Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus14828.03.20221

3829-2022 (00 01 02, 00 00 01, 02 05 05)

Oy Turku Energia Ab:n osallistuminen Fennovoiman Hanhikivi 1- hankkeeseen

Tiivistelmä: -

Kh § 148

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen 24.3.2022:

Konsernijaosto päätti 15.10.2007 § 73 oikeuttaa Oy Turku Energia Ab:n osallistumaan Fennovoima ydinvoimahankkeen valmisteluvaiheeseen merkitsemällä Voimaosakeyhtiö SF:n osakkeita.

Fennovoiman hallitus päätti 1.9.2013 esittää Fennovoiman omistajalle, Voimaosakeyhtiö SF:lle, Hanhikivi 1 -hanketta koskevaa sitoumusta. Vastaavasti Voimaosakeyhtiö SF esitti osakkailleen, että ne sitoutuisivat Hanhikiven ydinvoimalaitoksen rakennuttamiseen ja rahoittamiseen. Taustalla oli suomalaisten ja venäläisten osapuolten tavoite allekirjoittaa ydinvoimalaitostoimitukseen liittyvät sopimukset joulukuussa 2013. VSF:n osakkaita pyydettiin päättämään sitoutumisestaan ja osallistumisestaan hankkeeseen lokakuun 2013 loppuun mennessä.

Osana neuvoteltavaa toimituskokonaisuutta oli 34 %:n omistusosuuden myyminen Fennovoimasta venäläiselle Rosatomille siten, että Rosatom tuli hankkeeseen vähemmistöomistajaksi. Osakassopimuksin varmistetiin, että enemmistöomistus pysyy suomalaisella emoyhtiöllä. Osallistumispäätöksen ajankohtana hanketta toteuttavan Voimaosakeyhtiö SF:n omistajina oli noin 60 kotimaista osakasta; teollisuuden toimijoita, kunnallisia sähköyhtiöitä sekä kaupan ja palveluiden yhtiöitä.

Fennovoiman hallituksen esitykseen perustuen kaupunginvaltuusto päätti ennakkonäkemyksenään 28.10.2013 § 189, että Turku Energia voi osallistua Fennovoiman Hanhikivi 1- ydinvoimalahankkeeseen. 

Ennakkonäkemyksen perusteella Turku Energia antoi sitoumuksensa osallistua hankkeen jatkorahoitukseen Voimaosakeyhtiö SF:ssä sitoumuksen antamishetkellä omistamiensa osakkeiden täyteen määrään asti. Sijoitettavan osuuden määräksi vuoteen 2024 mennessä muodostui 39,2 M€. Summasta noin 26,9 M€ tuli sijoittaa tasaisesti vuosina 2014 - 2023 ja loppusumma 12,3 M€ voimalaitoksen kaupallisen käytön alkamisen jälkeen vuonna 2024. Hanke on viivästynyt noin viisi vuotta ja Turku Energia on tässä vaiheessa sijoittanut hankkeeseen noin puolet sitoumuksensa kokonaismäärästä. Turku Energian taloudellinen riski vastaa täysimääräisesti koko 39,2 M€:n pääomasijoituksen menettämistä, mikäli yhtiö ei syyllisty taloudellisiin sanktioihin johtaviin sopimusrikkomuksiin.

Hanhikiven ydinvoimalaitoksen rakennuttamiseen ja rahoittamiseen liittyvät sitoumukset ja osakkaiden väliset kaupalliset sopimukset muodostavat asiakirjakokonaisuuden, jonka yksittäisiä sopimusehtoja ei ole mahdollista avata julkisesti. Lähtökohtaisesti hankkeen keskeyttäminen tässä vaiheessa ei voi kuitenkaan tapahtua kuin osakkaiden yksimielisellä päätöksellä. Osakkaan irtautuminen hankkeesta yksipuolisesti ei ole juridisesti mahdollista vaan edellyttäisi uusia omistusjärjestelyjä, joiden toteumista voi pitää hyvin epätodennäköisinä. Edes osakkaan sopimusrikkomus tai velvoitteiden täyttämättä jättäminen ei vapauta osakasta sen omistuksesta ja omistukseen liittyvistä velvoitteista.

Turku Energian irtautuminen yksipuolisesti hankkeesta olisi edellä mainitulla tavalla mahdollista ainoastaan myymällä Voimaosakeyhtiö SF:n osakkeet. Tällä hetkellä kyseisillä osakkeilla ei ole tunnistettavissa realistista markkinaa. Vaihtoehtoisesti irtautuminen voisi tapahtua Fennovoiman osakkaiden (ml. Rosatom) yksimielisellä päätöksellä lopettaa rakennushanke. Lisäksi hanke voisi päättyä kansallisilla ja kansainvälisillä määräyksillä tai pakotteilla. Mikäli irtautuminen jollain edellä mainitulla perusteella tapahtuisi, tulisi Turku Energian kirjata taseessaan alas irtautumishetkeen mennessä sijoittamansa pääoma.

Kansainvälispoliittisen tilanteen kiristymisen vuoksi hankkeen toteutumiselle on siis muodostunut huomattavia epävarmuustekijöitä. Turku Energian tulisikin ryhtyä muuttuneessa toimintaympäristössä kaikkiin sopimusten mahdollistamiin toimenpiteisiin Hanhikivi 1 -hankkeeseen liittyvien taloudellisten ja juridisten riskien minimoimiseksi tilanteessa, mikäli hanke tulisi kariutumaan rakennusluvan epäämisen, laitostoimittajaan kohdistuneiden talouspakotteiden tai muiden painavien syiden seurauksena.

Oheismateriaali 1Turun kaupungin selvityspyyntö (salassa pidettävä, JulkL 24 §:n 20 kohta)                

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee selvityspyyntöön annetun suullisen selvityksen ja kirjalliset vastaukset tiedokseen.

Kaupunginhallitus toteaa, että Turun kaupunkikonsernin tavoitteena on irtautua Hanhikivi 1 hankkeesta, mikäli Rosatom tai muu venäläinen taho on osakkaana tai laitetoimittajana hankkeessa.

Edelleen Turun kaupunki kiirehtii Työ- ja elinkeinoministeriötä ja eduskuntaa ratkaisemaan hankkeen rakennuslupahakemuksen sekä ilmoittaa kantanaan, että luvan myöntämiselle ei ole olemassa edellytyksiä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Achrén ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Achrénin tilalla asian käsittelyyn osallistui Helin.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, omistajaohjaus