 2 vaativuudeltaan ja laajuudeltaan vastaavaa työtä (referenssikohteen rakennustöiden kustannusarvion pitää olla vähintään 1.500.000 euroa (alv 0 %) ja kohteeseen pitää sisältyä vähintään 1000 m² vesikattotyö.

2) Työmaan vastaavan mestarin on oltava koulutukseltaan vähintään teknillisen oppilaitoksen / ammattikorkeakoulun rakennustekniikan insinööritutkinnon, tai rakennustekniikan teknikon / rakennusmestarin tutkinnon suorittanut, sekä hänellä on oltava kokemusta vastaavista tehtävistä vähintään 5 vuotta. Vastaavalle mestarille on nimettävä sijainen, jolla on vähintään vastaava koulutus ja työkokemus.

3) Sähkötöiden työnjohtajien tulee olla vähintään teknillisen oppilaitoksen / ammattikorkeakoulun insinöörin / teknikon tutkinnon suorittaneita. Työkokemusta tulee olla vähintään 3 vuotta vastaavista tehtävistä. Työnjohtajalle on nimettävä sijainen, jolla on vähintään vastaava koulutus ja työkokemus.

4) Tilaajavastuulain mukaiset suomenkieliset todistukset ja selvitykset (tai Vastuu Group Oy:n Luotettava Kumppani -yritysraportti tai Rakentamisen Laatu RALA ry:n -yritysraportti). Mikäli urakoitsija ei kuulu em. ohjelmaan on urakoitsijan toimitettava vastaavat selvitykset seuraavasti:

5) Rakentamisen Laatu RALA ry:n pätevyysrekisteristä tulostettu ajantasainen yritysraportti sekä kaupparekisteriote tai todistus tai muu luotettava selvitys seuraavista:

Tilaajavastuulaista poiketen rakennuttaja edellyttää selvitystä verovelan määrästä ja verovelkaa koskevan maksusuunnitelman tekoa aina, kun verovelan määrä ylittää 500 euroa.

Edellä esitettyjen todistusten ja selvitysten lisäksi on urakoitsijan toimitettava myös:

6) selvitys tai riittävä vakuutus siitä, ettei urakoitsijaa työmaalla edusta tai sen johto- ja hallintotehtävissä muutoin toimi liiketoimintakiellossa oleva henkilö

7) vastuuvakuutustodistus

Vieraskieliset todistukset ja selvitykset tulee toimittaa sekä alkuperäiskielisinä että suomenkielelle käännettyinä.

Esitetyt tiedot, todistukset ja selvitykset eivät saa olla annettaessa kolmea kuukautta vanhempia ja niiden tulee olla ajantasaisina saatavissa urakkasuorituksen aikana.

Tarjoukset

Salminen Mäki Yhtiöt Oy:n tarjousta ei voitu ottaa hintavertailuun, koska yrityksen referenssit eivät täyttäneet tarjouspyynnön vähimmäisvaatimuksia. Tästä syystä Salminen Mäki Yhtiön Oy:n tarjous esitetään hylättäväksi tarjouspyynnön vastaisena.

Varpe Oy: n tarjoushinta on 2.649.000 euroa (alv 0 %) ja Rakennustoimisto Lainio & Laivoranta Oy: n tarjoushinta on 2.630.000 euroa (alv 0 %).

Kustannukset

Kaupunginhallitus päätti 5.10.202 1 § 453 hyväksyä Paavo Nurmi -stadionin katsomon vesikaton korjausta koskevan hankekuvauksen. Samalla kaupunginhallitus päätti vahvistaa hankkeen kustannusarvioksi 2.567.000 euroa.

Kohonnutta kustannusarviota selittää useampi tekijä. Sähkötöiden osalta saatu tarjous oli arviota noin 150 000 euroa korkeampi. Tämän lisäksi rakennuskustannusindeksi on kohonnut poikkeuksellisen nopeasti. Haahtela indeksi 5.2022 on 106, joka on lähes 5 % suurempi kuin mitä se oli 9.2021. Lisäksi rakennusalan kuumentuminen sekä Ukrainan tilanne näkyvät tarjoajien määrissä ja tarjoushinnoissa aiempaa korkeampina riskivarauksina.

Halvimman tarjoushinnan, suunnittelu- ja rakennuttamiskulujen sekä alle viiden prosentin vähäisen riskivarauksen kanssa hankkeelle varattua määrärahaa pitäisi korottaa 260.000 euroa ja vahvistaa näin ollen uudeksi indeksikorjatuksi kustannusarvioksi 2.827.000 euroa.

Aikataulu

Mikäli kaupunginhallitus päättää korottaa hankkeelle varattua määrärahaa, rakennustyöt käynnistetään 2022 Paavo Nurmi Gamesien jälkeen heinäkuun alussa. Rakennustyöt valmistuvat keväällä 2023.

Mahdolliset tiedustelut päätöksen sisällöstä osoitetaan rakennuttajainsinööri Reino Pöyhöselle, puh. 040 751 5880, reino.poyhonen@turku.fi.

Kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää, että

Lisäksi kaupunkiympäristölautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että Paavo Nurmen stadionin vesikaton korjaushankkeen kustannusarvioksi vahvistetaan 2.827.000 euroa ja korotetaan tilainvestointiohjelman investointimäärärahaa 260.000 euroa Kh, Kaupungin yhteiset tulosyksille 1603 Kh/Tilaomaisuus. Investointimäärärahan korotus kohdistetaan budjettiprojektille I-1002-200342.

Sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta myöhemmin tehtävällä sopimuksella, joka voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun vireille saattamista koskevan vaatimuksen tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi.

Kh § 163

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Paavo Nurmen stadionin vesikaton korjaushankkeen kustannusarvioksi vahvistetaan 2.827.000 euroa ja korotetaan tilainvestointiohjelman investointimäärärahaa 260.000 euroa Kh, Kaupungin yhteiset tulosyksille 1603 Kh/Tilaomaisuus. Investointimäärärahan korotus kohdistetaan budjettiprojektille I-1002-200342.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että vuokrasopimuksesta ja hallin liikuntavarustelusta aiheutuvat kustannukset katetaan täysimääräisesti ja liikuntapalvelujen määrärahoja korotetaan vuodesta 2023 lukien kustannuksia vastaavalla summalla. Määrärahakorotus huomioidaan talousarviovalmistelussa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö
tpvKonsernihallinto, talousohjaus
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut
tiedVapaa-aika