Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus16804.04.202218

3817-2022 (00 04 02, 02 05 01)

Turun kaupungin ja Paavo Nurmi Turku Oy:n välisen puitesopimuksen hyväksyminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus on 23.10.2017 § 459 hyväksynyt Paavo Nurmi Turku Oy:n ja Turun kaupungin välisen puitesopimuksen vuosille 2018-2021. Turun kaupunki on hyväksynyt Yhtiön toiminnan tavoitteet ja tarkoituksen sekä sitoutunut pitkäjänteiseen yhteistyöhön Yhtiön kanssa. Yhteistyön aikana vuosina 2013-21 on saavutettu merkittäviä tuloksia. Paavo Nurmi Games on saavuttanut aseman maailman johtavien yleisurheilukilpailujen joukossa ja sen ympärille on synnytetty laaja-alainen ja moniarvoinen festivaalikokonaisuus. Tällä puitesopimuksella sovitaan pitkäjänteisen yhteistyön jatkamisesta vuosina 2022-2029 sekä vuoden 2022 osalta Turun kaupungin ja Yhtiön tavoittelemat hyödyt, oikeudet ja velvollisuudet.

Kh § 168

Elinvoimajohtaja Niko Kyynäräinen ja tapahtumajohtaja Antti Kirkkola 23.3.2022:

Kaupunginhallitus on 23.10.2017 § 459 hyväksynyt Paavo Nurmi Turku Oy:n ja Turun kaupungin välisen puitesopimuksen vuosille 2013-2021. Nyt esitetään kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi puitesopimus vuosille 2022 – 2029.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton (World Athletics) kilpailujärjestelmä on uudistunut. Vuonna 2020 käynnistyi uusi World Athletics Continental Tour. Paavo Nurmi Games tuli valituksi kiertueen ylimpään Kultaiseen sarjaan, joka on Timanttiliigan haastajasarja. Valinta on vahva osoitus Turussa tehdyn Paavo Nurmi -työn vaikutusvallasta ja merkittävyydestä kansainvälisen yleisurheilun toiminnassa. Tapahtumien kehittämisessä ja toteutuksessa on ylletty tasolle, joka toimii esimerkillisenä kaikkialla maailmassa.

Tapahtumakokonaisuuteen kuuluu muun ohella:

Nyt tehtävän sopimuksen tarkoituksena on, että Yhtiön tuottama ja järjestämä Paavo Nurmi -tapahtumakokonaisuus toteutuu, monipuolistuu, kasvaa ja laajenee 2020 -luvun kuluessa edelleen.

Vuonna 2020 käynnistynyt ja edelleen vuonna 2021 jatkunut koronapandemia haittasi merkittävästi tapahtumatoimialaa maailmanlaajuisesti ja Suomessa. Paavo Nurmi Games pystyttiin haasteellisesta tilanteesta huolimatta toteuttamaan. Paavo Nurmi Games ja Turku saivat vastuullisesta ja turvallisesta toteutuksesta merkittävää positiivista julkisuutta, ja tapahtuman rooli kokoaan suurempana kansainvälisenä edelläkävijätoimijana vahvistui samalla merkittävästi.

Tapahtumakokonaisuudella on merkittävä imagollinen ja aluetaloudellinen vaikutus. Taloudellisella vaikuttavuudella mitattuna tapahtumakokonaisuuden oman noin 1,2-1,4 miljoonan euron vuosibudjetin lisäksi tulevat välittömät aluetalousvaikutukset ovat toinen 1,2-1,4 miljoonaa, yhteensä 2,5-3 miljoonaa euroa. Kun huomioidaan edelleen noin 3-5 kertaiset välilliset vaikutukset eli noin 3,5-6 miljoonaa euroa vuodessa, päästään kokonaisaluetaloudellisella vaikuttavuudella noin 6 – 10 miljoonaan euroon vuodessa.

Yhteistyöhön liittyen Turun kaupungilla ja sen kärkihankkeilla on mahdollisuus hyödyntää Yhtiön tapahtuma- ja kulttuuriperintötyötä ja -toimintaa. Perinteisen tapahtuma-, viestintä- ja julkisuustyön rinnalle ja sitä tukemaan osapuolet perustavat Paavo Nurmi Development -johtoryhmän / -yksikön, jonka tehtävä on erityisesti kehittää, valmistella ja koordinoida osapuolten välistä uutta yhteistyötä, jonka tavoitteena on edistää uusien kaupallisten tavoitteiden saavuttamista ja uutta varainhankintaa osapuolten hankkeille.

PN Turku Oy:n toimitusjohtaja on mukana eurooppalaisten kilpailujärjestäjien organisaation Euro-meetings -järjestön hallituksessa (Honorary Treasurer) ja World Athleticsin Kultaisen Liigan Broad-cast/Commercial Rights and Branding -johtoryhmän puheenjohtajana. World Athletics on kansainvälisten suurten lajijärjestöjen keskuudessa johtava uudistaja. Muuan muassa järjestön vastuullisuusohjelman (Sustainability Strategy 2030) tavoitteena on saavuttaa ehdoton edelläkävijyys ja johtajuus vastuullisen tapahtumatyön edistäjänä maailmassa. Turun Paavo Nurmi Games ja Festival on kutsuttu mukaan strategian jalkauttamis- ja kehittämistyöhön.

Yhtiö sitoutuu edistämään toiminnan aluetaloudellista vaikuttavuutta ja mahdollisimman laajapohjaisen julkisen rahoituksen keräämiseen. Myös EU -rahoitusohjelmien mahdollisuuksia kartoitetaan käynnistyneellä EU -rahoituskaudella 2021-27.

Vuonna 2022 Turku osoittaa Tapahtumakokonaisuudelle 300.000 euron suuruisen määrärahan. Tapahtumakokonaisuuden budjetoidut kokonaismenot vuodelle ovat 1.200.000 euroa, josta noin kolme neljäsosaa kohdistuu Paavo Nurmi Festivaaliin ja Paavo Nurmi Gamesiin ja yksi neljäsosa Paavo Nurmen kulttuuriperintötyöhön.

Sopimus toimii Osapuolten välisenä vuosille 2022-2029 solmittuna puitesopimuksena ja on voimassa sen allekirjoittamisesta lukien 31.12.2029 asti. Sopimusta täydennetään rahoituspäätösten ja muiden mahdollisten yksilöitävien hyödyntämis- tai toteuttamiselementtien osalta vuosille 2023-2029 kohdistuvilla Vuosisopimuksilla, kullekin vuodelle erikseen.

Mikäli Paavo Nurmi -tapahtumakokonaisuus peruuntuu koronaepidemiasta johtuen vuonna 2022 tai siirrosta aiheutuu tappioita, se käynnistää neuvottelun tappion kattamisesta yhdessä Turun kaupungin ja Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.

Liite 1Puitesopimus

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että tämä päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Maaskola ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

aoPN Turku Oy
tpvKonsernihallinto, talousohjaus
tpvVapaa-aika, järjestämistoiminnon vetovoima- ja tapahtumavastuualue
tpvXXXXX


Liitteet:

Kh § 168
Liite 1:Puitesopimus